Люди

Переселенець із Луганська домігся встановлення пам’ятника Шевченку

Переселенець із Луганська домігся встановлення пам’ятника Шевченку

Коли в 2014 році розпочалася війна, Олег Якубов спершу сподівався, що вона скоро закінчиться. Однак цього не сталось, і чоловік залишив у рідному місті все: квартиру, бізнес – і переїхав у місто Сватове.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Я виріс у справжній українській сім’ї, – розповідає пан Олег. – Ми бачили, що ще задовго до початку Майдану в багатьох жителів Луганська проявлялися сепаратистські настрої. Проте активні заворушення почалися з подачі російських тітушок, які в той час вербували усіх охочих їхати на антимайдан до столиці. Платили за це 100 доларів за добу. Особливо було дуже боляче, коли 9 березня 2014 року на мітингу до дня народження Тараса Шевченка сепаратисти побили тих, хто прийшов вшанувати пам’ять Великого Кобзаря. А поліція просто розступилася і пропустила озброєних, які били дітей, жінок, одне слово, всіх підряд. Знайомі повідомили, що тих луганчан, в кого проукраїнські позиції, «взяли на олівець». Так ми, з огляду на все це, стали переселенцями. Якоїсь миті я зрозумів, що житло, бізнес – все неважливо, головне – аби я та мої рідні були живі.

Спершу сім’я жила в родичів у Броварах, тоді переїхала в Хмільник, де батьки мешкають і нині.

– Ми з батьком хотіли записатися добровольцями до батальйону «Айдар», – ділиться спогадами пан Олег. – Проте командир сказав, що добровольців і так достатньо. Мовляв, потрібні люди з військовими спеціальностями: водії військових машин, артилеристи тощо. Тож я почав займатися волонтерством. Разом із друзями-націоналістами ми дбали про забезпечення військових на передовій. Купували оптичні приціли, бронежилети, тепловізори, каски, каремати, запчастини до техніки.

У родині кажуть, що благодійністю Олег займався ще задовго до війни. Батьки навчили, що завжди потрібно допомагати тим, хто цього потребує. Згодом, вже разом із друзями, взяли шефство над дітьми, хворими на ДЦП.

– Адже більшість з них пересувалися на візках і практично не залишали своїх домівок, – розповідає пан Олег. – Тому ми возили їх у цирк, влаштовували різні свята, возили в парки під час різноманітних святкових дійств. Організатори заходів завжди йшли назустріч, долучаючись до добрих справ. Натомість у Сватовому мало підприємців, готових допомогти. І я цього не розумію, адже усі наші проєкти спрямовані на допомогу містянам і розвиток самого міста. На жаль, більшість сватівчан залишаються пасивними.

Патріоту болів той факт, що у Сватовому не було пам’ятника Тарасу Шевченку. Відтак коли в місто приїхали люди, які допомагали місцевим жителям відновити після вибухів будинки, то Олег допоміг їм облаштуватися в місті та вирішив ряд побутових питань. На запитання, як віддячити за зроблене, Олег попросив знайти погруддя Великого Кобзаря.  Чоловік каже, що й не сподівався на це. Минув рік, і одного дня зателефонували друзі і сказали, що на моє прохання відомий скульптор Ігор Семак виготовив погруддя Шевченка.

– Згодом волонтери з Івано-Франківська – батько і син – привезли пам’ятник в Сватове, – каже патріот. – У жовтні 2016 року його встановили на Площі імені Тараса Шевченка. Це була велика радість і для мене, і для моїх друзів, і для усіх патріотів загалом.

У Сватовому Олег зустрів свою другу половинку і одружився.  Нині він – голова обласного осередку Всеукраїнської організації «Українська ініціатива», яка займається патріотичним вихованням. Каже, що коли армія стала контрактною, то волонтерський рух поволі практично зійшов нанівець.

– Тепер їздимо до військових на свята, веземо домашні смаколики, – розповідає пан Олег. – Дуже хочемо допомогти людям, які живуть на лінії розмежування. Також розробляємо і реалізовуємо  соціальні проєкти, як-от Всеукраїнський фестиваль «З країни в Україну», та чимало інших. Дуже хочу, аби молоде покоління було справжніми патріотами України, а наша держава – вільною, високорозвиненою і щасливою.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луганськ, Україна
В тему

Останні матеріали