7 Вересня 2022
Новини

МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на ЗАЕС: основне

МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на ЗАЕС: основне
За підсумками місії на окуповану росією Запорізьку АЕС Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) 6 вересня опублікувало звіт.

Агентство, зокрема, підтвердило присутність російських військових на станції. Про це повідомили у Twitter організації.

Документ загалом складається з 52 сторінок. Головні тези:

  • ситуація є безпрецедентною. Це перший випадок воєнного конфлікту на об'єктах великої ядерної енергетики. Ядерна аварія може мати серйозні наслідки всередині України та за її межами;
  • росія розмістила «військовий персонал, транспортні засоби та обладнання» в різних місцях Запорізької АЕС, зокрема кілька військових ваговозів на першому поверсі турбінних залів у енергоблоках 1 і 2;
  • МАГАТЕ закликає негайно припинити обстріл території АЕС та її околиць, щоб уникнути подальшого пошкодження станції та пов'язаних з нею об'єктів. Наразі існує гостра потреба вжити тимчасових заходів для запобігання ядерній аварії, зокрема встановити безпечну зону навколо ЗАЕС;
  • потрібна домовленість усіх сторін для створення захисної зони навколо ЗАЕС, щоб уникнути пошкоджень;
  • МАГАТЕ готове розпочати консультації для термінового створення такої зони;
  • життєво важливо встановити постійну присутність МАГАТЕ на ЗАЕС. Фахівці місії будуть проводити детальну та безперервну роботу з оцінки фізичних збитків об'єктам станції, визначення працездатності основних та резервних систем охорони та безпеки, а також оцінювати умови праці персоналу.

Нагадаємо, 1 вересня на ЗАЕС прибула делегація МАГАТЕ з 14 міжнародних експертів. Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів, що під час першого туру по ЗАЕС оглянув ключові зони, але «роботи ще залишається багато».

Міністр енергетики Герман Галущенко наголошував: Україна очікує, що результатами роботи місії стануть деокупація ЗАЕС, її повернення під повний контроль України та подальша демілітаризація території навколо станції.

Станом на 5 вересня на ЗАЕС залишилися двоє представників команди інспекції МАГАТЕ. Вони мають продовжити роботу на ЗАЕС на постійній основі. Таке декілька днів тому анонсував гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, запоріжжя
В тему