6 Липня 2022
Новини

У Києві представники УПЦ та ПЦУ провели «історичну зустріч»

У Києві представники УПЦ та ПЦУ провели «історичну зустріч»
На території Софії Київської 5 липня провели зустріч духовенство Православної церкви України та Української православної церкви.

Про це повідомив міністр культури України Олександр Ткаченко.

«Крига скресла! Сьогодні, коли війна ставить перед нами нові виклики, все зайве залишається позаду. Вчора, у день пам'яті Блаженнішого митрополита Володимира, на території Софії Київської відбулася історична зустріч духовенства ПЦУ та УПЦ», — написав він.

Ткаченко висловив сподівання, що ця зустріч буде початком «нового, мудрого, сильного шляху наших Церков заради вільного й мирного майбутнього України».

«А Міністерство культури та інформаційної політики України та Державна служба України з етнополітики та свободи совісті будуть цьому всіляко сприяти», — додав він.

Нагадаємо, Українська православна церква (московського патріархату) 28 травня скликала Собор у Києві щодо питань церковного життя, які виникли після початку повномасштабної війни рф проти України.

Собор УПЦ заявив, що засуджує війну як порушення Божої заповіді «Не вбивай!», звертається до влади України та рф з проханням продовжувати переговорний процес, а також висловлює незгоду з позицією патріарха московського і всієї Русі кирила щодо війни в Україні.

«Собор ухвалив відповідні доповнення і зміни до Статуту про управління Української православної церкви, що свідчать про повну самостійність і незалежність Української православної церкви», — йдеться в повідомленні.

Попри віддалення від московського патріарха, Українська православна церква заявила про «глибокий жаль у зв’язку з відсутністю єдності в українському православ’ї» та «існування розколу».

Для відновлення діалогу в УПЦ хочуть, аби представники Православної Церкви України «припинили силові захоплення храмів та примусові переводи парафій». Окрім того, від ПЦУ вимагають «усвідомити, що їхній канонічний статус є фактично неавтокефальним».

Реакція росії на такий крок була неоднозначною: спершу там заявили, нібито єдність між рпц та УПЦ московського патріархату зберігається, а потім засудили собор УПЦ та забрали в української церкви кримські єпархії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, церква, православна церква україни, київ
В тему