10 Грудня 2022
Новини

На транзит зерна з України погодилася білорусь: що відомо

На транзит зерна з України погодилася білорусь: що відомо
На транзит зерна з України без попередніх умов погодилася білорусь.
Далі зерно мають доправити до литовських портів. Про це йдеться в заяві речника генсека ООН Стефана Дюжаррика.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш 9 грудня у Нью-Йорку зустрівся з заступником міністра закордонних справ білорусі Юрієм Амбразевичем.

білоруський дипломат заявив, що його країна без попередніх умов погоджується на транзит українського зерна через свою територію для експорту з портів Литви. Амбразевич також повторив прохання уряду білорусі мати можливість експортувати власні добрива, які зараз перебувають під західними санкціями.

Ще в червні в білорусі заявляли, що пропускатимуть українські зерно до портів Балтійського моря, якщо білорусі дозволять постачати з портів свою продукцію. Україна на таку пропозицію не погодилася, пише Reuters.

Нагадаємо, угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН в липні. Дзеркальну угоду з ООН та Туреччиною підписала росія. Між собою Україна та рф не підписували домовленостей. Термін угоди визначили на 120 днів із дня підписання — тобто до листопада.

19 листопада ініціативу продовжили ще на 120 днів. Гарантами її виконання залишаються ООН та Туреччина. росія ж наприкінці жовтня заявила про вихід із «зернової угоди», але вже 2 листопада міноборони рф повідомило про «відновлення реалізації угоди».

Крім того, 26 листопада президент Володимир Зеленський оголосив про початок програми Grain from Ukraine («Зерно з України»). Її метою стане забезпечення зерном бідних країн Азії та Африки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: білорусь, війна з Росією, їжа, економіка
В тему

Останні матеріали