31 Травня 2020
Новини

Обережно, пахвинна грижа! Причини та ознаки патології

Обережно, пахвинна грижа! Причини та ознаки патології

Пахвинна (пахова) грижа — патологічний стан, який виникає через розширення пахвинного каналу, внаслідок чого внутрішні органи частково виходять за межі черевної порожнини. Ділянка, де розвивається захворювання, являє собою щілиноподібний простір (у нормі — 4-4,5 см завдовжки), розташований між м'язами, фасціями та зв'язками. Хворобу діагностують у представників обох статей, у чоловіків — у 6 разів частіше. Серед гриж черевної стінки пахвинні є найбільш поширеними.

Класифікація патології

Ці грижі бувають:

  • пахвинні — локалізуються біля зовнішнього отвору каналу;
  • пахвинно-мошонкові — розвиваються поруч із яєчком, опущені в мошонку;
  • прямі — виходять через ослаблену черевну стінку прямо до каналу, а не через його внутрішній отвір;
  • канатикові — знаходяться в мошонці біля сім'яного канатика, але не доходять до яєчка;
  • комбіновані — утворюються два або більше грижових мішків;
  • косі — проходять поруч із насіннєвим канатиком через канал.

Новоутворення буває вродженим або набутим. Щоб воно не з'явилося, слід уникати надмірних фізичних навантажень та піднімання важких предметів. Занадто слабкі м'язи черевного преса — ще одна причина розвитку патології. Грижа може утворитися в будь-якому віці, зокрема й у зрілому.

Чим небезпечна хвороба?

Вкрай важкий стан виникає через ущемлення. До пахвинного каналу може потрапити петля кишківника або маточна труба разом із яєчником (у жінок). З часом при такій клінічній картині кровообіг ускладнюється до повного припинення, наслідком чого стають некроз і перитоніт.

Основні причини защемлення:

  • різке підвищення тиску всередині живота, наприклад при підійманні важких предметів;
  • здуття живота, скупчення газів у кишківнику;
  • порушення функціонування видільної системи.

Ущемлення новоутворення заявляє про себе такими симптомами, як сильні болі в пахвинній області; млявість, блідість, слабкість (свідчать про порушення кровообігу та початок руйнування стінок кишки); затримка дефекації; збільшення щільності мішку; нудота та блювота.

Ущемлення — небезпечний стан, що потребує негайного хірургічного втручання. У разі появи симптомів хворому потрібна невідкладна медична допомога! Негайно проводять лапароскопічну операцію пахової грижі, яка відома щадністю та швидкою реабілітацією. Дізнатися більше про операцію, пройти діагностику й отримати якісні медичні послуги можна у Клініці Біляка.

Що відчуває хворий?

Поширені симптоми пахвинної грижі:

  • явне новоутворення в пахвинній ділянці. З'являється візуально помітна припухлість, спочатку безболісна. Її форма може бути круглою або овальною;
  • вправлення грижі в горизонтальному положенні. Новоутворення помітне під час активності. Коли людина лежить, випинання швидко та легко вправляється, при цьому чутний характерний звук (бурчання);
  • збільшення мошонки або великої статевої губи. Цей симптом спочатку турбує візуальними змінами, а з часом ділянка починає боліти.

Якщо з'явилися подібні симптоми треба негайно звертатися до лікаря-хірурга, щоб уникнути погіршення самопочуття.

Хід діагностики

Якщо є підозра на пахвинну грижу, звертайтеся до хірурга. А у випадку, коли хворого турбують симптоми ущемлення, слід без зволікання викликати невідкладну медичну допомогу або своїми силами їхати в Клініку Біляка.

Остаточний діагноз фахівці встановлюють за допомогою таких методів діагностики:

  • УЗД пахвинних каналів і мошонки. Дозволяє оцінити вміст, розміри мішка та загальний стан;
  • УЗД органів малого тазу. Демонструє зміщення яєчників і маточних труб у жінок;
  • УЗД черевної порожнини. Дозволяє оцінити, які внутрішні органи або яка частина кишківника потрапили до грижового мішка;
  • герніографія. Це рентгенологічний метод дослідження з контрастним підсиленням. Його призначають, якщо пацієнт скаржиться на біль у тазостегновому суглобі або в пахвині, але інших симптомів немає й інші методи не дозволяють підтвердити діагноз;
  • іригоскопія. Це рентгенологічне дослідження кишківника з контрастним підсиленням. Його призначають, якщо є підозра, що частина товстої кишки потрапила до грижового мішка.

Хворого також можуть направити на цистографію та КТ. Перше дослідження є рентгенологічним обстеженням сечового міхура з контрастним підсиленням, його призначають, якщо частина органу потрапила до мішка. Дізнатися більше про діагностику й оперативний метод лікування можна у Клініці Біляка, записуйтесь на прийом до лікаря на офіційному сайті медичного закладу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему