23 Лютого 2022
Новини

Цілі родини брали мільйонні кредити і… віддавали шахраям

Цілі родини брали мільйонні кредити і… віддавали шахраям

У Вінниці шахраї пропонували своїм жертвам брати у банках кредити і віддавати їх «страховикам». Натомість аферисти обіцяли погасити борги, а за кожен взятий мільйон обіцяли 400 тисяч заробітку. Лише у Вінницькій області на таку аферу повелися більше від пів сотні людей.

Борги щодня ростуть…

Протягом минулого року жертви аферистів, переважно з Вінниці, набрали кредитів на суму хто у 1,1 млн гривень, хто у 1,2 мільйона. Окрилені вірою у легкі гроші, вони ладні були взяти і більше, але у банках почали відмовляти у позиках. А придумав схему «страхування фінансових ризиків» дует місцевих аферистів  – 35-річний вінничанин Дмитро Балахмей та його помічниця 32-річна Олена Натягла.

Суть схеми полягала у тому, що умовні жертви повинні були брати кредити у банках і не повертати борги нібито через коронавірус. Одночасно з тим, клієнти підписували угоду зі страховою компанією, яка обіцяла брати допомогу в європейських інституцій для виплати тим, хто потрапив у скрутні життєві обставини через пандемію. Аферисти запевнили позичальників, що страхова компанія сама закриє всі їхні кредити, а за участь у програмі страхування виплатить шалену компенсацію. І чим більше кредитів та чим більша сума – тим більшою буде компенсація. Приміром, з одного кредитного мільйона обіцяли 400 тисяч винагороди.  

Шахраї старанно консультували своїх жертв, які легенди розповідати банкам та допомагали заповнювати документи. За домовленістю всі кредитні гроші жертви одразу після отримання перераховували, як вони думали, страховому агенту. Було таке, що люди сумнівалися та обмежувались незначною сумою кредиту. Але це дуже не подобалося аферистам, і вони вдавалися до шантажу: казали, що страхова компанія не погасить боргу, тому треба взяти більше коштів або привести у схему друзів чи родичів. Так розросталась фінансова піраміда. Кредити брали цілими сім’ями. Потім вінничани почали розуміти, що програма – ніщо інше, як обман. Таких постраждалих у Вінницькій області з мільйонними боргами – більше від пів сотні. І борги щодня зростають.

Втягнув у аферу вітчима, матір і сестру…

Одні із жертв – рідні брат  і сестра з Вінниці. Це Дмитро і Людмила, обом по 25 років. Вони виросли в незаможній родині і ніколи не мали великих коштів. Можливо, саме тому і попалися на гачок аферистів. А почалося все із пропозиції Дмитрового товариша заробити легких грошей. Вже потім сам Дмитро втягнув у аферу вітчима та маму, а тоді і сестру Людмилу. Звісно, ніхто із них не отримав обіцяної винагороди. А коли дізналися, що страхової програми, у яку вони вклали гроші, взагалі не існує, довго не могли отямитись.

– Не хотілося вранці навіть прокидатися, в голову лізли різні думки. Безперестанку дзвонять банки через борг, і їм геть не цікаво, куди ми поділи ці гроші і що нас обдурили шахраї, – розповідає Людмила.

Наразі загальний борг родини становить 1 мільйон 100 тисяч.

І якщо досвідчений аферист Дмитро Балахмей у цьому випадку  працював від ПП «Центр з консультування по наданню кредитів «Фінансовий успіх», то раніше був засновником чи директором інших «проєктів» – ТОВ «Український орендний клуб», «Робота в Європі» та київський «Медтов». Приміром, «Робота в Європі» спеціалізувалась на працевлаштуванні. Люди платили «за допомогу», отримували фальшиву ID-картку, а на кордоні Німеччини, куди прямували, як вони думали – на роботу, потрапляли до правоохоронців.

Кредити доведеться повертати не шахраям, а жертвам…

Ще одна афера підприємливого віннниччанина мала неабиякий резонанс. Мова йде про ТОВ «Медичний центр «Нове життя» у Вінниці. Вона нібито спеціалізувалася на сурогатному материнстві. Звісно, не маючи на це ліцензії. Із пар, які не могли мати дітей, брали по 40 тисяч доларів. Переважно після отримання грошей зникали, але іноді, справді, знаходили сурогатних матерів. Проте робили це незаконно, підробляючи документи. Цими послугами скористалися щонайменше 50 іноземців і громадян України. Загальна сума «заробітку» вінницьких аферистів становила майже мільйон доларів.

«Наразі зловмисникам оголошено про підозру за ч. 4 ст. 190 КК України (шахрайські дії в особливо великих розмірах). Їм загрожують до 12 років позбавлення волі», – прокоментував аферу з «Новим життям» керівник поліції Вінниччини Іван Іщенко.    

А от довести факт шахрайства у справі зі страховкою кредитів практично неможливо. Пправоохоронці відверто про це кажуть постраждалим. І навіть, якщо слідству таки вдасться довести провину аферистів, повертати борги банкам все одно доведеться тим, хто брав позики…

Підготувала Ірина Бура  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, шахрайство, кредити, страхування, кримінал
В тему