6 Березня 2021
Новини

Стерненко подав апеляцію на свій вирок

Стерненко подав апеляцію на свій вирок

Одеський активіст Сергій Стерненко, якого визнали винним у справі про викрадення депутата Сергія Щербича та присудили сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна, подав апеляційну скаргу.

Про це повідомили в каналі активіста в телеграмі.

Апеляційна скарга Стерненка містить політичні заяви про незаконність вироку, однак його адвокати повідомили, що паралельно готують свої скарги з юридичним обґрунтуванням.

“Вирок проти мене є не тільки абсурдним та незаконним, а і є інструментом політичної розправи й тиском проти всіх громадян, які з 2014 року ведуть боротьбу проти російських окупантів та їхніх пособників, а також проти тих, хто сміливо не мовчить про порушення прав людини”, – запевняє активіст.

У каналі Стерненка в телеграмі також повідомили, що 5 березня суд відмовився розглядати клопотання про звільнення активіста з-під варти, яке подали його захисники. Цього дня суд відбувався щодо іншої справи, в якій Стерненка обвинувачують у вбивстві нападника Івана Кузнєцова. Її активіст також вважає сфабрикованою.

Адвокати Стерненка на засіданні нагадували про те, що вирок, за яким активіст перебуває в СІЗО, не набув чинності, а також про те, що в цьому питанні українське законодавство містить правову невизначеність, адже підсудних арештовують на підставі вироку, який ще не є чинним. Захисники наголошували, що закон передбачає, що будь-який слідчий суддя має звільнити людину, яку утримують без належних підстав.

Нагадаємо, що 23 лютого Приморський районний суд визнав Сергія Стерненка і Руслана Демчука винними в справі про викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича. Їм присудили по сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна.

Переслідування Стерненка, за словами правозахисників, викликає серйозні сумніви в справедливості розгляду, зокрема через недоброчесність судді, який раніше виправдав за п’яне керування голову Одеського окружного адміністративного суду та міліціонера, що катував людей.

Про упередженість дозволяють говорити й терміни розслідування та розгляду справи в суді, адже потерпілий цілих п’ять років не з’являвся на засідання і тільки в листопаді 2020 року нарешті прийшов, щоб дати свідчення в суді. Відбулося це на тлі можливого розвалу в суді іншої справи – щодо звинувачення Сергія Стерненка в “умисному вбивстві”, коли він смертельно поранив одного з двох чоловіків, які із застосуванням холодної зброї напали на активіста у 2018 році.

Після оголошення вироку Стерненку акції невдоволених переслідуванням активіста відбулися в низці міст, зокрема в Києві та Одесі. Мітингувальники серед іншого вимагають завершити в Україні судову реформу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: суд, Україна
В тему