3 Червня 2024
Новини

У Грузії набрав чинності закон про «іноагентів»

У Грузії набрав чинності закон про «іноагентів»

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі 3 червня підписав закон про «іноагентів» («Про прозорість іноземного впливу»).

Про це він повідомив на брифінгу у приміщенні парламенту, передає Ехо Кавказу.

Шалва Папуашвілі заявив, що головна мета ухвалення цього закону - «довести стійкість політичної, економічної та соціальної систем Грузії до зовнішнього втручання», цитує його Mtavari.

Нагадаємо, 28 травня парламент Грузії відхилив вето та зауваження президентки країни Саломе Зурабішвілі та остаточно затвердив закон про «іноагентів» («Про прозорість іноземного впливу»).

За подолання вето проголосували 84 депутати, проти – 4.

Згідно з Конституцією Грузії, якщо президент після подолання вето відмовляється від підписання, закон у 5-денний термін підписує та публікує голова парламенту.

Згідно з новим законом, протягом двох місяців (до початку серпня) відповідні органи/посадові особи мають ухвалити/опублікувати підзаконні акти, а Міністерство юстиції Грузії та Національне агентство публічного реєстру мають провести «попередні матеріально-технічні та інші заходи для виконання цього закону».

Зазначимо, критики вважають цей законопроект аналогом російського закону про «іноагентів», який було ухвалено ще 2012 року.

17 квітня цього року парламент Грузії ухвалив у першому читанні скандальний законопроєкт про «іноагентів». У другому читанні його ухвалили 1 травня, у третьому 14 травня.

Вже 18 травня президентка Грузії наклала вето на закон.

На тлі ухвалення закону у Тбілісі проходили масштабні акції протесту та мітинги.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: грузія
В тему

Останні матеріали