9 Грудня 2022
Новини

Кремль усе ще хоче реалізувати максималістські цілі у війні: найголовніші новини 9 грудня 2022

Кремль усе ще хоче реалізувати максималістські цілі у війні: найголовніші новини 9 грудня 2022

Триває 289 доба повномасштабної війни, розв’язаної росією проти України.

  • Протягом минулої доби Сили оборони України відбили атаки російських окупантів у районах Білогорівки на Луганщині та Кліщіївки і Мар’їнки Донецької області.
  • Українське командування інформує, що окупанти продовжують зосереджувати зусилля на веденні наступу на Бахмутському напрямку. На Лиманському та Авдіївському напрямках намагається покращити тактичне положення.

На інших напрямках ворог зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України, обстрілює позиції наших військ та цивільні об’єкти. Обладнує оборонні рубежі й позиції.

Українські захисники твердо тримають свої позиції і дають гідну відсіч загарбникам.

  • На окремих ділянках фронту наші воїни продовжують тиснути окупантів, а також завдають серйозних страт високоточними ударами по місцях скупчення ворога.

Як уточнили у Генштабі ЗСУ, 7 грудня внаслідок вогневого ураження районів зосередження окупантів у районах міст Бердянськ, Токмак, Мелітополь, Енергодар, Дніпрорудне, Пологи та Василівка Запорізької області, втрати ворога склали близько 240 осіб пораненими.

Також знищено 3 склади боєприпасів і близько 20 одиниць військової техніки різних типів. Розгорнутий на базі «"Токмацького протитуберкульозного диспансеру» шпиталь повністю заповнений пораненими військовослужбовцями російських окупаційних військ.

  • Протягом минулої доби до центральної міської лікарні міста Кадіївка Луганської області було доправлено до 50 поранених найманців зі складу приватної військової кампанії.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки.

 

Станом на ранок 9 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 93 390 (+310) осіб,
  • танків ? 2 937,
  • бойових броньованих машин ? 5912 (+1),
  • артилерійських систем – 1926 (+1),
  • РСЗВ – 395,
  • засобів ППО ? 211,
  • літаків – 281,
  • гелікоптерів – 264,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1603,
  • крилатих ракет ? 592,
  • кораблів/катерів ? 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4531 (+3),
  • спеціальної техніки ? 164.

 

  • Інститут вивчення війни (ISW) простежив, що Кремль, незважаючи на різні заяви, усе ще хоче реалізувати максималістські цілі у війні проти України.

Експерти кажуть, що посилання путіна на російську імперську історію 7 грудня та його нещодавні коментарі щодо ролі росії як єдиної «гарантії українського суверенітету» є додатковими показниками того, що Кремль створює умови для затяжної війни, спрямованої на ліквідацію українського суверенітету.

  • У Генштабі ЗСУ попередили українців про розсилання електронних спам-листів із небезпечним вкладенням.

До повідомлення прикріплена програма, яка збирає дані користувачів. Кіберзлочинці відправляють листи під темою: «Як розпізнати дрон-камікадзе».

Фахівці закликають не відкривати й не завантажувати файли, які вкладені до підозрілого листа, та не переходити за посиланнями в такому повідомленні.

Крім того, нагадують, що державні органи й установи можуть надсилати листи тільки з доменів GOV.UA.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський взяв участь у конференції «Права людини за темних часів». У своїй промові він заявив, що держава буде робити все для повернення усіх українців - дітей, дорослих, військовополонених, політв’язнів, - які силою утримуються на території рф і тимчасово окупованих територіях нашої країни.

«Нам уже вдалося повернути 1331 українських воїнів. І я дуже пишаюся цим результатом нашої держави. Це захист наших людей, де вони б не були. Ми повинні повертати усіх. Це наш обов’язок».

Президент наголосив, що наразі Україна не бачить рішучості й допомоги у цьому процесі від міжнародного комітету «Червоного Хреста».

«Ми маємо шукати та знаходити нові формати, нових людей у нових реаліях. Нові формати взаємодії, нові лінії співпраці. Можливо, саме ця система омбудсменів та міжнародний компонент співпраці в цій системі зможе наблизити до бажаного результату — до повернення до свого дому усіх українців».

  • Сьогодні Президент Володимир Зеленський провів чергову розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

«Обговорили імплементацію нашої "формули миру", співпрацю щодо обороноздатності та енергетичної стабільності України. Також синхронізували позиції перед онлайн-самітом G7», - повідомив глава держави.

  • В «Укренерго» зазначають, що наразі триває поступове відновлення генеруючих потужностей в енергосистемі, й електростанції поступово відновлюють роботу. Як наслідок, обсяг доступної генерації поступово збільшується, відтак зменшуючи дефіцит.

Поки дефіцит потужності в енергосистемі все ще значний. Всім обленерго надали ліміти споживання електроенергії.

Тим часом уряд доручив міністру енергетики розробити пріоритети включення електропостачання.

Передбачено чотири пріоритети для подачі електроенергії:

  • першими світло мають отримувати об’єкти критичної інфраструктури, наприклад – об’єкти водо-, теплопостачання та лікарні;
  • другим пріоритетом є об’єкти військово-промислового комплексу, які працюють на оборону держави;
  • третіми світло отримає бізнес, який виготовляє критично важливі товари та продукти. Наприклад, хлібопекарні та молокозаводи;
  • четвертим пріоритетом визначено житловий сектор.

Тільки після включення цих чотирьох зазначених груп має постачатись електроенергія на інші об’єкти. Це справедливий підхід, який дозволить нашій країні вистояти цієї зими.

  • В українських лікарнях сформовано 5-добові запаси пального для роботи автономних дизель-генераторів.

Як повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, триває робота з розширення можливостей лікарень для роботи в автономному режимі.

У кожному регіоні України сформовано оперативні штаби й визначено відповідальних осіб, які координують доставку пального до закладів охорони здоров'я та створення його необхідних запасів на період довготривалих відключень електроенергії.

У періоди відключення електроенергії аптеки в закладах охорони здоров'я продовжують роботу, оскільки вони підключаються до дизель-генераторів медустанов.

  • В окупованому Криму росіяни зупинили будівництво всіх соціальних об’єктів за так званими «держзамовленнями». Причиною стала відсутність постачання цементу, відповідно - бетону.

Уся продукція йде Міноборони рф для виробництва протитанкових загороджень, а на північ Криму вантажівки везуть бетонні конструкції для будівництва протитанкових загороджень, так званих «зубів дракона».

Показово, що експерти, зокрема й російські, дуже критично ставляться до таких конструкцій, адже сучасні інженерні машини їх легко знищують. Однак у російській армії досі в багатьох сферах керуються нормами зразка Другої світової.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Сьогодні путін офіційно припустив можливість скорочення видобутку нафти. Насправді російський диктатор знову спробував вдатися до маніпуляцій, оскільки іншого виходу в рф сьогодні немає – видобуток уже скорочено. Із втратою ринку Європи та продовженням агресії проти України російська нафта нікому особливо не потрібна, оскільки на ній кров українців.

Як стверджують експерти, видобуток газу вже впав на 20%, і продовжує падати. Наступного року впаде й видобуток нафти.

Після запровадження європейського ембарго ринок російської нафти у Балтійському морі пережив інфаркт.

Марка нафти Urals – основний сорт росії, на який припадає 60% нафтового експорту, - упала до $43,72 за барель.  

З початку листопада вартість Urals впала майже вдвічі, а її дисконт до північноморського сорту Brent перевищив 40. Відповідно, зараз ключова російська марка торгується на рівнях значно нижчою від цінової стелі, яку ввели країни G7. Вони вимагають, щоб нафта коштувала не дорожче $60 за барель.

Експерти ринку стверджують, що клієнтів на Urals немає, тому ціни доводиться знижувати, щоб залучити покупців на великі обсяги.

Наразі промисловість рф нічого більше не виробляє, окрім енергоносіїв. Індустрія високих технологій у країні взагалі відсутня, а економіка тримається завдяки накопиченням попередніх років.

  • Мінфін рф подвоїв прогноз «діри» у бюджеті після обвалу цін на російську нафту.

За підсумками 2022 дефіцит федерального бюджету росії зросте більш ніж удвічі. Закривати «дірку» влада планує за рахунок залучення боргу та коштів Фонду національного добробуту.

Bloomberg підрахував, що нафтогазові доходи рф упали до мінімуму з пандемійного 2020 року,.

Бюджет страждає від обвалу цін на російську нафту, адже це кожен третій рубль доходів. І замість спочатку закладених 1,3 трильйона рублів його дефіцит цього року може становити 2,5 трильйона,

  • Прем?єр-міністр Індії Нарендра Моді скасував персональний саміт із президентом рф путіним цього року.

Як повідомляє Bloomberg, таке рішення ухвалено через завуальовані погрози росіян застосувати ядерне озброєння.

Саміт за участі президента рф і прем?єра Індії був щорічним.

Тепер будь-які зв’язки із путіним, а також співпраця з росією стають на міжнародній арені токсичними.

  • У росії продовжується низка загадкових масштабних пожеж. Сьогодні вночі в Москві загорівся торговий центр «МЕГА Хімкі», площа займання сягнула 17 тис. кв. метрів.

Вогонь охопив усю площу супермаркету, і почалися вибухи газових балонів та банок із фарбами. Через це до гасіння пожежі не могла долучитися авіація. Повідомляється про жертви.

Також у російському Барнаулі загорівся Алтайський шинний комбінат, який, зокрема, виготовляє шини для авіа- та військової техніки. Гасіння ускладнено низькою температурою і сильним задимленням.

  • Повітряні сили росії передислокували і розосередили свою стратегічну дальню авіацію після вибухів на російських аеродромах 5 грудня.

Супутникові знімки підтверджують, що з російської військової авіабази «Дягілєво» в Рязанській області зникли до 10 бомбардувальників Ту-22м.

Таким чином пересічні росіяни усередині країни, які раніше заявляли, що війна проти України їх не стосується, починають відчувати на собі наслідки російської агресії.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • США запровадили санкції проти низки російських посадовців і членів терористичного угруповання "ДНР".

Зокрема, під санкції потрапили четверо причетних до процесу "фільтрації" українських громадян на окупованих росією територіях – чиновники адміністрації президента росії Олег Нестеров та Євгеній Кім, росіянка Марина Середа, яка співпрацювала з так званим "міністерством внутрішніх справ "ДНР", і бойовик "ДНР" Алексєй Муратов.

Крім того, Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США запровадило санкції проти Центральної виборчої комісії рф через причетність до організації "псевдореферендумів" на окупованих українських територіях. Санкції поширюються на главу ЦВК рф Еллу Памфілову та решту 14 членів органу.

  • Посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що Сполучені Штати та країни G7 підтримують формулу миру представлену Президентом України Володимиром Зеленським.

«Зараз дуже чітко зрозуміло – хто на стороні миру, а хто на боці війни. Президент Зеленський говорив про мирний план, який складається з 10 пунктів. Ми, США та країни G7, цей план підтримуємо, бо віримо, що це міг би бути потенційний план закінчення війни. Якраз цього понеділка росія знову запустила 70 ракет по українських містах. Зараз абсолютно ясно, що росіяни не хочуть припиняти війну. США підтримують мир. Той мир, який був запропонований в плані Зеленського».

20 листопада Володимир Зеленський під час онлайн-звернення до учасників Групи двадцяти представив «українську формулу миру».

  • org надасть грант у $2 млн та своїх фахівців з Google.org Fellowship на розвиток цифрової освіти в Україні.

Це допоможе українцям здобути нову професію, навчитися цифрової грамотності та знайти роботу.

У Мінцифри повідомили, що також у межах спільного проекту з Google.org оновлюють платформу національного проекту «Дія.Цифрова освіта».

Також грант від Google.org передбачає створення спеціального освітнього застосунку та розробку нових освітніх серіалів та проектів.

  • Координатор із питань стратегічних комунікацій Ради безпеки Білого дому Джон Кірбі оголосив, що США виділять Україні додаткові 275 мільйонів доларів військової допомоги.

У список увійде велика кількість боєприпасів і високотехнологічних систем для протидії безпілотникам.Також цей пакет допомоги включатиме боєприпаси для гаубиць і HIMARS тощо.

  • Уряд Норвегії підписав угоду зі Світовим банком про надання 1 мільярда норвезьких крон (100 млн дол.) на відновлення пошкодженої внаслідок російських ракетних ударів інфраструктури в Україні.
  • Франція передала 100 генераторів для посилення «роботи українського енергосектору».

Переданий вантаж включає генератори потужністю від 5 кВ до 10кВ, а також від 12кВА до 40кВА.

Обладнання доставлене за допомогою Механізму цивільного захисту ЄС.

  • Парламент Болгарії підтримав надання Україні військової та військово-технічної допомоги.

Перелік допомоги офіційно засекречений, попередньо йдеться про стрілецьку зброю та боєприпаси.

Парламент схвалив участь болгарських інструкторів у місії ЄС із тренування українських військових EUMAM на території Бельгії, Польщі та Німеччини, а також підготовку українських бойових медиків на болгарській території.

  • Сьогодні з Естонії до України відправили 11 автобусів з генераторами та енергетичним обладнанням.

Ця партія допомоги прямує до Житомира, Харкова, Бучі та Полтави.

  • Нідерланди передадуть Україні трансформатори, комутаційні компоненти та кабелі, які необхідні для відновлення енергетичної інфраструктури.

В уряді держави заявили, що цей внесок є частиною 180 мільйонів євро, які Кабмін виділив для допомоги Україні пережити зиму, із цих коштів 18 мільйонів євро призначені для ремонту життєво важливої інфраструктури.

  • Канада запровадила нові санкції проти росії, Ірану та М'янми, посилаючись на порушення прав людини урядами держав.

Заходи включають санкції проти 33 нинішніх та колишніх високопоставлених російських чиновників і шести організацій, причетних до систематичних порушень прав людини.

  • Британія ввела санкції проти 5 представників російських силових структур, винних у катуваннях, перешкоджанню запобігання насильству та участі у російському вторгненні в Україну.
  • Швеція, Норвегія, Фінляндія та Німеччина через Фонд Східноєвропейського партнерства з енергоефективності і довкілля (E5P) нададуть Україні 36,4 млн євро на реалізацію енергоефективних проектів.

Сьогодні під час 12-ої Асамблеї донорів Фонду E5P країни-учасниці розглянули стан реалізації проектів в Україні й ухвалили рішення про надання Фондом грантів українським громадам на реалізацію п’яти діючих проектів із термомодернізації громадських будівель і модернізації систем теплопостачання та водопостачання.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему