15 Листопада 2017
Новини

У річницю терактів Франція живе в страху та готова закривати мечеті

У річницю терактів Франція живе в страху та готова закривати мечеті

У Франції через два роки після серії терактів 13 листопада, під час яких бойовики ІДІЛ вбили 130 осіб, побоюються нових атак.

За словами прем'єр-міністра країни Едуара Філіпа, йдеться про так званих сплячих терористів, які затесалися серед звичайних людей. Їх ні в чому не підозрюють, але вони можуть організувати теракт у будь-який момент, інформують vesti-ukr.com. 

Режим надзвичайного стану, який ввели в країні після терактів 2015 року, закінчився два тижні тому. Протягом цього періоду, за офіційними даними МВС країни, запобігли 32 терактам. Тим часом вступив у силу новий антитерористичний закон, за яким влада зможе штрафувати так званих проповідників ненависті і закривати мечеті, якщо в них поширюють «теорії та ідеї» тероризму. Досі для цього потрібно було пред'явити конкретні письмові докази. Закон також дозволить організовувати масштабні перевірки поліцією на вокзалах та в аеропортах.

Нові напади

За останні два роки теракти сталися в багатьох країнах. Крім Франції мішенями для атак стали Бельгія, Німеччина, Велика Британія, Росія, Туреччина, Іспанія. В основному б'ють по країнам, які беруть участь у бомбардуваннях антитерористичної коаліції в Сирії, рахунок жертв у Європі йде на сотні. Замість зброта і бомб все частіше використовують вантажівки-тарани та ножі.

«Організувати такий напад найлегше, а головне – практично неможливо йому запобігти, адже терористам не потрібно готувати вибухівку та наймати багатьох виконавців, вистачає однієї людини та фургона. Тому все частіше нападатимуть одинаки, на вигляд звичайні люди», – каже Фрідріх Ермлер, експерт європейського аналітичного центру з Брюсселя.

За його словами, мета одна: залякати, щоб «не лізли» в Сирію. «Щоб люди постійно озирались, і ніде не відчували себе в безпеці», – додає Ермлер.

На думку експерта-арабіста Данила Вишневського, запобігти терактам непросто: «У ісламістів є добре навчені агенти по всьому світу і великі гроші, які вони відмивають, зокрема на контрабанді нафти». Терористи, які нападають по всій Європі, зазвичай виявляються біженцями або місцевими уродженцями з близькосхідних країн. В Іспанії, наприклад, серед мусульман стає все більше радикалів, сказав Бі-бі-сі політолог Хав'єр Аргоманіс із Сент-Ендрюського університету.

За останні чотири роки близько половини затриманих за підозрою в екстремістській діяльності – уродженці Іспанії, найчастіше це молоді люди з бідних сімей іммігрантів. «Радикалізація відбувається як через Інтернет, так і при спілкуванні з ровесниками», – говорить експерт.

За даними американської розвідки, якій вдалося прослухати телефонні розмови лідерів ІДІЛ, Європу очікує продовження хвилі терору, яку започаткували теракти в Парижі в листопаді 2015 року із понад сотнею жертв. У подальших планах терористів – напади на Рим і Амстердам.

Але, як вважає експерт-міжнародник Андрій Бузаров, терористи швидше будуть бити туди, де їх ніхто не чекає. У експертів до заходів безпеки в Європі взагалі багато питань. «Силовикам потрібно ретельніше шукати осередки терористів, повинно бути більше перевірок в аеропортах і метро», – вважає Фрідріх Ермлер, експерт із Брюсселя. «Поліції стає більше тільки відразу після нападів. А так все, як і раніше», – згоден німецький журналіст Ерік Швіцер.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему

Останні матеріали