3 Червня 2024
Новини

Звільнили заступника глави НАЗК Артема Ситника

Звільнили заступника глави НАЗК Артема Ситника

З посади заступник голови Національного агентства із запобігань корупції звільнили Артема Ситника.

Про це заявив народний депутат Олексій Гончаренко. Про це також повідомили у НАЗК.

Ситник став заступником глави агентства із запобігання корупції у травні 2022 року. Як розповіли у НАЗК, на своїй посаді він відповідав за низку напрямків, зокрема:

  • фінансовий контроль, проведення спеціальних перевірок, моніторинг способу життя, перевірка дотримання вимог законодавства, в тому числі у сфері запобігання корупції;
  • запобігання та врегулювання конфлікту інтересів;
  • моніторинг і контроль виконання актів законодавства з питань етичної поведінки.

Причина звільнення поки невідома.

До свого призначення на посаду Ситник очолював Національне антикорупційне бюро України (НАБУ). Він був перший главою цього органу та керував ним у 2015—2022 роках.

Нагадаємо, Артем Ситник став директором НАБУ у 2015 році та очолював відомство до квітня 2022-го. НАЗК вважає, що під час керівництва Ситника НАБУ стало стандартом доброчесності в системі органів влади. За цей час відомство допомогло притягнути до відповідальності понад 1000 корупціонерів, серед яких 6 міністрів та їхніх заступників, 13 керівників центральних органів виконавчої влади, 22 народних депутати, 70 суддів та 94 керівники державних підприємств.

Проте директорство Ситника також супроводжувала історія про його призначення на посаду. Так, 16 вересня 2020 року Конституційний Суд визнав незаконним указ президента України про призначення Артема Ситника директором НАБУ та низку положень закону про НАБУ, що були пов'язані з повноваженнями президента стосовно бюро.

Міністр юстиції Денис Малюська тоді заявив, що навіть після того, як 16 грудня 2020 року рішення набуло чинності, Артем Ситник залишається законним директором НАБУ. За словами Малюськи, процедура призначення нового очільника НАБУ може знадобитися лише у 2022 році, коли спливає термін повноважень директора НАБУ.

Зрештою Ситник очолював відомство аж до закінчення терміну повноважень — квітня 2022 року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією
В тему