13 Вересня 2023
Новини

У Києві зі Стіни пам'яті зникають фото загиблих військових: що відомо

У Києві зі Стіни пам'яті зникають фото загиблих військових: що відомо
У Києві зі Стіни пам'яті полеглих за Україну, яка розташована на мурах Михайлівського собору, зникла низка фотографій полеглих українських захисників. 

Громадський діяч Павло Нетесов оприлюднив відео, де показав ділянки Стіни пам'яті, із яких зірвали фотографії. В окремому відео Нетесов каже, що «хтось вирішив обірвати всі фотографії, і повісили якісь об'яви про реконструкцію».

«Я вам скажу, як на сьогодні головний упорядник Стіни пам'яті, тому що я нею займаюся. Так от, я про це нічого не знаю ... Ми цієї об'яви не вішали ... Люди приходять вішають фотографії, а якась падла їх зриває», — стверджує Нетесов.

Він додав, що буде звертатися до поліції, аби захистити Стіну пам'яті. Речниця поліції Києва Юлія Гірдвіліс сказала hromadske, що, за попередньою інформацією, меморіал справді перебуває на реконструкції.

«Повідомлення в поліції є. Попередньо з?ясовано, що зняті пошкоджені фото (вигоріли, намокли), аби замінити на нові», — зазначила вона.

Як підтвердження вона показала листівки, які наклеїли на місця зниклих фотографій.

У пресслужбі КМДА нам повідомили, що до Стіни пам'яті стосунку не мають. Мовляв, це спільний проєкт УПЦ Київського патріархату, Національного військово-історичного музею України й редакції сайту «Книга пам'яті полеглих за Україну».

У канцелярії УПЦ Київського патріархату нам підтвердили, що відбувається реставрація фотокарток. Кажуть, що з моменту приходу Епіфанія таку реставрацію фото й оновлення стендів проводили вже один раз.

Намісник Михайлівського собору (належить до ПЦУ), на мурах якого розташована Стіна пам'яті, Агапіт сказав hromadske, що не має інформації про те, що відбулося зі стіною. Каже, що особисто до нього ніхто не звертався.

«Чув про якісь непорозуміння, але на зараз все ніби нормально. Монастир не має прямого відношення до Стіни пам'яті. Ми тільки надали свої мури, а всім іншим займаються інші люди», — зазначив Агапіт.

У Національному військово-історичному музеї України нам розповіли, що вони справді запускали цей проєкт, але у 2018 році з нього вийшли, тому зараз до Стіни пам'яті стосунку не мають.

Редакція сайту «Книга пам'яті полеглих за Україну» поки не відповіла hromadske.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, війна з Росією
В тему

Останні матеріали