12 Вересня 2021
Новини

Осіння депресія: чим загрожує і як подолати

Осіння депресія:  чим загрожує і як подолати

Щоосені багато людей скаржаться на погіршення самопочуття,  загострення психосоматичних розладів, серцево-судинних захворювань  та збільшення  ваги тіла.

Про те, чому виникає осіння депресія, як її розпізнати у себе і подолати – розповіла психологиня Кіра Сафронова.

Чому виникає осіння депресія?

Змінюються циркадні ритми "внутрішнього годинника організму". Восени ці ритми змінюються через те, що світловий день стає коротшим. В організмі виробляється більше мелатоніну – гормону, який регулює режим сну. Ось головна причина, через яку вранці дуже важко прокидатися, а о 19:00 хочеться з головою заритися під ковдру і заснути.

Знижується синтез серотоніну – це нейромедіатор головного мозку, функцією якого є передача нервового імпульсу. Він бере активну участь у регуляції сну, пам'яті, харчових, поведінкових і емоційних реакціях. Якщо в організмі зменшується кількість серотоніну, підвищується чутливість нервової системи, у результаті чого навіть найслабше роздратування відгукується неприємними відчуттями.

З'являється нестача вітамінів в організмі. Депресію передусім провокує нестача вітамінів в організмі. Людина входить у цей стан поступово: спочатку знижується рівень енергії, виникає млявість, апатія, зникає бажання займатися звичними справами. Пізніше можуть з'явитися фізичні симптоми: прискорене серцебиття, людина погано спить, у неї псується або, навпаки, посилюється апетит, з'являється головний біль.

Як розпізнати в себе осінню депресію?

Йде загострення психосоматичних захворювань. Від кількості серотоніну залежить настрій людини. Восени, коли світловий день стає коротшим, виробляється більше меланіну, через що "страждає" гормон радості. Тому осінь вважається сезоном загострення психосоматичних захворювань.

Змінюється швидкість обміну речовин. Влітку більшість людей (особливо дівчат) починають посилено займатися собою: переходять на правильне харчування або сідають на дієти, починають ходити в тренажерний зал. Все для того, щоб мати гарний вигляд у купальнику або нарешті мати можливість вдягнути короткий топ. Але як тільки за вікном настає осінь, все різко змінюється: організм вмикає режим "ведмедя" і починає запасатися підшкірною жировою клітковиною. У цей момент активність кишківника зростає, а метаболізм, навпаки, сповільнюється. Звідси і набір ваги в осінньо-зимовий період.

Відбуваються зміни в роботі серцево-судинної системи. Осінь і весна є сезоном загострення серцево-судинних захворювань. Вчені з університету швейцарського міста Лозанна з'ясували, що вірогідність розвитку інфаркту міокарда безпосередньо залежить від температури повітря: чим вона нижча, тим вищий ризик виникнення захворювання.

Збільшується потреба в енергії. Восени організм витрачає багато енергії на збереження і вироблення тепла, а сил на м'язову роботу практично не залишається. Щоб уникнути негативних наслідків, а також заповнити недолік мікро- і макроелементів, необхідно додавати в раціон більше фруктів і овочів: перець, груші, яблука, дині, гарбузи.

Як запобігти появі осінньої депресії?

Намагайтеся дотримуватися гігієни сну: засинати і прокидатися в один і той самий час. Навіть на вихідних намагайтеся не вибиватися зі встановленого графіка.

Відкладіть вбік ковдру і сумну музику. Почніть насолоджуватися кожним сонячним днем, адже осінь не часто радує гарною погодою.

Придумайте собі нове захоплення: придбайте абонемент на йогу, пілатес або в тренажерний зал. Заведіть ранкові та вечірні ритуали, які приноситимуть задоволення. Ваше головне завдання – підвищити рівень гормону радості.

Прискорте метаболізм в організмі: додайте у свою тарілку білки, зокрема нежирні молочні продукти, які повинні становити 20-35% від загального об'єму раціону. Також потрібно вживати м'ясо і печінку, оскільки в їхньому складі багато заліза, яке забезпечує клітинам кисень. Цей елемент є ще в горіхах і грейпфрутах, але краще залізо засвоюється саме з їжі тваринного походження.

Слідкуйте за своїм раціоном. Додайте в меню гранат, броколі, спаржу, зелений чай, авокадо. Ці продукти допомагають очистити артерії у тих, хто страждає на серцево-судинні захворювання. Також слід присвятити час спорту: налагодити роботу серця допоможуть кардіотренування, ранковий біг, помірні навантаження у тренажерному залі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Таблоїд, депресія, психологія
В тему