15 Листопада 2017
Новини

В Україні дозволять пересадку органів від нерідних людей

В Україні дозволять пересадку органів від нерідних людей

У 2018 році в Україні стане можливою трансплантація нирок від донора, котрий не є родичем. Наразі донорами нирок в нашій державі може виступати тільки хтось із рідні, повідомляє видання ТСН.

Програма отримала фінансування із держбюджету сумою у 112 мільйонів гривень. Необхідність цієї процедури в Україні сьогодні дуже висока. Протягом року потребу пересадити нирку мають близько 2 000 людей, у пересадці серця є необхідність у близько 1 000 випадків, річна необхідність у пересадках печінки – 1 500, а кісткового мозку – 600.

В Україні кожного року відбувається близько 150 пересадок нирок. А серце у нашій державі трансплантували лише шість разів за всю історію. У квітні минулого року в Інституті імені Шалімова вперше у країні провели трансплантацію легень, хоча у світі щорічно роблять до 3 000 таких операцій. Тож за рівнем розвиненості трансплантології Україна посідає останнє місце в Європі.

Виконувач обов’язків Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун повідомила, що наразі в державі дозволені лише пересадки від родичів, але з 2018 року буде започатковано процес трансплантацій нирок від людей, у яких помер мозок.

«Потрібно для цього мати специфічну апаратуру, щоб це довести і показати, – зазначила Супрун. – В Україні багато лікарень не мають такої апаратури. Лише цього року ми видали наказ, який дозволяє анестезіологам робити це. Від нерідних трупів. Бо законом заборонено, щоб від нерідних живих передавали органи».

Наразі в Україні існує реєстр донорів і реципієнтів.

«У реєстрі є 6 000 тих, хто потребує допомоги. Серед донорів є ті люди, які подались туди до своєї смерті. Найважливіше – мати список реципієнтів. Коли лікар поговорив із родичами, є докази смерті мозку, тоді можна знайти в реєстрі людину, якій цей орган можна передати. Тоді він перевозиться між містами. Над цим працює ціла команда. Наразі в Україні є тільки п’ять лікарень, в яких це можна робити».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему