В центрі уваги

Купуємо дріжджі для випічки: як обрати якісний продукт?

Купуємо дріжджі для випічки: як обрати якісний продукт?

Дріжджами називають одноклітинні мікрогриби, які в природі можуть розвиватися на плодах та ягодах. Дріжджові мікроорганізми чудово адаптуються до різних умов, навіть до цілковитої відсутності кисню, а головна їх особливість полягає в дуже швидкому розмноженні. Саме завдяки здатності до швидкого росту та розмноження дріжджі стали популярні в кулінарії.

За наявності живильного середовища, тепла, води та кисню дріжджі активуються й починають активно розмножуватись. У процесі виділяється вуглекислий газ, завдяки якому тісто підіймається, стає пухким і пишним.

Якими бувають дріжджі за формою випуску

  1. Живі (дріжджовий екстракт). Зазвичай такі дріжджі використовуються в пекарнях і на великих промислових підприємствах. Для них характерна рідка форма випуску.
  2. Свіжі пресовані. Випускаються у вигляді пресованого брикета світло-сірого чи світло-кремового кольору. Це найбільш популярний формат, який використовується в домашніх і промислових умовах. Про свіжість пресованих дріжджів можна робити висновки за текстурою, вони мають відламуватися, але не тріскатися й не розпливатися. Мінусом такого формату вважається відносно короткий термін зберігання.
  3. Сухі активні. Випускаються у вигляді дрібненьких округлих гранул, розфасованих у герметичні пакетики різного об’єму. Сухі дріжджі довго зберігаються, особливо в герметичній тарі. Крім того, вони не вимогливі до умов зберігання. Щоб активізувати такий продукт, його розводять водою.
  4. Сухі швидкодіючі. Такі дріжджі не потребують замочування, їх можна додавати відразу в борошно.

Компанія Ензим випускає «Львівські дріжджі» різних видів — свіжі пресовані та сухі швидкодіючі хлібопекарські дріжджі в упаковках різного об’єму. Всі вони ефективні та дієві, але при виборі варто враховувати терміни зберігання та зручність використання того чи іншого формату.

Як використовуються в кулінарії

В кулінарії дріжджі використовуються для випічки, оскільки чудово підіймають тісто, роблячи його ніжним, м’яким і пухким. Звичайно, існує багато рецептів, які пропонують підіймати тісто розпушувачем, та все ж дріжджова випічка особлива. Вона виходить дуже пишною, ароматною та смачною, а ще привабливою на вигляд.

AD_4nXe36vXkauRWzlRiOoD0uZZcL3Hjjoxj713VYJaCezVnQ5EgcWOZupiKees6zdBgk725autrnqAt25jbSP9PXAhBRTcASpLa9MqjzzULfzNWLVseVowznwRJMNSkRekflG7yGkBcRkWWyiv-oxgoE0qPb1Kv0-zpaoGdNv9p?key=uViOhUIsaC4W8TVD1CGJpA

На дріжджах замішують тісто для безлічі різних виробів: хліба та булочок, піци, млинчиків, оладок, пончиків, пирогів та пиріжків, круасанів, коржів, рулетів, бубликів тощо.

Дріжджове тісто чудово поєднується із солодкою та солоною начинкою, тому з нього готують не лише десерти, але й основні страви. Піца, пиріжки з капустою чи грибами, сосиски та котлети в тісті, відкриті й закриті пироги з різноманітними начинками — всі варіанти складно перелічити. Як солоні начинки використовують м’ясо, рибу, субпродукти, гриби, овочі, яйця, сир. Серед найпопулярніших солодких начинок для випічки — джеми та варення, кисломолочний сир, свіжі фрукти та ягоди, шоколад, пропарений мак, сухофрукти тощо.

Вибирайте якісні дріжджі та начинки до смаку, і випікайте з любов?ю!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: їжа, Поради
В тему