28 Серпня 2019
Новини

Сьогодні відзначають Успіння Богородиці

Сьогодні відзначають Успіння Богородиці

Наприкінці серпня православні відзначають Успіння Пресвятої Владичиці Богородиці.

Після хресної смерті Господа Ісуса Христа Пречиста Мати Його близько 15 років (за іншими джерелами 10 років або 22) жила в Єрусалимі, в домі апостола Іоанна Богослова, якому це доручив Сам Господь. Вона стала для всіх учнів Христових спільною Матір'ю. Разом з Нею вони молилися і з великою радістю і втіхою слухали Її повчальні бесіди про Спасителя. Коли віра християнська поширилася в інших країнах, то багато християн приходили з далеких країн побачити і послухати Богоматір.

Живучи в Єрусалимі, Матір Божа любила відвідувати ті місця, на яких часто бував Спаситель, де Він постраждав, помер, воскрес і вознісся на небо. Вона молилася на цих місцях, плакала, згадуючи про страждання Спасителя, і раділа на місці Воскресіння і Вознесіння Його. Вона часто молилася і про те, щоб Христос швидше узяв Її до Себе.

Одного разу, коли Пресвята Марія молилася на горі Оливній, з'явився Їй Архангел Гавриїл з фініковою гілкою в руці і приніс Їй радісну звістку, що через три дні закінчиться Її земне життя і Господь візьме Її до Себе.

Пресвята Богоматір зраділа цій звістці, розповіла про це апостолу Іоану і стала готуватися до своєї кончини. Решту апостолів в той час не було в Єрусалимі, вони розійшлися по інших країнах проповідувати про Спасителя.

Богоматір бажала попрощатися з ними, і ось Господь чудесним чином зібрав всіх апостолів до Неї, крім Фоми, перенісши їх Своєю всемогутньою силою.

Божа Матір втішала їх, обіцяючи не залишати їх і всіх християн після Своєї смерті, завжди молитися про них. Потім Вона усіх їх благословила.

В час кончини незвичайне світло осяяло кімнату, де лежала Божа Матір, - Сам Господь Ісус Христос, оточений Ангелами, явився і прийняв Її пречисту душу.

Апостоли поховали пречисте тіло Божої Матері за Її бажанням у саду Гефсиманському, в печері, де спочивали тіла Її батьків і праведного Йосифа. При похованні відбулося багато чудес. Від дотику до одра Божої Матері сліпі прозрівали, біси виганялись і будь-яка хвороба зцілювалась. Безліч народу йшло за її пречистим тілом. Іудейські священики і начальники намагалися розігнати це, але Господь невидимо охороняв його. Один іудейський священик, на ім'я Афоній, підбіг і схопився за одр, на якому несли тіло Божої Матері, щоб перекинути його. Але невидимий Ангел відрубав йому обидві руки. Афоній, вражений таким страшним чудом, тут же розкаявся, і апостол Петро зцілив його.

Через три дні після після поховання Божої Матері прибув у Єрусалим і апостол Фома. Він дуже засмутився тим, що не попрощався з Божою Матір'ю, і всією душею бажав поклонитися Її пречистому тілу. Апостоли, зглянувшись над ним, вирішили піти і відвалити камінь від могильної печери, щоб дати йому можливість попрощатися. Але коли відкрили печеру, то не знайшли тіла, а тільки одні похоронні пелени.

Здивовані апостоли повернулися всі разом в будинок і молилися Богу, щоб Він відкрив їм, що сталося з тілом Божої Матері. Увечері, після закінчення трапези, під час молитви вони почули ангельський спів. Подивившись нагору, апостоли побачили в повітрі Божу Матір, оточену Ангелами, в сяйві небесної слави.

Матір сказала апостолам: «Радійте! Я з вами по всі дні і завжди буду вашою молитовницею перед Богом». Апостоли в радості вигукнули: «Пресвята Богородице, допомагай нам!»

Читайте також:

Яблучний Спас-2019: як відзначають свято волиняни (фото)

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, церква, релігія, свято
В тему