28 Червня 2021
Новини

Літо 2021: які продукти небезпечні для організму

Літо 2021: які продукти небезпечні для організму

Літня спека – справжнє випробування для багатьох людей.  Щоб було простіше перенести спеку організму, варто в цей період переглянути свій раціон харчування.

Більшість знає, що у разі високої температури на вулиці організм витрачає дуже багато енергії для охолодження. Щоб не погіршити ситуацію і не перевантажити організм загалом, потрібно насамперед скорегувати свій раціон – харчуватися не тільки дрібно, але й легко.

Про те, що найкраще вживати з продуктів харчування влітку, розповіла нутриціологиня Софія Рожко. Експертка також зізналася, від якої їжі необхідно відмовитися в спеку і які помилки найчастіше в харчуванні роблять українці. Крім того, фахівчиня розібрала питання про те, як відрізнити шкідливу їжу від корисної.

Корисні і некорисні продукти влітку

За словами Софії, влітку варто звернути увагу на продукти, які багаті антиоксидантами. Так, у сезон свіжих фруктів і овочів необхідно додати в свій раціон зелень і темні ягоди.

"З тих продуктів, які в інші сезони є не такими свіжими, я можу виділити зелень і темні ягоди (в них міститься багато антиоксидантів). Вживати їх можна у вигляді салатів, перекусів, смузі, а перебиті ягоди можна додавати в сир або йогурт", – заявила нутриціологиня.

Якщо говорити про некорисні продукти, то в літній період фахівчиня рекомендує не вживати надмірну кількість солодкого. Так, наприклад, варто відмовитися від великої кількості солодких напоїв. Навіть у холодну каву дуже часто додають певний підсолоджувач. У список заборонених продуктів також увійшли: популярний еспресо-тонік, квас, холодні соки, лимонади.

Як стверджує нутриціологиня, влітку передусім небезпечні ті продукти, які продаються на вулиці, наприклад – овочі та фрукти на розкладках біля дороги/траси.

"Особливо такі овочі та фрукти, як полуниця, помідори, кавун, здатні накопичувати в собі багато речовин, які забруднюють довкілля. Тому потрібно намагатися купувати їх у закритих павільйонах і не поруч з автотрасами", – повідомила спеціалістка.

Також потрібно бути дуже обережним із сирими продуктами: карпаччо, тартар, суші, будь-які страви, де є сира риба або м'ясо. Важливо вибирати заклади, яким ви точно довіряєте в питанні температурного режиму зберігання таких продуктів.

Крім того, в список небезпечних продуктів можна додати кисломолочні продукти, тобто ті, які можуть швидко зіпсуватися.

Солодощі на пляжі, креветки, рапани тощо купувати не варто, оскільки до їхньої свіжості і зберігання також виникає багато запитань.

Так, за словами Софії, не залежно від сезону найчастіше українці стикаються з проблемами розуміння терміна "правильне харчування". Також є і ті, хто часто вживає солодке (як явне, так і приховане), і ті, у яких переважає велика кількість борошняних продуктів у раціоні.

"Ідеальна тарілка правильного харчування повинна мати такий вигляд: клітковина + гарнір + білок + рослинні жири.

Клітковина міститься в овочах, фруктах і ягодах. Гарнір – це каша, рис, паста з твердих сортів пшениці, хліб (цільнозерновий або із злаків). Білок – м'ясо, риба, сир, яйця, кисломолочні продукти. Доповнюємо це все рослинними жирами – наприклад, оливковою олією", – прокоментувала експертка.

Як стверджує нутриціологиня, розібратися, де їжа корисна, а де шкідлива, допоможуть всього лише чотири пункти:

  • перше, на що потрібно орієнтуватися, – чи достатньо містить у собі ця страва або продукт клітковини. Наприклад, що робить лаваш менш корисним за кашу? Правильно – відсутність клітковини.
  • Друге – це жирність продукту або кількість жиру, в якому страва була приготовлена. Наприклад, свинина буде гіршою за курку, а запечене м'ясо буде кращим, ніж смажене на сковороді в олії.
  • Третє – це кількість цукру, особливо, доданого, який використовується в консервантах і підсилювачах смаку. Йдеться, зокрема, і про соуси.
  • Четверте – це сумарна калорійність продукту або страви.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, їжа, харчування
В тему