Люди

Багатодітну матір незаконно звільнили з роботи

Багатодітну матір незаконно звільнили з роботи

28-річну багатодітну матір Тетяну Шворак із села Запруддя, що на Камінь-Каширщині, без попереджень звільнили з роботи. І це при тому, що її найменшій дитині немає й двох років. Опинившись у скрутному становищі і без засобів для існування, жінка навіть змушена була взяти кредит.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".  

Тетяна – сирота, її чоловік – учасник АТО. Найменшому синочку подружжя – трішки більше від півтора року. Двоє інших дітей – теж малолітні. Тетяна працювала завідувачкою клубу в селі Запруддя, згідно зі строковим трудовим договором. На місцевих виборах тут змінився очільник громади – Сошичненським сільським головою став Ігор Волосюк. Отримавши посаду, він звільнив Тетяну з роботи. Як пояснює сама жінка, це така собі помста за те, що її свекруха і вона сама голосували за іншого кандидата.
Згідно із розпорядженням, Тетяну Шворак звільнили із посади, бо офіційно термін договору закінчився. Про те, що звільнена, Тетяна дізналася, коли прийшла отримувати заробітну платню. Жінку просто поставили перед фактом.

Тетяна народилася в Камені-Каширському, у Запруддя вийшла заміж. Чоловік добивається отримання УБД. Тримають домашнє господарство – свині, коня, 2 кози. Жінка усьому дає лад. В день, коли дізналася про звільнення, дуже плакала. Бо її зарплата була основним джерелом прибутку родини. Вона отримує 2 тисячі гривень на меншу дитину, але як прожити родині за цей мізер? Дітей же потрібно нагодувати, одягнути, взути, в школу на харчування здати.

Запруддя – забите в прямому сенсі слова село. Ні аптеки, ні медпункту, ні школи чи тим більше – дитсадка. Один на все село магазинчик. Єдине із цивілізації – старий сільський клуб, який жодного разу не бачив ремонту. Там Тетяна займалася із дітками, їм в селі більше подітись ніде. Тетяна самотужки вимила клуб, повісила куплений за власні кошти тюль, оздобила приміщення різними поробками, побілила його. Тому усе їй там таке рідне і дороге. Приходила на роботу з малям у візочку, ставила його біля грубки – і займалася з іншими дітками. До 8 Березня танці вчили, пісні. Жінка говорить про свою роботу, а на очах – сльози, тут кожен куточок їй рідний, немає жодного місця, куди б не торкнулася її рука. Така собі прибиральниця, вихователька і завідувачка клубу в одній особі. У вихідні молодь збиралася сюди на дискотеку.

– Знаю, що я не перша жертва його звільнення. Медиків в одному селі поскорочував, вчительку у Сошичному – теж, але добилися, що він її таки поновив, – говорить жінка.

В зимовий період її діти похворіли одне за одним, потрібні були чималі гроші на лікування, тож жінка змушена була взяти кредит на 5 тисяч гривень.

Тетяна вирішила відстоювати своє право у суді, але, оскільки грошей у жінки не було, за допомогою звернулася до правозахисниць проєкту «Вирішуєш ти». Як наголошує юристка проєкту, Алла-Левчук Микитюк, жінки, які мають дітей до 3 років, можуть бути звільнені лише у єдиному випадку – повної ліквідації підприємства. Правозахисниці проєкту скерували адвокатський запит у Держінспекцію праці у Волинській області й ініціювали проведення перевірки цього інциденту. За її результатами, керівника Сошичненської громади зобов’язали поновити жінку на роботі, оскільки звільнення було протизаконним. Тим більше, поки йшла перевірка, посада, яку займала Тетяна, була зазначена, як вакантна. Ігор Волосюк змушений був виконати цей припис Дерржінспекції праці. Більше того, ще й виплатити компенсацію за три місяці вимушеного прогулу працівниці в сумі 17 тисяч гривень.

Але ключів від приміщення клубу не віддав. Попри це, жінка щодня ходила на роботу, полола клумбу, прибирала територію. Її чоловік порубав там дрова.

Оскільки Ігор Волосюк не забезпечив працівниці доступом до робочого місця аж 10 днів, Таня вирішила подавати до суду щодо морального відшкодування. Звільнивши жінку, їй на руки навіть не видали її трудову книжку. Хоча це теж передбачено законом.
15 червня у Камінь-Каширському суді під час розгляду справи суддя зажадала від сільради додаткових документів, тому засідання перенесли. Сам голова до суду не з’явився, не було його робочому місті. Секретар сільради Анатолій Приймак пояснив, голова поїхав на навчання. Щодо звільнення погодився, жінку звільнили таки неправильно, у неї ж мале дитя ще.

Тож нині Тетяна чекає на нове судове засідання і готова стояти до кінця, аби голова більше не наважився зоставити ще будь-кого без роботи, а відповідно – і без засобів для існування. Тож, далі буде…

Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія
В тему