25 Січня 2024
Новини

У Польщі можуть послабити законодавство про аборти і дозволити екстрену контрацепцію

У Польщі можуть послабити законодавство про аборти і дозволити екстрену контрацепцію
Аби послабити законодавство про аборти в Польщі, прем’єр-міністр Дональд Туск заявив, що використає можливість.

Крім того, його уряд готується подати до парламенту законопроєкт про доступ до таблеток екстреної контрацепції, - повідомляє hromadske з посиланням на PAP.

Журналісти запитали прем’єр-міністра, чи зможе, на його думку, законопроєкт про «свідоме батьківство», який передбачає лібералізацію правил переривання вагітності, набрати більшість голосів у Сеймі.

У відповідь Туск сказав, що «більшість у Сеймі готова до лібералізації» [законодавства]. Він додав, що його партія «Громадянська позиція» збирається переконати маршала Сейму Шимона Головню, лідера партії «Польща 2050», та віцепрезидента Ради міністрів Владислава Косіняка-Камиша з «Польської селянської партії», які висловлюють набагато консервативніші думки.

«Лікарі повинні почуватися абсолютно безпечно, коли вони вирішують, чи варто перервати вагітність заради благополуччя пацієнтки. Не може бути так, як було досі, щоб лікар боявся, що прийде прокурор і висуне проти нього звинувачення», — сказав прем’єр-міністр.

За його словами, він шукатиме практичні кроки, які «принесуть полегшення жінкам у Польщі та відчуття свободи й самовизначення».

У середу ввечері до Сейму надійшов проєкт закону про «свідоме батьківство» від групи депутатів від «Громадянської позиції». Передбачається, серед іншого, що вагітна матиме право на переривання вагітності протягом перших 12 тижнів.

У проєкті також зазначено, що переривання вагітності після 12 тижня можливе, коли вона становить загрозу здоров’ю та життю жінки, існує висока ймовірність важких і необоротних вад плоду або невиліковного захворювання, що загрожує його життю, а також у разі, якщо є підозра, що вагітність виникла внаслідок заборонених дій.

Тим часом Рада міністрів Польщі розглянула проєкт змін до закону про фармацевтику. Проєкт передбачає доступ до екстреної контрацепції, тобто таблеток, які можна випити на ранок після незахищеного статевого акту, розповів Туск.

Передбачається, що без рецепта їх відпускатимуть покупцям від 15 років.

«Це метод, який запобігає заплідненню, тому це не таблетка для раннього аборту, що викликало емоції в багатьох колах, а таблетка, яка запобігає вагітності», — пояснив прем’єр.

Аборти у Польщі

Польща — одна з небагатьох країн у світі, яка заборонила аборти після десятиліть їх повного дозволу в часи комуністичного режиму.

Аборти в Польщі заборонені, за винятком кількох випадків:

  • якщо життя жінки перебуває під загрозою через продовження вагітності;
  • якщо вагітність стала результатом зґвалтування;
  • якщо плід має серйозні вади розвитку.

Щоправда, у 2020 році Конституційний суд Польщі визнав незаконними також аборти через дефекти плода. А втім, на відміну від інших країн, де закон забороняє аборти, жінки в Польщі не підлягають кримінальному переслідуванню за нелегальне переривання вагітності.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: польща, жінки
В тему