29 Липня 2021
Новини

Каналізація НЕ смітник! Лучани, будьте свідомими!

Каналізація НЕ смітник! Лучани, будьте свідомими!

Про сморід у Луцьку ведуться дискусії не один рік, а точніше, про джерело цього неприємного запаху. Люди звинувачують Луцького міського голову, керівництво «Луцькводоканалу», будують версії, хто зливає нечистоти. При цьому забувають, що нерідко самі створюють усі умови, аби місто було наповнене не пахощами літа, а ароматами людської життєдіяльності.

Здається, ну що такого у тому, що мешканці обласного центру десятками років зливають в унітаз  ганчірки, памперси, засоби особистої гігієни, зіпсовані овочі та фрукти, пакети, залишки їжі? Ситуація набуває критичної позначки влітку, коли люди масово викидають кісточки від вишні, черешні, кавунів та ін.

Тобто, перетворюють каналізацію на такий собі смітник. А це призводить до засмічення каналізаційних мереж, закупорювання труб і до виникнення аварійних ситуацій.

Щоденно, разом з нечистотами, із житлових будинків і підприємств каналізаційними мережами міста рухаються тонни побутового сміття. Усе це руйнує решітки, які повинні затримувати великогабаритні відходи. А те сміття, яке не осідає в колекторах, у великій кількості надходить на очисні споруди міста, створюючи зайве навантаження на обладнання.

Щомісяця працівники КП «Луцькводоканалу»  здійснюють виїзди для прочистки каналізаційних мереж від закупорювань. Проте їхні зусилля нагадують Сізіфову роботу! Адже люди продовжують перетворювати унітази у власних оселях на смітники!

 То, можливо, варто не нарікати на сморід, а замислитись над тим, що очисні споруди просто не витримують навантаження? Можливо, варто змінювати власну свідомість та відповідально ставитись до утилізації сміття?

Можливо, варто зрозуміти, що очисні споруди в селі Липляни, на які потрапляють стоки з усього Луцька і навколишніх сіл, уже давно потребують реконструкції?  Збудовані десятки років тому, очисні в Липлянах не були розраховані на існуючу нині якість стоків. Крім того,  конструктивні елементи споруд зазнали фізичного зносу,  і функціонують уже досить тривалий термін  без капітального ремонту.

Не меш важливим моментом у цій ситуації є те, що люди забувають, що окрім смороду та забитої міської каналізації вони своїми діями наносять непоправну шкоду довкіллю!

Як вирішити цю проблему?

По-перше, змінити ставлення та  пам’ятати – каналізація створена для приймання стічних вод та фекалій! А не для утилізації сміття та твердих  побутових відходів.

По-друге, усвідомити, що жодні інноваційні технології та сучасні енергоефективні технологічні рішення  не вирішать існуючої проблеми, якщо халатність та безвідповідальність мешканців Луцька буде і надалі створювати аварійні умови та непомірне навантаження на очисні споруди і мережі каналізації.

Наразі Луцьк стоїть перед початком грандіозного проекту реконструкції очисних споруд. Вперше за 30 років КП «Луцькводоканал» розпочав масштабну роботу над залученням інвестицій на ці цілі.

Проєкт «Модернізація системи водопостачання та водовідведення м. Луцьк» отримав схвальні висновки і дозволи, а також фінансування від Європейського інвестиційного банку та Північної екологічної корпорації НЕФКО. Залучено майже 500 млн грн на реконструкцію систем водовідведення міста та капітальну реконструкцію очисних споруд.

Реалізація цього проекту  не тільки забезпечить гарантоване водовідведення на наступні 40 і більше років, але і дозволить вирішити ряд важливих екологічних проблем.

Що вже зроблено у цьому напрямку?

Зараз здійснюється чистка мулових карт та вивезення мулу у великих об’ємах, відбувається реконструкція радіальних відстійників, коридорів аеротенків, відновлення елементів пісковиловлювачів, насосного обладнання та запірно-регулювальної апаратури. Також для підтримки системи очистки додаються відповідні біологічні препарати.

Унаслідок усіх запланованих дій піднімаються і утилізуються поклади речовин, зокрема біомулу, що накопичувалися на очисних спорудах упродовж десятиліть експлуатації. Очевидно, що ці процеси, серед інших, призводять до збільшення викидів у атмосферне повітря і можуть призводити до їх поширення містом.

Ось ми і дійшли до логічного підґрунтя присутності у певних районах міста неприємного запаху. Люди викидають сміття в унітаз – воно накопичується на очисних спорудах, які давно ніхто капітально не ремонтував – нарешті розпочався масштабний проект по їх реконструкції – утилізації біомулу збільшує викиди в атмосферне повітря – люди продовжують нехтувати застереженнями, викидають і далі сміття в каналізацію, та нарікають на сморід.

Варто зрозуміти, що накопичений мул та інші відходи осідали на очисних більше тридцяти років. Зараз ці накопичення піднімають і утилізують, при цьому обробка  чинних мулових карт посилюється відповідними хімічними препаратами для максимального зменшення шкідливих випарів з них.

І якщо не виконати цей етап  по утилізації мулу на усі 100 %, ні про яку подальшу реконструкцію мова вестися не буде.

Відтак, у рамках проєкту «Модернізація системи водопостачання та водовідведення м. Луцьк» уже до кінця 2021 року планують розпочати реконструкцію чотирьох великих каналізаційно-насосних станцій. Основні ж роботи на самих очисних спорудах планують розпочати уже влітку 2022 року.

Луцька громада може стати однією з перших в країні, яка матиме капітально відреставровані системи водовідведення та повністю оновлені очисні споруди!

Отож, шановні лучани! Будьмо відповідальними та не утилізуватимемо сміття в каналізаційну систему міста. Не нарікатимемо на сморід у Луцьку, а зробімо усе, аби  каналізація виконувала свою пряму функцію. Поважаймо нелегку працю колективів комунальних підприємств! Адже краще вони направлять сили на благоустрій міста та реалізацію масштабного проекту по реконструкції очисних, ніж на колекціонуватимуть  «цікаві» знахідки з каналізації.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему