2 Серпня 2021
Новини

Церковне свято 2 серпня: день святого пророка Іллі, традиції та прикмети

Церковне свято 2 серпня: день святого пророка Іллі, традиції та прикмети

У давнину вважалося, що від цього дня не можна купатися у відкритих водойомах.

2 серпня — День пророка Іллі. Від цього дня в Україні бувають так звані горобині ночі — нічні грози з блискавками та громом. Коли йде гроза, люди намагаються не підпускати до себе собак і котів, бо в цих тваринах, за народними забобонами, нечиста сила може від Іллі сховатися.

Історія свята

Ілля - один з найбільших пророків і перший незайманий Старого Завіту. Він народився в Фесвіі Галаадської в коліні племені за 900 років до Різдва Христового. Коли народився Ілля, батьку його люду було бачення, що вродливі мужі розмовляли з немовлям, сповивали вогнем і живили полум'ям вогненним.

З малих літ він присвятив себе Богові, поселився в пустелі й жив у молитві й суворому пості. Тоді царем Ізраїлю був Ахав, який закликав людей поклонятися ідолам (Ваалові). Прихильницею ідолопоклонства була й цариця Єзавель. Поміж тих ізраїльських сміливців, які виступали проти цього був Ілля. Він ревно молився, закликав людей покаятися і повірити в Єдиного Бога.

Ілля прийшов до Ахава і від імені Божого оголосив йому: "За твоє нечестя в ці роки не буде ні дощу, ні роси, хіба що за моєю молитвою". Так і сталося. Почалася страшна посуха; навіть трава вигоріла, і настав голод. Ілля, з волі Божої, оселився в пустелі біля одного струмка, куди ворони приносили йому хліб і м'ясо, а воду він пив із струмка.

Коли струмок висох, Бог повелів пророкові йти в язичницьке місто Сарепту Сидонську до однієї бідної вдови і жити в неї. У цієї вдови, яка мешкала зі своїм сином, залишилося лише одна жменька борошна і трохи олії. Прийшовши в Сарепту, Ілля повелів їй спекти для нього корж і обіцяв, що борошно та олія не будуть зменшуватися, доки не дасть Господь дощу на землю. Жінка повірила пророкові Божому і зробила так, як він сказав їй. Борошно та олія у неї не зменшувалися. Невдовзі у цієї вдови син захворів і помер. Пророк Ілля тричі помолився над ним Богу, і хлопчик ожив.

За свою полум'яну ревність про Славу Божу пророк Ілля був узятий на небо живим у вогненній колісниці. Свідком цього дивовижного сходження був пророк Єлисей. Потім в Преображенні Господньому він з'явився разом з пророком Мойсеєм і постав перед Ісусом Христом, розмовляючи з ним на горі Фавор. За переказами Церкви, пророк Ілля буде Предтечею Страшного Другого Пришестя Христа на землю і під час проповіді прийме тілесну смерть. Пророку Іллі моляться про дарування дощу під час посухи. 

Народні прикмети

  • Якщо зранку хмарно, то сівба повинна бути рання і можна чекати доброго врожаю.
  • Якщо хмарно опівдні — середня сівба, а якщо ввечері — сівба пізня і врожай поганий.
  • Цілий день сонячно — на недорід.
  • Минув Ілля — чекай гнилля.
  • На Іллю до обіду літо, а після обіду — осінь.
  • З Ільїна дня ніч довга, а вода холодна.
  • До Іллі мужик купається, а з Іллі з рікою прощається.
  • По Іллі і сонце по гіллі.

Що можна і що заборонено робити 2 серпня

  • Після 2 серпня перестають купатися, бо кажуть "Ілля воду остудив", або "До Іллі мужик купається, а з Іллі — з водою прощається".
  • Однією з причин раптового охолодження води вважалося те, що Ілля їздить на конях по небу, і від швидкого бігу один з коней втрачає підкову, яка падає у воду, і відповідно вода холоднішає.
  • До дня Іллі було прийнято випікати перші хліба з нового врожаю, якими ласувало все село.
  • Цього дня не прийнято було працювати, особливо в полі. Говорили, що за такий "проступок" пророк може покарати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: яке сьогодні свято, свято, Україна
В тему