28 Серпня 2023
Новини

Грузія пропустила колишніх українських ув’язнених, яких вивезли окупанти

Грузія пропустила колишніх українських ув’язнених, яких вивезли окупанти
Перетнути кордон Грузії дозволили групі колишніх ув’язнених з Херсонщини, яких окупанти під час відступу вивезли до росії. 

Понад тиждень вони провели просто неба у «буферній зоні» на російсько-грузинському кордоні. Про це повідомив правозахисний рух UnMode.

В організації зазначили, що прикордонні служби не надали жодних додаткових умов чи пояснень. Зараз усі шість чоловіків — в безпечному місці, запевнили правозахисники.

«Після понад тижня, проведеного просто неба у буферній зоні між двома кордонами, хлопцям потрібен гарячий душ та їжа», — розповіли в UnMode.

Там додали, що через декілька днів українці готові будуть дати інтерв’ю.

Нагадаємо, за інформацією UnMode, у ніч проти 17 серпня шістьох українців доставили до КПП після звільнення з російського Центру тимчасового утримання іноземців та осіб без громадянства у Краснодарському краї. 

Грузинські прикордонники відмовили українцям у пропуску, хоча всі шестеро заявили, що хочуть проїхати транзитом через країну. Після відмови вони подали заяви про надання притулку. Утім, їх все одно не пропустили.

UnMode зазначала, що всі шість чоловіків — колишні ув’язненні. 

Однак видання «Новая газета» писало, що з-поміж шести українців колишні ув’язненні — п’ятеро.

Ще один чоловік, 40-річний Михайло, сам прилетів до росії, щоб зустрітися зі своєю сестрою, яка живе у Краснодарському краї. У рф його затримали, побили, відвезли до суду, де заарештували на 15 діб за «непокору поліції». І так — тричі.

Зараз, за даними UnMode, у російських тюрмах перебуває понад 2500 українських затриманих, незаконно вивезених російськими спецслужбами з окупованої території Херсонської області України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: херсон, війна з Росією, грузія
В тему