25 Травня 2021
Новини

У МОН показали, як виглядатиме нове 4-тижневе шкільне меню для учнів

У МОН показали, як виглядатиме нове 4-тижневе шкільне меню для учнів

В Україні презентували нове 4-тижневе меню для школярів, яке складається зі 160 страв. Це меню будуть використовуватимуть залежно від кількості харчування у кожному закладі освіти.

Зміни меню пов’язані з тим, що з 1 січня в українських школах почали діяти нові санітарні правила і норми. Зокрема, у нормах збільшили кількість молока, м'яса, риби, бобових та круп, а зменшили кількість солі та цукру для дітей.

Шеф-кухар Євген Клопотенко, який допомагає у реформуванні шкільного харчування, наголосив, що їжа має бути не тільки смачною, а ще й українською.

За його словами, в Україні розробили для учнів 160 страв, з яких складається меню для учнів. Їх можна використовувати залежно від кратності харчування у кожному закладі освіти.

Під час презентації показали таке меню:

салат з морквою, сиром та сметаною,


шпундру (це запечена свинина, яка тушкується з маринованим буряком),


булгур,


львівський сирник,


йогурт,
фрукти (банани, апельсини, яблуко, лимони).

Нові вимоги до шкільного меню учнів почнуть діяти з 1 вересня 2021 року.

Чим заборонено годувати дітей у школах:

м’ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва, гриби;

непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;

непастеризовані соки, газовані напої та кава;

продукти (особливо чипси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту;

також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: харчування, діти, школа
В тему

Останні матеріали