Люди

Кулінар Євген Клопотенко – про конфузи з варенням, нещасливу любов і секрети зваблення

Кулінар Євген Клопотенко – про конфузи з варенням, нещасливу любов і секрети зваблення

Найвідоміший кулінар України Євген Клопотенко народився в сім’ї, де про кулінарію знали не більше, ніж ми з вами.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Мама працювала завучкою школи в Києві. Тато – інженером.

Оскільки Євген народився 1986 року, то його дитинство минало в оточенні стандартної радянської кухні: борщ, котлети з пюре, на свята – голубці й холодець.

І хтозна, яку би професію обрав собі Женя, якби з розвалом Союзу його бабуся не переїхала до Великої Британії і не запросила до себе внука.

Згадуючи себе 6-річного, Євген зізнався: Британія відкрила перед ним абсолютно інше життя, в тому числі – гастрономічне.

Іще більше змінився кулінарний світогляд Євгена, коли він у рамках програми обміну школярами побував в Італії, а студентом попрацював офіціантом у ресторанах Німеччини та США.

«Мені було дуже цікаво спостерігати, як працюють кухарі, – згадував потім Клопотенко. – І в якийсь момент я зрозумів, що теж хочу спробувати готувати їсти».

Провалами не парився, бо жив за гроші бабусі

Спочатку хлопець сприймав кулінарію як хобі. Йому було прикольно влаштовувати кулінарні поєдинки з такими ж кухарями-аматорами. А потім Євген познайомився з чоловіком, який запропонував: «А давай відкриємо якусь власну справу».

Так 2011-го на продуктовому ринку України з’явилися варення та джеми «Гастромайстерні Confiture».

Перші роки, щоправда, цей бізнес майже не приносив прибутків. Навіть навпаки. Один бізнесмен замовив у гастромайстерні 20 тисяч баночок варення. Аби встигнути з поставками, Євген запросив до роботи багатьох знайомих кухарів, вклав немалі гроші в цю роботу, а потім… бізнесмен узяв лише десяту частину від замовлення. Тож усі полички Євгенової квартири були заставлені баночками з варенням. Благо, що їх фактично за собівартістю забрала одна фірма, щоб подарувати своїм працівникам до професійного свята.

Проте, як потім скаже про це Клопотенко, «я тим не парився, бо жив на гроші, які мені лишила бабуся з Британії».

Своїми стравами здійснив шкільний прорив

Із часом Клопотенкові стало не цікаво лише варити варення. Тож 2015 року він вирішив спробувати свої сили в кулінарному змаганні «МайстерШеф». Спробував. Підкорив журі своєю майстерністю, а глядачів – харизмою. І перемога у програмі принесла 29-річному кулінарові не тільки славу, а й бажання змінювати гастрономічні смаки українців.

Після навчання у Франції Клопотенко розгорнув масштабний проєкт, метою якого було кардинально змінити харчування у шкільних їдальнях. 2017-го він навіть отримав фінансову підтримку для розробки нових рецептів для раціону школярів.

Результатом такої роботи стала книга рецептів, яку рекомендувала для використання в освітніх закладах Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів. Тут же школи Рівного, Полтави, Кременчука, Тернополя, Каховки підхопили ініціативу. А 2020 року меморандум про співпрацю Євген Клопотенко підписав навіть із Міністерством освіти й науки України!

Відстояв право українців на борщ

Паралельно з активною громадською роботою, Євген устигає вести ресторанний бізнес і керувати своїм інтернет-магазином із продажу посуду, одягу й подарунків. Він видає книги, організовує майстер-класи, проводить телепередачі на провідних українських каналах.

Справою честі стало для нього відстоювання червоного борщу як страви української національної кухні. Адже іноземні ресторани у своїх меню писали, нібито борщ – це російський суп.

Родзинкою роботи Клопотенка став також пошук найдавніших рецептів нашої національної кухні. І щоразу, записавши призабутий сучасниками рецепт, Євген готував цю страву так, що й українці ХХІ смакували нею – аж пальчики облизували!

«Я намагаюся витягнути українців із рамок радянського меню, –  пояснював кулінар, – і навчити нашу націю харчуватися недорого, смачно й корисно».

Зі справами амурними поки не складається

І все б, здавалося, складається в Євгена пречудово. Якби не… справи амурні.

В особистому житті Клопотенка все далеко не в шоколаді. Розповідаючи про пережиті колись почуття, Євген не приховує: вперше сильно закохався ще у школі, хоча, звісно, ні до чого серйозного ці почуття не призвели.

Друга його велика любов була більш результативною. Адже з коханою дівчиною Євген жив під одним дахом аж п’ять років.

Третя любов полонила серце, коли Євген змагався в «МайстерШефі». Хоча ці стосунки, за словами кулінара, були цікавими, нестандартними і так само нетрадиційно розвіялися.

А всі подальші справи амурні, як вважає Клопотенко, були не стільки коханням, скільки симпатією та зацікавленістю ним як відомою особистістю.

«Публічній людині важко влаштувати особисте життя, оскільки вся інформація про неї є у вільному доступі», – пояснив в одному з інтерв’ю Євген. Цими словами він пояснив: у стосунках із відомою особистістю вже немає поетапного вивчення людини, немає того млосного відкриття чогось нового у коханому чоловікові. А це вже не цікаво.

«Можливо, – зізнався Євген, – мені варто було спочатку створити сім’ю, а тоді вже взятися за кар’єру. Але ні раніше, ні тепер я поки не знайшов жінки, з якою хотів би побудувати міцні стосунки і на перспективу – сім’ю».

Тож поки що Євгенові краще вдається зваблювати їжею і не тільки жінок. А на перспективу він мріє розширити горизонти своєї діяльності та шанувальників свого кулінарного таланту знайти навіть за кордоном.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: їжа, Україна
В тему