9 Серпня 2024
Новини

Біля ЗАЕС фіксували інтенсивні пожежі: що відомо

Біля ЗАЕС фіксували інтенсивні пожежі: що відомо

Кілька разів протягом минулого тижня місія МАГАТЕ фіксувала на Запорізькій АЕС інтенсивні пожежі на різних відстанях від атомної станції та прилеглих сіл.

Про це йдеться у звіті МАГАТЕ.

Зокрема, на вихідних експерти МАГАТЕ бачили дим із району біля вхідного каналу Запорізької ТЕЦ. На станції підтвердили, що пожежа виникла під двома останніми зовнішніми лініями електропередачі, які залишилися для ЗАЕС. Це повітряні кабелі лінії 750 кВ «Дніпровська» та резервної лінії електропередачі «Феросплавна» 1330 кВ.

Нагадаємо, зараз на станції зупинені всі 6 реакторів, тож для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки потрібне надходження електроенергії ззовні. У разі аварійної ситуації на ЗАЕС є 20 дизель-генераторів, які можуть перекрити потребу в електроенергії, але лише на певний час.

У МАГАТЕ зазначають: оскільки літня спека триває, такі пожежі вздовж двох останніх ЛЕП загрожують ризиком втрати зовнішнього електропостачання. Хоча цього разу не було відключення жодної лінії, «ситуація підкреслила крихкість зовнішнього електропостачання ЗАЕС».

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив про занепокоєння ситуацією та попередив про серйозний ризик для ядерної безпеки на ЗАЕС.

МАГАТЕ також повідомляло про скорочення запасів дизельного пального для дизель-генераторів — останньої лінії захисту у разі зникнення зовнішнього електропостачання ЗАЕС, — але окупанти пояснювали, що це пов’язано з майбутнім плановим ремонтом резервуарів для зберігання пального.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: запоріжжя, війна з Росією
В тему

Останні матеріали