11 Грудня 2023
Новини

У Чернівцях співробітники ТЦК з-під храму забрали священника та вивезли в Рівне

У Чернівцях співробітники ТЦК з-під храму забрали священника та вивезли в Рівне
У Чернівцях священника Православної церкви України перед вечірнім богослужінням забрали співробітники Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а через дві години відправили до Рівного.
Про це пише Zaxid.net. Згодом клірика відпустили.

Подія сталася ввечері 5 грудня з отцем Іллею Кузюком, священником із села Червона Діброва. Першим про неї розповів засновник православного духовного центру апостола Івана Богослова в Чернівцях, протоієрей Микола Йоник.

«Зловили у Чернівцях під нашим храмом Параскеви, ішов на вечірню, забрали з-під храму», — написав отець Микола.

За його словами, через дві години отця Іллю нібито вивезли із Чернівців до військової частини в Рівному.

«Уже нема більше кому фахово воювати, лишилися одні священники ПЦУ, щоб боронити Україну зі зброєю в руках? Запитань багато до усіх служб всіх рівнів...» — додав голова духовного центру.

Також подію підтвердив інший священник Чернівецької єпархії ПЦУ отець Роман Грищук.

«Отець [Ілля] йшов на вечірню, яку мав відправити. Йшов не в ризі, а у звичайному повсякденному одязі. Його зупинили працівники ТЦК, як потім з’ясувалося з [міста] Сокирян, які за 140 кілометрів від Чернівців. Вислухати його, що він священник, має посвідчення, ніхто не хотів», — розповів отець Роман.

Працівники ТЦК нібито сказали священнику, що той «служитиме капеланом», стверджує отець Роман.

«Коли вже перевірили документи, то зрозуміли, що капеланом служити він не зможе. В нас черга для того, щоб оформитися священником при військовій частині. Треба мати відповідну підготовку», — пояснив священник.

Водночас у службі зв’язків з громадськістю Чернівецького обласного ТЦК та СП 6 грудня зазначили, що нічого про згаданий інцидент не знають.

«Ми не володіємо такою інформацією, що хтось з працівників ТЦК викрав священника. Я буду з’ясовувати це питання», — відповіла керівниця служби майор Тетяна Гайдащук.

Станом на вечір 10 грудня на сторінці Чернівецького обласного ТЦК та СП не було коментарів щодо цієї події. А втім, у Чернівецькому ТЦК і СП додали, що регулярно мобілізовують священників як капеланів. Згодом отця Іллю відпустили. Подію 9 грудня він прокоментував на своїй сторінці у Facebook.

«Для священника найважливіше залишитися священником. Особисто я не відмовляюся служити в Збройних силах України, тому що мені 25 лютого 2022 прийшла повістка, і я наступного дня прийшов у Косівський ТЦК, де і стояв на обліку», — розповів отець Ілля.

За його словами, у 2013-2015 роках він служив у військах протиповітряної оборони. Але, ставши священником, він не може бути більше військовим і посилається на одне із правил церковних канонів, яке забороняє клірикам «бити вірних і невірних», зокрема «мечем». За це можуть позбавити сану.

«Капелани в військових частина насамперед є офіцерами, які повинні виконувати накази, а потім священники. Таке служіння вимагає спеціальної освіти, знань, досвіду та бажання. Тому парафіяльний священнослужитель не може відповідально нести службу в війську, залишивши паству», — зазначив отець Ілля.

Однак він заявив, що може бути корисним у тилу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: чернівці, рівне, релігія, військкомат
В тему

Останні матеріали