23 Травня 2021
Новини

Літо-2021: хто зможе легко знайти роботу і які вакансії зараз актуальні

Літо-2021: хто зможе легко знайти роботу і які вакансії зараз актуальні

Влітку в Україні на ринку праці спостерігається певне затишшя.  Але є і напрями, за якими в навпаки будуть шукати працівників більш активно.

Що буде з ринком праці влітку?

Влітку можна очікувати як зменшення попиту від роботодавців, так і спаду активності самих фахівців, які шукають роботу. Тому в найближчі три місяці ринок праці буде менш активним, говорить експерт ринку Сергій Марченко:

"Спад не буде дуже суттєвим, приблизно на 5-10%. Раніше в літні місяці, коли активність знижувалася, ситуацію витягали сезонні роботи. Серед них традиційно багато вакансій, пов'язаних із відпочинком: торгівля, сфера харчування, розваги в курортних містах. Але зараз карантин, є обмеження. І очевидно, кількість сезонної роботи теж зменшиться порівняно з докарантинним періодом".

Також Марченко відзначає, що раніше влітку збільшувався попит на фахівців із будівельних і ремонтних робіт. Але протягом останніх пів року обсяги будівельних проєктів зменшувалися, тому тут експерт прогнозує зниження активності.

Які спеціальності найбільш затребувані?

Літо – сезон сільгосп активності, і коронавірус на це не впливає. Тому фахівці в аграрному секторі будуть особливо затребувані.

"Кількість вакансій у сільському господарстві не тільки не зменшилася, а й зростає разом із розвитком аграрної промисловості. Обробка землі, ягідництво та інші роботи в цій сфері будуть актуальні", – говорить Марченко.

Також демонструє зростання сфера IT. З вересня минулого року цей ринок в Україні істотно пожвавився. Це своєрідний відкладений попит. З березня до вересня 2020 року чимало проєктів призупинили активну діяльність, а з осені, коли зрозуміли, що пандемія надовго, почали прискореними темпами робити все, що планували раніше.

Крім того, через пандемію багато сфер перейшли в онлайн, люди почали працювати дистанційно. Щоб відповідати тенденціям, дедалі більше роботодавців почали потребувати IT-фахівців. Згідно зі статистикою популярного ресурсу пошуку роботи для програмістів, актуальних вакансій у них майже вдвічі більше, ніж тих, хто шукає роботу.

"Щодня ми отримуємо багато запитів і від українських замовників, і від роботодавців із США, Ізраїлю, Канади, Німеччини, Литви", – розповідає засновниця і керівниця рекрутингового агентства AboutHR Маріанна Гринишин.

"Усі шукають нові ринки, нові можливості, щоб знайти потрібних програмістів. Але проблема в тому, що фахівців недостатньо. Кандидати розповідають, що, виставляючи резюме, за 2 дня отримують понад 100 пропозицій. Тому я думаю, що влітку попит буде рости і далі, нічого не зміниться", – додала вона.

Що із зарплатами?

Загалом масового зростання зарплат чекати поки не доводиться, ринок перенасичений фахівцями з багатьох напрямів. Ще рік тому через карантин пройшла хвиля скорочень, і компанії максимально стиснули штати.

До того ж, зараз частина українців, які їздили на заробітки, не змогла повернутися на роботу в Європу. Вони шукають вакансії тут, через що конкуренція на ринку загалом підвищується, і у роботодавців немає стимулу підвищувати оплату. Але і падати зарплати не будуть.

"Державна служба зайнятості відзначає невелике зростання середньої зарплати, незважаючи на те, що економіка падає, – говорить Марченко. – Щодо зарплат я очікую, що все буде стабільно, і вони будуть не нижчі, ніж зараз".

Але ось в IT-сфері ситуація інша. Через дефіцит кадрів зараз технічні фахівці претендують на зарплати рівня топменеджменту, говорить Гринишин.

"Якщо ще рік тому, в січні-лютому, старшого розробника можна було знайти на технологію Java і за 4 тис. дол на місяць, то зараз вони стартують від 5 і закінчуються на 7 тис. дол. І зростання триває. Ба більше, є вже технічні фахівці, які мають 6-7 років досвіду, і у яких зарплатні очікування – 8 тис. дол на місяць. У нас вчора такому кандидату зробив замовник пропозицію про роботу. Раніше це була зарплата топменеджменту, а зараз це молода людина, якій немає і 30-ти, але вона є фахівцем у певних технологіях".

На кого варто вступати 2021-го?

Найбільш перспективним напрямом для абітурієнтів в Україні вже багато років вважається ІТ. Програмісти працюють із глобальними клієнтами, і кризи нашого ринку на них не впливають. Крім них останнім часом затребуваними стали аграрний сектор і промисловість.

"Довгі роки сільське господарство було модним, але в останні роки все змінилося. Зміцнили свої позиції агрохолдинги, фермери почали більше вирощувати. Тому зараз у сільському господарстві брак фахівців. Потрібні зоотехніки, агрономи, фахівці з ягідних культур. Зараз людям в агросекторі платять гроші, які можна порівняти із зарплатою в ІТ", – розповідає Марченко.

"Актуальна також промисловість. Там велика нестача технологів на виробництві, дуже цінуються інженерні спеціальності. В цих сферах знайти роботу після закінчення вишу буде найлегше", – акцентував він.

Водночас експерти підкреслюють, вибирати потрібно ту спеціальність, до якої у вас є схильність та інтерес. На ринку праці регулярно з'являються нові професії, а старі – трансформуються.

Тому вгадати, чи буде саме ваша спеціальність затребувана, – складно. Але якщо ви орієнтуєтеся передусім на те, що можете і що вам цікаво, – обов'язково знайдете себе в майбутньому.

"Якщо ви точно знаєте, що вам цікаво, – йдіть туди. Адже якщо вам нецікаво вчитися – вас обійдуть на ринку праці люди, яким було цікаво. Також важлива профорієнтація. Почитайте фахівців, це люди, які зможуть вам допомогти переважно краще, ніж батьки, адже мають більш широке уявлення про ринок", – говорить кар'єрна консультантка Уляна Ходорівська.

"Також важлива практика. Ходіть на стажування, підробітки, спробуйте якось долучитися до цієї сфери, поспілкуйтеся з фахівцями. Перевіряйте професію, яку ви вибрали, "на смак ". Крім того, не орієнтуєтеся лише на престижність, адже через 5 років ситуація може бути інша", – зазначила вона.

До того ж Ходорівська радить не налаштовувати себе, що ви будете працювати в обраній сфері все життя. Зараз ринок праці динамічний, і люди за свою трудову діяльність змінюють сфери, іноді радикально, по кілька разів.

Загалом літо – не найкращий період для пошуку роботи, адже активність на ринку праці знижується. Але на деяких фахівців попит у найближчі три місяці буде високим. Це стосується програмістів і працівників сільгоспсектору.

Надалі ринок праці буде сильно залежати від епідеміологічної ситуації, але експерти зберігають стриманий оптимізм. З початку року ринок дуже пожвавився. Навіть якщо локдауни будуть повторюватися, такої кризи на ринку, як була навесні 2020 року, вже не прогнозують.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, безробіття, економіка, зарплата
В тему

Останні матеріали