Люди

30 років Незалежності: ось хто на весь світ прославив Україну!

30 років Незалежності: ось хто на весь світ прославив Україну!

Чомусь ми, українці, на підсвідомому рівні вважаємо себе гіршими, меншими, слабшими. Хоча насправді це зовсім не так. Україна має ким пишатися. А Книга рекордів Гіннесса, куди ввійшли досягнення людей із усієї планети, – яскравий тому доказ.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

Оскільки світовою ТОП-новиною є Олімпійські ігри, то розпочнемо зі спортивних вершин українців.

До цього розділу книги світових рекордів увійшли Лариса Латиніна та Сергій Бубка. Уродженка Херсона гімнастка Латиніна 14 разів перемагала на Олімпійських іграх, серед яких дев’ять медалей – золоті. Стільки здобутків не отримувала жодна спортсменка світу!

А Сергій Бубка, який народився в Луганську, встановив аж 35 світових рекордів! Стрибок із жердиною на висоту 6 м спортсмен зумів повторити 44 рази. А рекорд українця ніхто у світі не міг перевершити впродовж 26 років.

Рекордсменом за витривалістю вважається львів’янин Павло Рєзвой. У 65-річному віці він звичайним човном із веслами переплив Атлантичний океан, а згодом – й Індійський. Більше того, Індійський океан чоловік пройшов за рекордні 55 днів. Таким чином українець став не лише найшвидшою, а й найстаршою людиною на планеті, яка власними мозолями та відвагою підкорила океанську стихію.

Спортсмен із Івано-Франківська Мирослав Федорчак лежачи зігнувся та розігнувся на одній руці 780 разів, і це майже на 100 разів більше, ніж було зафіксовано в попередньому аналогічному рекорді Книги.

Небачену витривалість продемонстрував у 2013-му Олексій Гуцуляк із франківського міста Коломия. Спершу він під 70-сантиметровим шаром снігу голяка провів годину та вісім секунд, а три роки тому, затримуючи дихання, голяка проплив під кригою 61 м.

Неймовірну силу продемонстрував львів’янин Олег Скавиш. Ухопившись щелепами за сталеві троси, він зубами майже на 16 метрів протягнув 614-тонний корабель!

Ольга Лящук із Донеччини ввійшла до Книги рекордів Гіннесса завдяки тому, що стегнами розчавила три кавуни всього за 7 секунд.

Олександр Турчанинов у металевій кулі діаметром 10 метрів виконав на мотоциклі максимальну кількість мертвих петель. А його земляк із Дніпропетровщини Віктор Набок 55 разів відтиснувся від підлоги всього за 45 секунд.

Ніхто у світі, крім українців, не зміг майже п’ять діб безперервно співати. А от учасники телемарафону «Пісня об’єднує нас» змогли. До встановлення рекорду було залучено 376 солістів і співочих колективів. У сукупності вони виконали 1807 композицій. І все це вокальне дійство без упину тривало впродовж 110 годин.

Але це ще квіточки порівняно зі світовим рекордом, який встановили викладачі та студенти Острозької академії. Вони настільки шанують творчість Тараса Шевченка, що безперервно читали його «Кобзар» аж 19 діб, а це, друзі мої, 456 годин! Таким чином попередніх рекордсменів (із Мексики) українці випередили на 59 годин.

Надія Комарова з Дніпра зібрала найбільшу на планеті колекцію бедриків, куди ввійшли понад 12 тисяч сувенірних комашок.

А як вам світовий рекорд Миколи Куценка з Харкова, який пройшов 42 км, жонглюючи м’ячем, чи Дмитра Халаджі з Донеччини, який підняв трубу вагою 1022 кг, або киянина Тараса Корніюка, який за 3 год. 15 сек. без перепочинку виконав 1303 підйоми переворотом на перекладині.

Досі лишається рекордним наш літак «Мрія». Він важить 640 тонн – це як маса 160 індійських слонів разом узятих! Розмах крил Ан-225 становить 88 м – довжина професійного футбольного поля. З такими габаритами «Мрія» здатна підняти в небо вантаж вагою близько 190 т – а це майже 200 автомобілів «Жигулі». Тож щоразу, коли українська «Мрія» прибуває до котроїсь із країн, подивитися на українську гордість спішать сотні іноземців.

Ну, і як не згадати нашого земляка, майстра з Володимира-Волинського Анатолія Бойка! Цього року він встановив одразу два світові рекорди: у шкаралупі курячого яйця просвердлив 33 346 отворів, а гусячого – 52 745 отворів діаметром 0,2 мм. Попередній рекордсмен, із Боснії, зумів проробити удвічі менше дірочок.

Так що, друзі, маємо чим пишатися!

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, рекорди, день незалежності
В тему