25 Липня 2023
Новини

Ситуація на ЗАЕС: окупанти незаконно перевели енергоблок №4 у стан «гарячий зупин»

Ситуація на ЗАЕС: окупанти незаконно перевели енергоблок №4 у стан «гарячий зупин»
Наказ незаконного «керівництва» 24 липня виконали на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції та перевели енергоблок №4 у стан «гарячий зупин». 

Це є порушенням ядерного законодавства України, - повідомляє пресслужба «Енергоатома».

Компанія зазначає, що переведення енергоблока в «гарячий зупин» є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Такі дії загрожують ядерній та радіаційній безпеці через тривалий простій обладнання енергоблока, відсутність належного регламентного технічного обслуговування та його ремонту. 

«Це свідоме і навмисне порушення норм українського та міжнародного законодавства. На російських загарбників чекає невідворотне покарання», — наголосив президент «Енергоатома» Петро Котін.

Він звернувся до Офісу генерального прокурора, оскільки дії окупантів «містять ознаки кримінальних правопорушень». Ідеться про ст. 267, ст. 274, ст. 14 та ст. 258 Кримінального кодексу України.

Також президент компанії звернувся до Міністерства закордонних справ і наголосив, що необхідно закликати МАГАТЕ вплинути на окупаційну «адміністрацію» ЗАЕС, аби перевести всі енергоблоки у стан «холодний зупин». 

Нагадаємо, експлуатацію енергоблоків №1, 2, 3, 4, 6 обмежили станом «холодний зупин» у серпні 2022-го та лютому 2023 року. Водночас п’ятий енергоблок залишається «гарячим», у чому низка експертів вбачають шантаж із боку окупантів.

До слова, «Енергоатом» 20 липня повідомляв, що український персонал тимчасово окупованої ЗАЕС відмовлявся виконувати наказ окупаційного керівництва станції щодо переведення енергоблока №4 у стан «гарячий зупин». 

Так, впродовж попереднього тижня через постійний фізичний і психологічний тиск із боку окупантів близько 30 ліцензованих працівників станції покинули Енергодар. Їм вдалося виїхати на підконтрольну Україні територію.

23 липня Генштаб ЗСУ зазначив, що у тимчасово захопленому Енергодарі Запорізької області росіяни посилили репресії проти працівників ЗАЕС, які відмовляються співпрацювати та укладати контракти з російською окупаційною адміністрацією.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: запоріжжя, війна з Росією
В тему