6 Січня 2024
Новини

У Києві 9-місячній дитині пересадили печінку та провели корекцію вади серця

У Києві 9-місячній дитині пересадили печінку та провели корекцію вади серця
У Києві в «Охматдиті» 9-місячній дівчинці провели трансплантацію печінки тривалістю майже добу з одночасною корекцією вади серця.
Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Пацієнтка Тетянка народилася в Тернополі у лютому 2023 року з вродженою вадою серця, яку діагностували ще в утробі матері. Після народження у дівчинки виявили ще й захворювання, що спричиняє печінкову недостатність.

У 9 місяців дівчинка мала порушення розвитку, що загрожували життю. Кожне з них можна було коригувати в різний час і спосіб, а одночасне хірургічне втручання було ризиковим. Однак без операції дівчинка не мала шансів на життя.

Спеціалісти організували консиліум і прорахували всі можливі варіанти оперативного втручання: оцінили ризики й вирішили поєднати дві операції так, щоб не нашкодити маленькій пацієнтці.

«Операція — унікальна: з одномоментною корекцією вади серця та трансплантацією печінки від донора — мами. Такий варіант трансплантації печінки з одномоментною корекцією вади серця виконувався вперше в Україні», — кажуть у МОЗ.

Зараз дівчинка почувається набагато краще, постійно усміхається та вже готується до повернення додому.

«Бажаємо Тані та її мамі Олі, яка віддала частину своєї печінки для порятунку донечки, бути здоровими та щасливими! Дякуємо всім спеціалістам, які творять справжні дива та рятують малечу навіть тоді, коли шансів на життя майже немає. Пишаємося нашими медиками!» — додали у міністерстві.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: київ, діти, Лікарі, тернопіль
В тему