28 Серпня 2021
Новини

Успіння Пресвятої Богородиці 2021: як відзначати свято

Успіння Пресвятої Богородиці 2021: як відзначати свято

В Україні 28 серпня відзначається велике християнське свято Успіння Пресвятої Богородиці,  відоме під назвою Перша Пречиста.

Цього дня завершується суворий Успенський піст; віряни вирушають до церкви на всеношну і звертаються з молитвами до Діви Марії.

Успіння Пресвятої Богородиці: історія свята

Доля Богородиці після вознесіння її Сина Ісуса Христа не описується в жодному з чотирьох Євангелій. Про її земну кончину розповідається в кількох неканонічних текстах.

За переказами, під час молитви Божій Матері явився архангел Гавриїл і повідомив, що незабаром вона постане перед Господом. На підтвердження свого явлення він подарував їй пальмову гілку.

У день успіння апостоли, які проповідували в різних країнах, дивом опинилися в Єрусалимі, щоб попрощатись з Богородицею. А сам Спаситель, супроводжуваний душами святих, ангелів та архангелів, зійшов на землю та забрав тіло й душу Своєї Матері на небеса.

Читайте також

Значення та сенс свята Успіння Богородиці

"Успіння" в перекладі зі старослов'янської мови означає "мирна смерть". Це свято присвячено не лише печалі через завершення земного шляху Божої Матері, а й радості, оскільки таким чином вона возз'єдналася зі своїм Сином Ісусом Христом.

Традиції на Успіння Пресвятої Богородиці

В Успіння Пресвятої Богородиці слід відвідати богослужіння, яке в це свято починається всеношною. У церкві потрібно поставити свічку й помолитися за здоров'я найближчих, особливо – дітей.

Протягом двох тижнів до свята віряни дотримуються суворого Успенського посту, мета якого – духовне й фізичне очищення. На саме Успіння Богородиці можна накривати багатий стіл, а серед страв за традицією має бути присутнім освячений хліб з борошна нового врожаю.

У давнину свято називали Осенини, або Господини. До 28 серпня зазвичай завершувалися роботи в полі, тому на Успіння наші пращури освячували в храмах колоски й насіння з зібраного врожаю.

Читайте також

Що не можна робити на Успіння Пресвятої Богородиці

На Успіння, як і в інше велике церковне свято, не слід займатися домашніми справами: прибирати, шити, прати.

Не можна влаштовувати гучні гуляння, а також сваритися, лихословити, бажати зла будь-кому. Крім того, не варто використовувати гострі предмети, особливо вставляти їх у землю, – навіть хліб заведено ламати руками.

Існують також забобони, згідно з якими на Успіння Пресвятої Богородиці не можна:

  • варити їжу,
  • ходити босоніж по росі (до поганого здоров'я та хвороб),
  • вдягати старе, брудне або незручне взуття,
  • розпалювати вогнище (до неприємностей),
  • стригтися незаміжній дівчині та розмовляти, поки вона не вмиється росою або джерельною водою (щоб не зіпсувати долю).
Читайте також

Народні прикмети на Успіння Богородиці

  • Яке Успіння Богородиці, така й осінь.
  • Зійшла веселка – до теплої осені.
  • Багато павутини – до морозної та малосніжної зими.
  • Туман – буде багато грибів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, яке сьогодні свято, який сьогодні день, православна церква україни
В тему