1 Березня 2023
Новини

Найголовніші новини 1 березня 2023 року

Найголовніші новини 1 березня 2023 року

Триває 371 день героїчної боротьби українського народу проти російських окупантів.

Незважаючи на значні втрати, ворог продовжує атакувати наші позиції. рф основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Ворог і далі порушує норми міжнародного гуманітарного права, продовжує завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення, намагається знищити критичну інфраструктуру нашої країни.

Минулої доби наші захисники відбили понад 85 атак противника на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Рівень загрози завдання загарбниками ракетних ударів залишається високим по всій території України.

Протягом минулої доби окупанти завдали 2 ракетних та 12 авіаційних ударів, включно із застосуванням 2 БпЛА «Шахед-136». Ці дрони збили наші воїни. Також ворог здійснив 68 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали цивільні люди.

  • Наші Сили оборони продовжують завдавати високоточних ударів по складах і місцях скупчення ворога.

Протягом минулої доби у тимчасово окупованій Кадіївці Луганської області стався вибух на одному з підприємств – підірвалися вантажівки з ворожими боєприпасами.

Водночас в окупованому Мелітополі свідки повідомляють про вибухи на аеродромі. Вдень та здіймалися клуби чорного диму. Також про звуки вибухів повідомили й українці в Пологах Запорізької області.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація Сил оборони за добу завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також наші захисники збили ворожий безпілотний літальний апарат типу «Орлан-10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 район зосередження противника, 2 склади боєприпасів та 2 комплекси радіоелектронної боротьби ворога.

 

Станом на ранок 1 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 149 890 (+650) осіб,
  • танків - 3 395 (+7),
  • бойових броньованих машин – 6 638 (+8),
  • артилерійських систем – 2 393 (+10),
  • РСЗВ – 479 (+1),
  • засобів ППО – 247,
  • літаків – 300,
  • гелікоптерів – 288,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 055 (+4),
  • крилатих ракет – 873,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 257 (+5),
  • спеціальної техніки - 230.

 

  • Упродовж лютого українські захисники ліквідували близько 21 470 рашистських солдатів. Також були зафіксовані значні у техніці: 186 танків, 511 бойових бронемашин, 186 артсистем, 37 РСЗВ, 26 засобів ППО, 7 літаків, 4 вертольоти, 104 БПЛА, 77 крилатих ракет, 196 одиниць автотехніки й 30 – спецтехніки.
  • New York Times опублікувала матеріал, у якому йдеться про те, що українські захисники впродовж трьох тижнів боїв під Вугледаром на Донеччині знищили понад сотню одиниць важкої техніки російських окупантів.

Фактично тритижневі бої під Вугледаром є найбільшою танковою битвою між Україною та росією. Окупанти програли, потрапивши в засідки ЗСУ.

«Підірвані на мінах, уражені артилерією чи знищені протитанковими ракетами, обвуглені корпуси російської бронетехніки тепер усіяні полями по всьому Вугледару... росія втратила в бою щонайменше 130 танків і БТР».

Російські Telegram-канали пишуть, що «родичі загиблих налаштовані мало не на вбивство та кровну помсту генералу», який керував штурмами під Вугледаром.  

  • Італійська розвідка вважає, що зараз росіянам потрібна оперативна пауза для підготовки до довгої війни в умовах західних санкцій.

«Москва намагається використати цей період відносної стагнації для перезапуску діяльності свого ВПК, який, залишаючись значним з точки зору виробничих потужностей, починає відчувати вплив західних санкцій».

Також, на думку італійських спецслужб, спостерігається зниження підтримки війни у російському суспільстві.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президента України Володимира Зеленського запросили взяти участь у саміті НАТО у Вільнюсі у липні.

За словами генсека Альянсу Єнса Столтенберга, це буде сильним знаком нашої солідарності, підтримки, яку союзники надають Україні

«Я сподіваюся, що пан Зеленський зможе бути присутнім. Звичайно, це залежатиме від ситуації в Україні, яка все ще перебуває в розпалі війни», - зауважив генеральний секретар.

  • Через «Дію» українці придбали вже понад 400 тисяч військових облігацій.

«Кожна облігація – це зброя, техніка та інше обладнання, яке просто зараз необхідне нашим захисникам і захисницям. А також – потужна підтримка економіки держави», - зазначив віцепрем’єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

  • В енергосистемі України відсутній дефіцит потужності вже 18 днів і наразі не прогнозується, проте складна ситуація зберігається у прифронтових районах.

В Укренерго уточнюють, що споживання перебуває на рівні робочого дня. При цьому потреби країни повністю покриваються виробничими потужностями українських електростанцій і незначним обсягом імпорту з Європи.

Причина відсутності дефіциту є наслідком професійної роботи енергетиків, які за кілька місяців змогли відновити функціональність енергосистеми та електростанцій.

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна пережила зимовий терор росії. За його словами, це вже п’ята масштабна поразка держави-агресора.

«Ми вистояли найважчу в своїй історії зиму. Нам було холодно і темно, але ми були незламні. Разом з нами пліч-о-пліч стояли партнери із своєю допомогою. Переміг і ЄС, який всупереч московському реготу також не замерз без російського газу. Росії одна порада: задихніться своїм газом і подавіться своїми ракетами».

На думку міністра, чотири попередні поразки рф – це:

  • ми з перших хвилин наступу не дали путіну паралізувати нас страхом;
  • ми зірвали план російського бліцкригу: Україна не впала ані за три дні, ані за сім, ані за місяць, ані за рік. І ніколи не впаде;
  • поразка на дипломатичному фронті: світова коаліція за Україну, резолюції, ізоляція, потоки зброї, санкцій, енергетичної, фінансової та гуманітарної допомоги Україні.
  • втрата росією великої частини окупованих територій України внаслідок ефективних дій та контрнаступів Сил оборони України.

Кулеба наголосив, що до остаточної перемоги ще важкий шлях, але українці вже знають, як перемагати.

  • Від початку роботи зернового коридору Україна експортувала понад 22 млн тонн аграрної продукції. Зернових та олійних - понад 18 млн тонн.

Україна могла б експортувати набагато більше продовольства, якби морські порти працювали на повну потужність.

Наразі щомісяця Україна в кращому випадку експортує 60-65% від тих обсягів поставок агропродукції, які були до початку повномасштабного вторгнення.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російський рубль упав до найнижчого рівня за останні 10 місяців, втративши близько 20% своєї вартості з початку грудня, оскільки західні санкції, зменшення доходів Москви від продажу енергоносіїв і високі військові витрати чинять тиск на валюту.

За словами аналітиків, в умовах запровадження контролю за рухом капіталу і значного скорочення зовнішньої торгівлі валютою, вартість рубля більше не відображає перспективну оцінку стану економіки.

  • росія втрачає найбільшого партнера в Середній Азії – Казахстан. Сьогодні Астана оголосила про стратегічне співробітництво зі США.

Фактично це свідчення того, що ключовий член кремлівського військового блоку ОДКБ бере курс на віддалення від росії, яка стала токсичним світовим ізгоєм після вторгнення в Україну.

  • Пацієнти з росії стали отримувати неформальні відмови при спробі записатися на лікування в клініках у Німеччині та США.

Низка німецьких державних та університетських клінік фактично перестали працювати з російськими пацієнтами.  

За словами експертів цього ринку, у лікувальних закладах з'явилося «негласне правило»: не займатися громадянами росії чи залишати їх «на потім». При цьому європейські клініки демонструють, що більше не розглядають російський ринок перспективним.

  • Bloomberg пише про те, що попри оптимістичні заяви путіна про очікування «деякого зростання» в усіх сферах цього року, роздрібні продажі в рф продовжують скорочуватися, і це скорочення вже є більш затяжним, ніж падіння під час глобальної пандемії.

Спад свідчить про постійне падіння рівня життя, що подібно до зубожіння та рекордного скорочення роздрібних продажів у роки після анексії Криму в 2014 році.

Споживчий сектор становить близько половини економіки.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Агентство Reuters зазначає, що делегація ЄС не підтримає заяву на зустрічі міністрів закордонних справ "Групи двадцяти" (G20) в Індії, якщо вона не міститиме засудження війни росії проти України.

Окремо глава зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що успіх зустрічі в Нью-Делі буде вимірюватися тим, що вона зможе зробити з війною в Україні та її наслідками.

«Ця війна має бути засуджена. Я сподіваюся, я впевнений, що дипломатичний потенціал Індії буде використаний для того, щоб змусити росію зрозуміти, що ця війна повинна закінчитися».

  • Видання Politico пише, що зараз ЄС зміщує акценти з ухвалення нових санкцій проти росії на забезпечення дотримання і зміцнення вже чинних обмежень.

Дипломати з десятка великих і малих країн ЄС стверджують, що нібито санкції проти будь-яких секторів, що залишилися, вдарили б по блоку більше, ніж по самій росії.

Йдеться про добрива, необхідні для стримування світових цін на продовольство, рідкоземельні елементи, що використовуються європейською автомобільною промисловістю, радіоактивні ізотопи, що використовуються фармацевтичними компаніями, збагачені уранові стрижні, що використовуються низкою центральних і східних атомних електростанцій, та іншу важливу сировину, таку як титан, що використовується літакобудівниками.

ЄС вже ухвалив 10 пакетів санкцій, але попри це, наприклад, російський «Аерофлот» продовжує літати попри заборону на поставку запчастин.

  • Оборонне відомство Іспанії вже працює над підготовкою шести бойових танків Leopard 2A4 для відправки в Україну.

Бойові машини перебувають на підприємствах, де проходять перевірку четвертого рівня - найбільш вичерпну - перед відправкою на фронт. За оцінками оборонного відомства, адаптація цих машин обійдеться в 4,1 мільйона євро.

  • Американська компанія Sustainable Solutions анонсувала два проекти з постачання в Україну скрапленого газу.

Компанія вже уклала угоду про оренду плавучого терміналу із прийому такого газу. Термінал планується розмістити біля узбережжя Естонії.

«У нас є два танкери для перевезення газу, які будуть обслуговувати цей термінал. Ми готові запустити цей проект вже до жовтня. При цьому частину газу вже готова викупити Естонія, ще частину – Латвія. Однак більшу частину ми готові запропонувати Україні».

  • Швеція передала Україні 4 катери, які можна використати як понтонні переправи, та 14 секцій понтонів, які можна комбінувати у переправи різної довжини.

В умовах російської агресії тимчасові мости - це швидкий та ефективний спосіб відновити транспортне сполучення звільнених регіонів з рештою країни.

Окрім Швеції, конструкції для зведення тимчасових переправ Україні вже передали Чехія, Франція та Норвегія.

  • Президент Володимир Зеленський поспілкувався в режимі відеозв’язку із зіркою серіалу «Вікінги», канадською акторкою українського проходження, режисером і продюсером Кетрін Винник, яка приєдналася до амбасадорів фандрейзингової платформи United24.

Кетрін Винник опікуватиметься напрямом «Відбудова України» і відкриє свій збір через платформу на відновлення одного з 18 будинків у Київській області, які відбудують першими в межах цієї програми.

Загалом на відновлення зазначених об’єктів необхідно 719 млн грн. Завдяки донорам United24 зі 110 країн уже зібрано понад 510 млн грн.

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг прокоментував можливість силового повернення Україною Криму, відзначивши, що війна повинна закінчитись за столом переговорів, за яким Україна сама ухвалить рішення про прийнятні для неї умови.

«Наше завдання - підтримати Україну, тому що ми знаємо: те, що відбувається за столом переговорів, невіддільне від того, що відбувається на полі бою. Якщо ми хочемо мирного рішення для України, то найкращий спосіб домогтися цього - надати військову підтримку. Потім Україна сама вирішить, які умови для неї прийнятні».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали