22 Лютого 2024
Новини

У Польщі між владою і фермерами відбудуться переговори

У Польщі між владою і фермерами відбудуться переговори
Початок переговорів з фермерами, що протестують на польсько-українському кордоні, анонсував заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак. 

Перемовини почнуться 26 лютого, - це пише hromadske з посиланням на Polskie Radio 24.

За словами політика, якщо такі переговори відбудуться, то вони будуть першими за 30 років. Колодзейчак також каже, що міністерство хоче дійти згоди з фермерами.

«Створення певної дорожньої карти, часових меж для розв'язання подальших проблем, тому що це не політична акція. Це стратегічна акція, яка повинна призвести до того, що через два місяці таких проблем не буде», — сказав посадовець.

Він також каже, що фермери, які протестують на кордоні, самі визначать своїх представників для участі в переговорах з урядом. За словами політика, це точно не будуть профспілкові діячі, які сьогодні мають цілі політичної партії. Також Колодзейчак пообіцяв до кінця поточного тижня розповісти, де саме відбудуться ці переговори. 

До слова, раніше заступник міністра сільського господарства Польщі заявляв, що Польща збирається ввести обов’язкову перевірку всього українського зерна, яке потрапляє в країну транзитом.

За його словами, нинішні процедури перевірки «заслуговують осуду», а сам він «не довіряє жодному експортеру чи імпортеру з-за кордону». Тому, за його словами, перевірятимуть усе українське зерно — як на сухопутному кордоні, так і в морських портах.

Нагадаємо, польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. 

Причиною страйку перевізників називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. Він звільнив українських перевізників від необхідності отримувати дозволи на двосторонні й транзитні перевезення до держав ЄС. 

Польські фермери протестують, щоб добитися пом?якшення європейського «зеленого курсу», а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій. Також міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що в деяких сферах буде необхідне повне блокування імпорту з України, як у випадку із зерновими. На його думку, протести фермерів на кордонах з Україною прийнятні. 

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: акція протесту, польща, економіка
В тему

Останні матеріали