2 Вересня 2022
Новини

«Інспектори МАГАТЕ не мали приватних розмов з персоналом. Це був цирк», - співробітник ЗАЕС

«Інспектори МАГАТЕ не мали приватних розмов з персоналом. Це був цирк», - співробітник ЗАЕС
Фото ілюстративне
Інспектори МАГАТЕ пересувалися захопленою Запорізькою АЕС та говорили зі співробітниками лише у присутності російських військових та працівників «Росатому».

Про це «Суспільному» на умовах анонімності розповів інженер ЗАЕС.

За його словами, окупанти водили гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та інспекторів за своїм маршрутом, показували «мапи прильотів» та привели до них місцевих колаборантів із заявами від «небайдужих громадян» про необхідність припинення обстрілів.

«Це був цирк», — сказав співробітник ЗАЕС.

За його словами, росіяни переконували представників місії МАГАТЕ, що на станції перебувають війська «радіологічного, хімічного та біологічного захисту», а не бойові підрозділи російської армії.

Також інспекторів переконували, що це нібито українські військові обстрілюють ЗАЕС.

Зазначимо, що розповідь інженера ЗАЕС підтверджує те, що показували і самі кремлівські ЗМІ під час візиту місії МАГАТЕ. Так, наприклад, кремлівське видання «РИА Новости» публікувало відео, як російський атомник в оточенні журналістів показує Гроссі «український снаряд».

А певні «активісти» вручили Гроссі заклик із «20 647 підписами зі всієї Запорізької області» щодо припинення обстрілів Запорізької АЕС. 

Нагадаємо, делегація МАГАТЕ прибула на захоплену російськими військами Запорізьку АЕС вдень 1 вересня попри ранковий інтенсивний обстріл у місті. Глава агентства Рафаель Гроссі зазначав, що місія знала про «збільшення військової активності в цьому районі», але не відмовилася від плану відвідати об'єкт і зустрітися з його персоналом.

Вже за кілька годин чотири з дев'яти автомобілів делегації МАГАТЕ покинули територію об'єкта. Рафаель Гроссі розповів, що під час першого туру по ЗАЕС оглянув ключові зони, але «роботи ще залишається багато».

Зараз на станції залишились 5 представників місії МАГАТЕ, які розвантажують привезене ними обладнання та продовжують роботу. Вони працюватимуть там до 3 вересня. Після цього організація опрацює «питання постійної присутності своїх спостерігачів у районі станції».

Зазначимо, візит місії МАГАТЕ узгоджувався тижнями на тлі регулярних обстрілів території біля ЗАЕС. Окупанти до останнього всіляко намагалися зірвати візит делегації: спершу відмовилися робити для інспекторів спецперепустки для перетину російських пунктів пропуску, а потім обстрілювали з артилерії заздалегідь погоджений маршрут поїздки, повідомив очільник Запорізької ОВА.

У всіх провокаціях окупанти звинувачують Збройні сили України. Крім того, росіяни повідомляли про нібито знищення «українського десанту», який висадився в окупованому Енергодарі.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр зазначила, що росія обстрілювала Енергодар, щоб провокувати місію МАГАТЕ.

Делегація МАГАТЕ складається з 14 міжнародних експертів із Польщі, Литви, Сербії, Китаю, Албанії, Франції, Італії, Йорданії, Мексики та Північної Македонії. Очолює місію гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Місія має сфокусуватися на трьох завданнях: фізичному захисті, ядерній безпеці та гарантіях нерозповсюдження ядерних матеріалів. Міністр енергетики Герман Галущенко наголошував: Україна очікує, що результатами роботи місії стануть деокупація ЗАЕС, її повернення під повний контроль України та подальша демілітаризація території навколо станції.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, запоріжжя
В тему