Люди

Купання в крижаній воді 10 років уберігає від сезонних хвороб

Купання в крижаній воді 10 років уберігає від сезонних хвороб

На свято Водохреща чимало людей приймають крижану купіль. А киянка Валерія Сталько уже 10 років загартовується за допомогою холодної води. Чим це корисно?

– Пані Валеріє, коли і чому наважилися на такий крок?

– Свого часу я багато хворіла: закінчувалась ангіна – розпочиналась застуда, опісля – запалення, потім нежить, а там з’являлось ще щось. Імунолог порадив загартовування. Влітку я почала обтиратися прохолодною водою. Опісля купатися у Дніпрі. З настанням осені я не залишала цих процедур, хоча й боялась, що ось-ось хвороби звалять у ліжко. Проте цього не сталось, і я була дуже здивована, коли за зиму жодного разу навіть не чмихнула.

– Ви і зараз загартовуєтеся?

– Так, бо це допомогло мені забути про ліки. В теплу пору року я вранці встаю під холодний душ. З осені до весни купаюсь в Дніпрі. Причому купання взимку найкраще тонізує організм, додає енергії і підвищує опірні сили імунітету. За ці десять років у мене жодного разу не боліло горло, не було нежитю чи інших сезонних захворювань. Також колеги кажуть, що вікові процеси обходять мене стороною – думаю, що загартування крижаною водою уповільнює процеси старіння.

– Чим корисна крижана вода?

– За даними вчених Гарвардського університету, купання у холодній воді стимулює опірні сили організму. Тому люди, які моржують, рідше хворіють на ГРВІ, позбуваються хронічних болячок. Моржування сприяє зміцненню судин, покращенню циркуляції крові. Після купання наднирники продукують ендорфіни – гормони щастя.

– Чи усім людям дозволені такі процедури?

– Ні, купатися в ополонці можна лише здоровим людям. Тим, у кого діагностували хвороби серцево-судинної системи, інфекційні захворювання, гінекологічні запалення, цукровий діабет, недуги сечостатевої системи, не варто цього робити. Також не слід занурюватися в ополонку в стані алкогольного сп’яніння. За півтори години до купання в ополонці варто добре поїсти, щоб забезпечити організм енергією. Перед процедурою потрібно декілька разів присісти, щоб покращити кровообіг. У воді не варто бути більше від 20 секунд, а, вийшовши, передусім стати на рушник чи кімнатні капці. Акуратно витерти тіло й одягнути теплі речі. Опісля треба випити якогось гарячого напою – трав’яного чаю з медом чи солодкого какао.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, водойми, здоровий спосіб життя, хвороби, лікування
В тему