29 Квітня 2021
Новини

Чистий четвер-2021: чого не можна робити у цей день

Чистий четвер-2021: чого не можна робити у цей день

Великий четвер (у народі Чистий четвер) 2021 року припадає на 29 квітня і є одним з ключових моментів завершення Великого посту і наближення Великодня.

Саме цього дня, згідно з Євангелієм, відбулася ціла низка подій. Ці події стали базовими основами християнства: смирення, сповіді та причастя.

Великий четвер: як хліб та вино стали причастям

У Великий четвер перед причастям Христос омив своїм учням ноги, на ознаку смирення священника та служіння будь-якій людині будь-якого рівня. Саме від цього походить народна назва цього дня – Чистий четвер – і традиція митися.

У Великий четвер відбулася Тайна вечеря, на якій Господь Ісус Христос показав учням основи Євхаристії (причастя). Своє благословення Він передав через хліб та вино, кажучи: «Це є Тіло Моє. Це є кров Моя. Кров Нового Завіту. ...Прийміть. Їжте. Це Тіло Моє, що за вас ламається на відпущення гріхів».

У вигляді хліба та вина Спаситель дав учням Своє Тіло та Свою Кров, що у Велику п’ятницю, наступного дня, проллється на Голгофі. Але як саме хліб та вино стали Тілом та Кров’ю Господа – велика таємниця, не відома навіть ангелам. Саме тому Євхаристію і називають – Таїнством, Таємницею.

Євхаристію Господь Ісус Христос заповідав учням робити часто, кажучи: «Це творіть на Мій спомин».

Моління про чашу

У Великий четвер після вечері Господь пішов з учнями (Петром, Іоанном та Іаковом) у Гефсиманський сад на Єлеонській горі, де тричі помолився Богу-Отцю скорбною молитвою, яку називають «Моління про чашу». «Отче Мій, як ця чаша не може минути Мене, щоб не пити її, нехай станеться воля Твоя!»

Саме такою молитвою моляться віряни перед важким випробуванням і читають цей уривок з Євангелії від Матвія, який заспокоює засмучену душу.

Поцілунок Юди

У Великий четвер Юда остаточно вирішив зрадити свого Вчителя. Після Причастя, отримавши хліб від Христа, він побіг до первосвященників і привів їх разом з охоронцями до Гефсиманського саду, де на них чекав Ісус Христос.

Дехто помилково вважає, що Христа розп’яли через зраду Юди. Хоча це не так. Поведінка Юди і все, що відбулося у Гефсиманському саду – відбулося за призначенням Бога-Отця. Єдине, що Христос благав Юду покаятися, як пізніше покаявся у зраді Петро, але так цього і не дочекався.

Згадаємо, що коли Юда прийшов з охоронцями, то поцілував Христа, привітавши словами: «Радій, Учителю!» На що Христос відповів: «Друже, чого ти прийшов? Цілуванням зраджуватимеш Сина Людського?» І цим востаннє закликав свого учня до покаяння. Юда помер без каяття.

Поцілунок Юди став символом великої зради і гріха без каяття.

Що треба робити у Великий (Чистий) четвер

Цього дня дуже важливо прийти в храм та причаститися (якщо це дозволяють карантинні норми!). Дозволяється причащатися навіть тим, хто рідко чи ніколи ще цього не робив.

Бажано примиритися з ворогом, якщо він у вас є, попросити пробачення, навіть якщо він на це не заслуговує з вашої точки зору.

Бажано тримати суворий піст.

Уникати порожніх розмов та зайвої інформації.

Помолитися Господу та попросити в Нього пробачення за свої гріхи.

Традиція митися цього дня є народною. Глибинне значення Великого (Чистого) четверга полягає в покаянні, очищенні своє душі від гріхів та злих помислів.

Чого не можна робити у Чистий четвер

У Великий (Чистий) четвер не можна сваритися, вживати алкоголю та шкодити людям.

Що відбувається у храмах на Великий четвер

У Великий четвер в храмах освячується миро, яке використовується потім на Миропомазанні.

Тільки цього дня за традицією після літургії архієрей (головний священик) миє ноги іншим священникам.

На Великий четвер на вечірній службі читають 12 уривків з Євангелій про Тайну Вечерю, зраду Христа Юдою, молитву у Гефсиманському саду, полон Христа та суд Пілата та зречення Петра.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: яке сьогодні свято, свято
В тему