6 Червня 2024
Новини

США не дозволяють Україні бити американською зброєю углиб росії

США не дозволяють Україні бити американською зброєю углиб росії

Американську зброю для ударів на понад 320 кілометрів (200 миль) углиб росії, як уточнив президент США Джо Байден, Україна не може використовувати.

Відповідно також не можна бити зброєю США по москві та кремлю. Про це він сказав в інтерв’ю для ABC News.

«Ми не говоримо про те, щоб дати їм (українцям — ред.) зброю, щоб вдарити по москві, кремлю, [а натомість даємо зброю, щоб] ударити просто через кордон, звідки вони отримують значний вогонь зі звичайної зброї, яку росіяни використовували, щоб зайти в Україну, щоб вбивати українців», — каже Байден.

Водночас на запитання журналіста, чи зброю американського виробництва вже використовували в росії після того, як він дав дозвіл на це, Байден не відповів.

Напередодні видання Associated Press із посиланням на неназваного чиновника, який говорив на засадах анонімності, заявило, що українські військові вже застосували американську зброю, вдаривши по території росії.

До слова, видання Politico написало, що президент США Джо Байден таємно надав дозвіл Україні завдавати ударів по росії зброєю, яку передав Вашингтон. Згодом у пресслужбі президента Володимира Зеленського підтвердили надання цього дозволу, але певні обмеження досі залишаються. Так, тоді казали, що ударів американською зброєю можна завдавати виключно у прикордонних із Харківською областю районах.

Однак потім у Раді національної безпеки США пояснили, що дозвіл на використання американської зброї по території росії не обмежується лише захистом Харківської області. За словами представника Ради нацбезпеки Майкла Карпентера, дозвіл стосується прикордонної території, звідки росія готує свої атаки на Україну.

Держсекретар США Ентоні Блінкен також підтвердив інформацію, що президент Джо Байден дав дозвіл Україні застосовувати американську зброю для протидії російській агресії, зокрема для ударів по території рф. Він додав, що Сполучені Штати продовжать робити те, що робили, — у разі потреби адаптуватися та підлаштовуватися.

До того Україна вже отримала дозволи на застосування переданої зброї за власним розсудом від низки партнерів, хоча не від усіх.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: сша, Україна, війна з Росією
В тему