6 Вересня 2022
Новини

Оперативна аналітика подій на 6 вересня 2022: все важливе за день

Оперативна аналітика подій на 6 вересня 2022: все важливе за день

Публікуємо оперативну аналітику подій на 6 вересня 2022.  Не потрібно постійно слідкувати за новинами: просто прочитайте це.

БОЙОВІ ДІЇ

 Триває 195 доба героїчного опору українців повномасштабному вторгненню з боку рф.

Сьогодні сукупні втрати окупантів у живій силі перетнули позначку в 50 тисяч осіб. Таким чином, убитими в Україні росія втратила значно більше людей, ніж у всіх війнах і конфліктах разом узятих за всю сучасну історію рф.

Для порівняння – станом на сьогодні росія вбитими вже втратила більше солдатів, ніж налічується в арміях таких держав як Білорусь, Узбекистан чи Куба.

Ганебна війна проти України остаточно закріплює за путінською росією статус держави-агресора, держави-мародера і держави-терориста.

Кожен українець, кожен захисник нашої держави зараз усвідомлює, що рашизм має бути знищений як явище, а денацифікація насправді потрібна самій росії.

Сьогодні весь український народ злагоджено працює на нашу спільну перемогу.

  • З кожним днем війни українські Повітряні сили вдосконалюють свою майстерність і зараз упевнено збивають російські ракети.

Сьогодні близько 8.00 години ранку, на півдні та сході країни підрозділи зенітних ракетних військ знищили п’ять із шести сучасних крилатих ракет Х-101, випущених із літаків Ту-95МС з району Каспійського моря.

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, сьогодні українські захисники відбили атаки росіян у районах населених пунктів Долина, Соледар, Новобахмутівка, Кодема, Зайцеве, Авдіївка, Мар’їнка та Любомирівка.

Також упродовж доби авіація Сил оборони завдала окупантам вісім ударів. Було знищено бойову техніку, засоби ППО та значну кількість живої сили рашистів в опорних пунктах на Донецькому й Південнобузькому напрямках. Також під український вогонь потрапили шість пунктів управління росіян, зокрема - корпусного рівня.

Ракетні війська й артилерія ЗСУ знищили понтонну та паромну переправи окупантів, а також вісім їхніх складів боєприпасів.

За даними розвідки, через значні втрати в російській армії збільшили кількість ворожих підрозділів, які відводять для відновлення боєздатності. Підрозділи приватних військових компаній змушені поповнюватися за рахунок ув’язнених на тимчасово окупованих територіях Донеччини і Луганщини. Хоча про якість цих кадрів як воїнів говорити не доводиться.

Станом на ранок 6 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 50150 (+350) осіб,
  • танків - 2077 (+9),
  • бойових броньованих машин ? 4484 (+25),
  • артилерійських систем – 1179 (+22),
  • РСЗВ – 296 (+2),
  • засоби ППО ? 156,
  • літаків – 236,
  • гелікоптерів – 207 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 876 (+9),
  • крилаті ракети - 209 (+4),
  • кораблі/катери - 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3305 (+19),
  • спеціальна техніка ? 109 (+2).

Найбільші втрати противника минулої доби були зафіксовані на Донецькому напрямку.

  • Контрнаступ ЗСУ відчутно послаблює логістичні та адміністративні можливості росії на окупованому півдні.

Як повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW), точкові удари ЗСУ по скупченнях живої сили та техніки, командних центрах та логістичних вузлах росіян впливають на рівень організованості окупаційної влади.

  • Українські партизани на тимчасово окупованих територіях тримають у страху росіян, а також своїми діями в тилу ворога нагадують, що ніхто не уникне відповідальності за допомогу ворогу.

У центрі тимчасово окупованого Бердянська сьогодні пролунали вибухи та стрілянина. Повідомляється, що підірвали автомобіль так званого «коменданта міста» Артема Бардіна.

Також стало відомо, що так званий «глава» Запорізької області Євгеній Балицький, побоюючись за своє життя, утік в окупований Крим, але пізніше його звідти під конвоєм повернули росіяни назад до Мелітополя 1 вересня. Після цього зрадник знову пропав.

  • Українська влада продовжує роботу в надзвичайно важливому напрямку – повернення тіл наших полеглих героїв.

Сьогодні вдалося повернути тіла ще 25 захисників України. Усі вони будуть поховані з відповідними військовими почестями.

РОБОТА ВЕРХОВНОЇ РАДИ

Сьогодні український парламент провів чергове пленарне засідання, під час якого були розглянуті такі документи:

7736

Постанова Верховної Ради України про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання під час проведення восьмої сесії в умовах дії воєнного стану.

Документ унормовує роботу парламенту під час запровадження воєнного стану.

7710

Постанова Верховної Ради України про звернення Верховної Ради України до інституцій Європейського Союзу та країн-членів Європейського Союзу щодо припинення видачі віз громадянам російської федерації.

7733

Постанова Верховної Ради України про Звернення Верховної Ради України до інституцій Європейського Союзу, парламентів та урядів його держав-членів щодо обмеження видачі шенгенських віз для громадян держави-агресора – Російської Федерації.

Документи 7710 і 7733 – це звернення народних депутатів України до інституцій ЄС із закликом припинити видачу віз громадянам росії та запровадити обмеження на шенгенські візи. Україна наполягає, що рф має бути ізольована від цивілізованого світу, як держава-агресор, держава-терорист.

7605 (з пропозицією Президента України).

Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації деяких питань примусового відчуження та вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану".

Документ вдосконалює процедуру й механізм проведення примусового відчуження і вилучення майна в умовах воєнного стану.

6489

Закон України про внесення зміни до статті 10 Закону України “Про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України” у зв’язку з виходом України з Угоди про Міжурядовий фельд’єгерський зв’язок та Протоколу про внесення поправок до Угоди про Міжурядовий фельд’єгерський зв’язок.

Документ вносить зміни в законодавство через вихід України з Угоди про Міжурядовий фельд’єгерський зв’язок.

7719

Закон України про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо розмежування спортивних заходів і змагань.

Документ вводить розмежування спортивних заходів і змагань.

7686

Закон України про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" щодо проведення виборів до складу Президії Національної академії наук України, президій національних галузевих академій наук та керівників державних наукових установ у період дії воєнного стану.

Документ надає можливість відтермінування під час воєнного стану проведення виборів президента і членів Президії НАН України.

5229 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення захисту права власності та інших речових прав на нерухоме майно, що належать дітям та підопічним особам).

Документ забезпечує захист права власності та інших речових прав на нерухоме майно, що належать дітям та підопічним особам.

7685

Закон України про внесення змін до пункту 1 Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин».

Документ відтерміновує до 01.01.2023 заборону рекламних конструкцій у межах території пам’ятки, зон охорони історико-культурного заповідника, історико-культурної заповідної території, у межах історичних ареалів населених місць.

7728 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення співробітництва з Міжнародним кримінальним судом при проведенні процесуальних дій на території України.

Документ вводить механізм погодження Генпрокурором (в.о. Генпрокурора) порядку й переліку осіб Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду.

7739

Постанова Верховної Ради України про деякі питання висвітлення роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану.

Документ регламентує роботу телеканалу РАДА у воєнний час – у прямому ефірі не транслюватимуться пленарні засідання парламенту.

7532 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки.

Документ спрощує продаж землі для садівництва та ведення особистого селянського господарства.

6120 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб.

Пропонуються зміни щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізосіб.

6320

Закон України про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення порядку подання інформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу.

Спрощується порядок подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників юридичних осіб, необхідної для проведення фінансового моніторингу.

5616

Закон України про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів

Запроваджуються євроінтеграційні зміни у сфері охорони прав на географічні зазначення. Йдеться про найменування, яке ідентифікує сільськогосподарську продукцію або харчовий продукт, наприклад, черешні як мелітопольської, огірків як ніжинських, меду як карпатського тощо.

4142

Закон України про систему громадського здоров’я.

Документ визначає, як держава має протидіяти біологічним загрозам: функції держструктур і місцевої влади, обов’язки підприємств і громадян. Також передбачається створення сучасної епідеміологічної служби на основі Центру громадського здоров’я.

Крім того, документ забороняє використання азбесту в будівництві. Україна позбувається небезпечного для здоров’я радянського будівельного спадку.

7607 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо формування та реалізації державної політики сфері захисту критичної інфраструктури.

Документ визначає уповноважений орган з питань захисту критичної інфраструктури України.

7662 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах.

Документ пропонує відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах.

7663 (за основу)

Проект Закону про внесення зміни до статті 129 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо уточнення повноважень з’їзду суддів України.

Документ передбачає надання з’їзду суддів України повноваження щодо визначення однієї особи до складу Дорадчої групи експертів.

5749 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії порушенню прав у сфері праці.

Пропонується встановлення адміністративної відповідальності за цькування на роботі.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

У серпні міжнародні резерви України зросли на 13,6% і тепер становлять 25,4 мільярда доларів.

У Нацбанку кажуть, що поточний обсяг міжнародних резервів дозволить Україні фінансувати імпорт упродовж 4 місяців. Цього достатньо для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й НБУ.

В умовах війни українська банківська система демонструє стабільну роботу.

  • Співробітники Бюро економічної безпеки України виявили дев’ять підприємств, підконтрольних колишньому депутату Державної думи рф, полковнику російської армії Володимиру Крупчаку.

Компанії ухилялися від сплати податків в особливо великих розмірах.

Суд наклав арешт на 25 об’єктів нерухомого майна компанії та комбінату. Їхня орієнтовна вартість становить понад 1 млрд гривень.

  • Як повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства, у семи областях України вже сіють озимі пшеницю, жито та ячмінь.

Аграрії Волинської, Рівненської, Тернопільської, Черкаської областей та Буковини завершили сівбу озимого ріпаку.

  • Верховний Суд остаточно заборонив діяльність партії Шарія в Україні. Касаційний адмінсуд відхилив апеляційну скаргу проросійської політсили.
  • Активісти в кількох містах окупованого Криму розклеїли листівки, закликаючи громадян підготуватися до звільнення півострова та за необхідності евакуюватися.

Зокрема, листівки були розклеєні в Сімферополі, Керчі, Ялті, Євпаторії, Джанкої.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

 Кремль запустив черговий пропагандистський відеоролик, у якому «Газпром» спробував поглумитися над Європою. За сюжетом відео, європейці нібито замерзають без газу.

Насправді у цьому ролику було використане відео зимового Красноярська — міста, яке досі не газифіковане й опалюється вугільними ТЕС.

Ось суть усієї путінської пропаганди.

  • Російська влада придумала, як компенсувати втрату європейського газового ринку – за все заплатять самі росіяни, яким готують новий збір за газ.

Депутати підготували законопроект щодо оснащення газифікованих будинків газоаналізаторами. Це прилади, які сповіщають про витік або перекривають газ у разі НП. Їх вартість, встановлення, перевірку та обслуговування включать до тарифів на житлово-комунальні послуги. Таким чином, платіж за газ збільшиться на 1–5%.

Законопроект внесуть до Держдуми найближчим часом

  • Банк ВТБ, який перебуває під санкціями, не зможе вийти в плюс до кінця року, і збитки банку стануть рекордними за всю його історію. Про це заявив голова банку Андрій Костін.

Він уточнив, що втрати будуть більшими, ніж у 2009 році, коли на тлі світової фінансової кризи чистий збиток склав 59,9 млрд рублів.

  • Газова війна з Європою і збільшення проблеми з експортом нафти в Азію продовжують позбавляти російський бюджет потоків сировинної ренти.

У серпні надходження від нафтогазових корпорацій до федеральної скарбниці знизилися четвертий місяць поспіль й опинилися на мінімумі з червня 2021 року.

У закритій доповіді, яка була підготовлена для уряду рф, втрати бюджету оцінюються в 400 млрд рублів щороку.

  • У першому півріччі цього року росію залишили 419 тисяч осіб – це удвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Чисельність населення росії скоротилася до 145,1 млн.
  • Україна посилює оборону кордонів Сумської та Чернігівської областей для недопущення повторного наступу з росії.

При цьому в Державній прикордонній службі зазначають, що створення потужного угруповання, яке б могло зайти на територію України, на цей момент не фіксується.

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 Абсолютна більшість європейців станом на червень-липень 2022 року виступали за продовження підтримки України та зменшення залежності від російських енергоносіїв.

Такі результати дослідження громадської думки оприлюднив Eurobarometer.

92% європейці підтримують гуманітарну допомогу, 90% - надання прихистку українцям, які їдуть за кордон через війну, 78% - економічні санкції проти російських еліт та бізнесу.

68% респондентів підтримують фінансування з європейського бюджету військової допомоги для України.

57% опитаних задоволені тим, як відреагували на російську агресію проти України на рівні ЄС, на рівні національних урядів - 55%.

86-87% респондентів погоджуються, що країнам ЄС потрібно більше інвестувати у відновлювані джерела енергії та зменшувати залежність від російського газу. 78% кажуть, що змінили свої звички для більш ощадливого використання енергоресурсів або планують це зробити.

  • Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) оприлюднило звіт про радіаційну безпеку в Україні, де, зокрема, поділилося даними про візит місії на Запорізьку АЕС.

Члени місії підтвердили, що росія розмістила військовий персонал, транспортні засоби й обладнання в різних місцях ЗАЕС, наприклад, на першому поверсі турбінних залів у енергоблоках 1 і 2.

Також на станції зафіксована робота експертної групи «Росатома». МАГАТЕ вважає, що присутність росіян може призвести до втручання в нормальну роботу операційного керівництва.

МАГАТЕ закликала негайно припинити будь-яких обстрілів станції, вивезти з території ЗАЕС військову техніку і створити належні умови для роботи персоналу. При цьому міжнародні інспектори не вказали, що саме росія здійснює обстріли.

Окрема рекомендація стосується «негайного створення зони ядерного захисту» довкола ЗАЕС.

Україна продовжує наполягати на демілітаризації території АЕС і сусідніх районів і виведенні зі станції усіх представників «Росатому».

За свій атомний шантаж росія має відповісти, тому необхідне введення блокуючих санкцій проти «Росатому» і всієї російської атомної галузі.

  • Європейська комісія офіційно виступила з пропозицією повністю призупинити дію Угоди про спрощення візового режиму між ЄС та рф.

Пропонується застосовувати загальні правила Візового кодексу, що на практиці для російських заявників означатиме:

  • вищий візовий збір – він зросте з 35 євро до 80 євро;
  • довший час розгляду – до 15 днів, а в окремих випадках – до 45;
  • більш обмежувальні правила щодо багаторазових віз;
  • ширший перелік підтверджуючих документів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, Світ, володимир зеленський, збройні сили україни, слуга народу
В тему