13 Червня 2023
Новини

Підрив Каховської ГЕС: виявили холерну і кишкову палички

Підрив Каховської ГЕС: виявили холерну і кишкову палички
Після підриву росіянами Каховської гідроелектростанції виявили холерну і кишкову палички, але «дуже великої» забрудненості води не зафіксували.

Про це розповів начальник відділу держеконагляду земельних ресурсів Держекоінспекції Олег Павленко на круглому столі в Military Media Center.

«На зараз перша загроза — це забруднення води, яке відбулося за рахунок тих паливо-мастильних матеріалів і ядерних хімікатів, які потрапили у воду, і все це пішло в Чорне море», — сказав він.

Павленко відзначив, що Держекоінспекція та інші відомства постійно моніторять південний округ і щодня відбирають проби води на аналізи.

«Дуже великої забрудненості немає, але по санепідемобстановці там уже є деякі випадки виявлення холерної і кишкової палички», — розповів представник Держекоінспекції.

Він зауважив, що як зійде вода, криниці треба буде почистити, і лише тоді ними можна буде користуватися. Але, за його словами, «питання в іншому — як вода буде сходити» з огляду на дуже важкі і засолені ґрунти.

Нагадаємо, він стався в ніч проти 6 червня. В «Укргідроенерго» повідомили, що Каховська гідроелектростанція відновленню не підлягає. Підрив призвів до підтоплень територій у Херсонській та Миколаївській областях. Через це декілька мільйонів тонн українського врожаю можуть бути втрачені, а поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. 

Українська розвідка повідомила, що за цим стоїть диверсійна група росіян. Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель підкреслив, що греблю не бомбардували, а знищили вибухівкою на території, яка перебуває під контролем росії. Норвезька компанія NORSAR проаналізувала сейсмічну активність і підтвердила, що греблю було зруйновано внаслідок вибуху. Також вибух зафіксували американські розвідувальні супутники.

Наразі, за офіційними даними, внаслідок підриву ГЕС відомо про 10 загиблих на Херсонщині та ще двох на Миколаївщині. Безвісти зниклими вважаються 42 людини. Також надходить інформація про загиблих на окупованому лівому березі: лише в Олешківській громаді лікарі повідомляли про 8 загиблих.

Україна проводить евакуацію цивільних із зони підтоплення. Станом на вечір 11 червня з Херсонщини та Миколаївщини вивезли понад 3700 людей. Станом на ранок 13 червня відомо, що лише з Херсонщини евакуювали 2 757 людей. Також Україна під обстрілами проводить евакуацію навіть з окупованого лівого берега Херсонщини.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: херсон, війна з Росією
В тему