3 Червня 2024
Новини

Як прийняти спадщину, коли неможливо отримати документи про смерть

Як прийняти спадщину, коли неможливо отримати документи про смерть

Одна з наших читачок, яка не захотіла розголошувати свого імені, розповіла про ситуацію, в якій опинилася.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

12 років тому її мама поїхала до свого сина в росію. В Україні залишила хату. Оскільки в матері погіршилося здоров’я, вона не змогла повернутися в село і лишилася в сина. 2019 року жінка померла, похована на території  рф. Дочка померлої (тобто наша читачка) просила свого брата надіслати копії документів про смерть мами. Але брат знаходив масу причин, аби цього не робити. Після повномасштабного вторгнення спілкування між родичами взагалі припинилося. Офіційні структури на території рф, до яких зверталася читачка ще до 2022 року, теж проігнорували її листи. Відтак жінка не знає, як бути з материною хатою і прийняттям спадщини.

Схожу ситуацію описала юристка Вікторія Гусакова і дала з цього приводу декілька порад.

Куди й за чим звертатися

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 Цивільного кодексу України, для прийняття спадщини встановлено строк тривалістю шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Наша читачка, як бачимо, цей строк пропустила. В такій ситуації необхідно зібрати всі ті папери, які ви надсилали з метою отримання свідоцтва про смерть мами, а також відповіді на них.

Важливо письмово звернутися до органів реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) щодо одержання свідоцтва про смерть матері (повторно). Якщо буде відмова – її також додати до документів.

Крім того, необхідно взяти ваше свідоцтво про народження, щоб підтвердити родинні зв’язки з матір’ю. Якщо його немає – звернутися до РАЦСу із запитом про витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо реєстрації народження. Можна запитати в РАЦСі й витяг про народження ваших матері і брата.

Усі ці документи знадобляться при зверненні до місцевого суду з проханням продовжити строк для прийняття спадщини.

Що писати в позовній заяві

Стаття 1269 Цивільного кодексу передбачає, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Якщо у вас є звернення до нотаріуса, його постанови, листи, це необхідно також для подання позовної заяви. Якщо ви не зверталися до нотаріуса – вкажіть причину.

Ви можете написати позовну заяву до суду як самостійно, так і звернутися до центрів безоплатної правової допомоги.

Відповідно до ст. 1272 ЦК, за позовом спадкоємця, який із поважної причини пропустив строк для прийняття спадщини, суд може визначити йому додатковий строк. Відповідачем у справі буде місцева рада того населеного пункту, де ви проживаєте, вкажіть його повну назву, юридичну адресу, код ЄДРПОУ.

У позовній заяві зазначте:

  • де і коли померла мати (зазначте, що це відбулося на території іншої держави, тому і з отриманням копії свідоцтва про смерть у вас виникли труднощі);
  • чи є у вашої матері ще діти, де вони проживають;
  • яке спадкове майно залишилося, з чого воно складається (перерахуйте, додайте документи на власність), де це майно розташоване;
  • чи є ви спадкоємцем померлої за заповітом або за законом (якщо є заповіт, вкажіть, де він);
  • із якого року ваша мати проживала з вашим братом, чи прийняв він спадщину;
  • куди ви зверталися, які отримували відповіді і чому не звернулися до нотаріальної3 контори про прийняття спадщини у зазначений законом строк.

Ви можете додати будь-які фотографії, листи, документи, які зможуть підтвердити ваші родинні зв’язки і те, що ви робили все, аби отримати вчасно спадщину.

Усі документи зробіть у двох екземплярах, додайте копію вашого паспорта. Власноруч на документах необхідно вказати ПІБ, дату, підпис.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Якщо на момент смерті ваша мати була зареєстрована в будинку, де ви проживаєте, ви маєте право прийняти спадщину. Так, відповідно до ст. 1268 ЦК, спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом 6-місячного строку він не заявив про відмову від неї. Тож збирайте документи і звертайтеся до суду.

Ніна Грицюк

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, закон
В тему