Люди

За 56 років шлюбу ні разу не посварилася з чоловіком

За 56 років шлюбу ні разу не посварилася з чоловіком

Нещодавно Марії Мензатюк виповнилося 95 років, тож привітати її з днем народження зібралося чимало гостей. Ще б пак! Адже стареньку щиро люблять, дуже поважають в рідному селі Мамаївці, що в Чернівецькій області, і  часто звертаються за порадою.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Я народилася в сім’ї січового стрільця, який в чині козацького старшини шість років боровся проти більшовицької навали під командуванням головного отамана УНР, – розповідає Марія Атанасівна. – Як січового стрільця, його переслідували і румунські, і радянські війська. Відтак батько сидів у Чернівецькому слідчому ізоляторі, і лише похилий вік врятував його.

І нині в рідному селі школярам на уроках історії розповідають про Атанасія Юрійовича Подільчука. А ще на його честь названо вулицю, на якій він мешкав.

– Батьки змалку привчали нас, дітей, до різної роботи, – каже іменинниця. – У мене були ще сестри: Анна, Павка і Мінодора. Разом з батьками ми працювали по господарству, на полі. А вечорами, коли був час, батьки багато розповідали нам про минуле України, навчали пісень, навчали боятися Бога і поважати людей. Опісля була колективізація, і я працювала в колгоспі і городній бригаді. Згодом – у колгоспній їдальні, в дитячому садочку.

Після закінчення війни Марія вийшла заміж за Захарія – доброго, розумного і дуже працьовитого хлопця. Разом вони прожили 56 років.

– Звісно, на віку було чимало всілякого, – розповідає бабуся. – Але ми щиро любили одне одного, поважали і завжди прислухалися одне до одного. А любов, взаємна повага і бажання зробити так, аби людині, яка поруч, було легше, краще, і є запорукою щасливого шлюбу. Ми з Захарієм жили дуже добре, ніколи не сварилися, виховали трьох дочок, які мають свої сім’ї. Нині радію онукам і правнукам.

У селі кажуть, що шлюб Марії Атанасівни та Захарія Олександровича можна сміливо назвати взірцевим. Вони щиро дбали одне про одного, турбувалися і берегли свою половинку.

– І нині Марія Атанасівна, попри поважний вік, сама порається по господарству, – розповідає Омелян Глібка, голова ради ветеранів Мамаївської сільської ради. – Має гарну пам’ять, читає без окулярів, залюбки пише.

Окрім цього, бабуся дуже набожна. Тож кожного дня вранці і ввечері молиться і просить Господа послати мир і щастя Україні. Каже, що дуже хоче, аби на нашій Батьківщині панували щастя, добробут, а життя українців було радісним і комфортним.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: чернівці, Життя
В тему