22 Лютого 2024
Новини

Званням Герой України посмертно хочуть нагороджувати іноземців

Званням Герой України посмертно хочуть нагороджувати іноземців
У Законі «Про державні нагороди України» хочуть удосконалити процедуру подання, відзначення та позбавлення державних нагород.

Про це йдеться на сайті українського парламенту.

У пояснювальній записці до проєкту зазначають, що нова редакція закону має на меті зробити максимально прозорими процедури подання, відзначення та позбавлення державних нагород і не допускати нагородження людей, яких відзначили за неперевіреними даними про їхні особливі заслуги.

«Непрозорість і непублічність цих процесів [згідно з чинним законодавством] містять і чималі корупційні ризики. Принаймні, в народі ходять розмови про те, що за певні суми можна “вирішити питання” щодо відзначення певними державними нагородами», — заявив автор законопроєкту Георгій Мазурашу.

Так, у новому законопроєкті вказується, що державними нагородами можуть бути нагороджені громадяни України, іноземці та люди без громадянства. Нагородження може бути й посмертним.

Іноземцю можуть надати звання Героя України посмертно, якщо він був нагороджений орденом Героїв Небесної Сотні. Цим званням також можуть відзначити іноземців за проявлені мужність і героїзм під час участі у заходах з відсічі та стримування збройної агресії проти України.

У пояснювальній записці автор законопроєкту зазначає, що його реалізація не потребує додаткових витрат із державного бюджету. Окрім того, він стверджує, що запропоновані зміни «зведуть до мінімуму деякі корупційні ризики».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, збройні сили україни, Україна, вру
В тему