29 Грудня 2020
Новини

Фейки про коронавірус: як нам брехали

Фейки про коронавірус: як нам брехали

Головною подією 2020-го стала пандемія коронавірусу. Ось найпопулярніші, найстійкіші до розвінчання і найдивовижніші фейки про ковід.

Про це йдеться у статті Гали Скляревської на МедіаСапієнс.

Виклики інфодемії

Минулий рік був унікальним насамперед через пандемію COVID-19. Саме його поява призвела до непередбачуваних результатів. Передусім, до інфодемії – неконтрольованого зростання і поширення теорій змови, фейків, а також цілеспрямованої дезінформації, ліки від якої, як і від ковіда, донині не знайдено. І чим далі, тим очевидніше, що зусилля ЗМІ, держав і IT-гігантів по боротьбі з інфодемією неефективні. Зате з'явилося величезне поле для нових досліджень - наприклад, про те, як саме поширюється неправдива інформація і як їй протидіяти.

Як виявилося, з розвитком соцмереж і месенджерів людям не просто стало легше спілкуватися: їм також стало легше поширювати дезінформацію, помилятися самим і залучати інших користувачів в свої теорії змови.

Також не готові до інфодемії виявилися і ЗМІ: поки весь світ був зосереджений на політиці і втручаннях у вибори з боку різних країн, з'ясувалося, що в ЗМІ просто не вистачає фахівців з наукової, зокрема, медичної тематики. Справа ускладнилася вільним доступом до великої кількості баз наукових досліджень, які не пройшли ще оцінку редакторів або наукового співтовариства.

ЗМІ тиражували будь-яку непідтверджену або неперевірену інформацію, яка публікувалася в цих базах, без оцінки і аналізу, чим викликали додаткові хаос і сум'яття в суспільстві. Погіршили ситуацію і «лідери думок», знаменитості і блогери. Тиражуючи заради кліків їх некомпетентні або помилкові думки, ЗМІ поширювали неправдиві або маніпулятивні затвердження.

Політики, яких теж часто цитують ЗМІ, в різних країнах використовували дезінформацію для політичного піару і маніпулювали громадською думкою заради підвищення власного рейтингу.

І, звичайно, не останній чинник інфодемії – цілеспрямована дезінформація різних держав, передусім Росії, Китаю та Ірану, які давно створюють інформаційний хаос в своїх інтересах.

Все це призвело до того, що 2020 рік став одним з найскладніших і для всього людства, і для вчених, які зіткнулися з новою хворобою, і для лікарів, які намагаються допомогти пацієнтам. І для медіа, які намагалися викривати неправдиву інформацію про ковід і мало не захлинулися в тоннах фейків і маніпуляцій. Отже, про що ж ці фейки?

Ковіду немає, але його створили в військових лабораторіях

З моменту появи нового коронавірусу SARS-CoV-2 і хвороби COVID-19, яку він викликає, в соцмережах і ЗМІ з'явилися відразу два суперечливих і вкрай стійких фейки. Перший - про те, що коронавірусу немає, а введення карантинних обмежень по всьому світу вигідне «світового уряду», Біллу Гейтсу, «творцям цифрового концтабору» або навіть президенту США Дональду Трампу.

У кожній країні ця конспірологічна теорія мала свої специфічні риси, а на роль «лиходіїв», яким приписувалася ключова роль, вибиралися різні люди - наприклад, фінансисти Ротшильди або Джордж Сорос. У деяких країнах ковід-дисидентство досягло державних масштабів: так, президент Білорусі Олександр Лукашенко називав пандемію і протидію їй «коронапсихозом». Такої ж думки дотримувався і президент Бразилії, поки сам не заразився ковідом. Не відстають від колег і українські політики - вони систематично називають ковід «вигаданою хворобою»: останнім на цю тему висловився депутат від «Слуги народу» Юрій Камельчук.

Другий фейк: вірус має штучне походження. Псевдоспеціалісти з усього світу розповідали, що вірус був створений тільки військових лабораторіях чи Китаю, чи то США, чи то НАТО, а іноді навіть Росії (хоча цей фейк отримав менше поширення, мабуть, через загальну недовіру до можливостей російської науки). В Україні цей фейк просували багато, включаючи улюблену ЗМІ інфекціоністку Ольгу Голубовську.

У підсумку, повідомлення досягли своєї мети: згідно з травневим соцопитуванням Київського міжнародного інституту соціології, 66% українців вірили в штучне походження ковіду, незважаючи на численні спростування цього фейку. Крім того, близькі до лідера «Опозиційної платформи - За життя» Віктора Медведчука і олігарха Ігоря Коломойського ЗМІ поширили фейк, що ковід могли створити в Україні - в «американських військових біолабораторіях», яких на території України просто немає.

«Не небезпечніше за грип» і взагалі «від нього не вмирають»

Після стадії заперечення, почалася стадія торгу: якщо вірус все-таки існує, то він не дуже небезпечний. Або небезпечний тільки для представників певної етнічної групи. Наприклад, головний редактор російського державного пропагандистського каналу RT Маргарита Симоньян стверджувала, що новим вірусом хворіють «тільки китайці». В інших країнах вважали, що коронавірус вражає тільки «білих». Або він небезпечний для людей певного віку - тобто тільки для літніх (що не так, хоча літні дійсно знаходяться в зоні підвищеного ризику). Або навіть тільки для людей з певною групою крові.

Ще один варіант цього фейку - коронавірус безпечніший за інші, добре відомі людству хвороб. Найчастіше для порівняння згадували грип. Одним з тих, хто навмисно применшував небезпеку вірусу, був президент США Дональд Трамп.

Пізніше з'ясувалося, що китайський уряд сам доклав чимало зусиль до того, щоб применшити небезпеку вірусу. І відрядив цілу армію тролів, щоб перебити поширення інформації про небезпечний вірус або вивести в тренди соцмереж інші теми. Крім того, китайський уряд приховував і сам початок спалаху, і занадто пізно передав інформацію про генетику нового коронавірусу - майже через два місяці після появи нової інфекції. Чим ускладнив оцінку наслідків його появи для всього світу.

Крім Китаю, намагалися применшити небезпеку ковіда ще кілька країн, в першу чергу Росія і Іран. У соцмережах постійно поширювалися фейкові історії про те, що смертність від ковіда або вигадана, або не перевищує середньостатистичну - з посиланням то на бельгійських, то на італійських лікарів. В Україні цей фейк поширювався буквально скрізь - наприклад, в блогах «Української правди», де один з авторів систематично пише про «коронапсихоз», «завищену смертність» і «фейкову італійську коронакатастрофу».

Уточнимо, що в Італії від коронавірусу померло більше 70 тисяч чоловік, а в усьому світі - понад 1,7 мільйона чоловік. Для порівняння: ВООЗ вважає, що від сезонного грипу в деякі роки може вмирати до 650 тисяч людей, в тому числі до 72 тисяч в Європейському регіоні. В Україні тільки за один місяць, жовтень, померло на 9 тисяч людей більше, ніж в середньому в цей же місяць за 2015-2019 роки. Смертність від пневмоній в порівнянні з іншими роками зросла на 340%.

«Природа настільки очистилася» і «нас попереджали заздалегідь»

Але були і хороші «новини»: фраза про те, що «природа очистилася», стала мемом на початку пандемії. Заголовки світових ЗМІ і пости в соцмережах рясніли повідомленнями про те, що після введення локдауну природа стрімко оновилася - і лебеді з дельфінами попливли по каналах Венеції, а слони і кабани зграями повернулися в міста. Як досить швидко з'ясувалося, нічого з цього не було правдою: лебеді і раніше плавали по каналах, дельфіни просто стали ближче підпливати до берега через відсутність гучних поромів (але вони завжди були десь поруч), а слони і кабани в різних частинах світу - досить часті гості міст.

Більш того, екологи відразу ж попередили, що зменшення кількості викидів шкідливих газів, яке спостерігалося через скорочення виробництва, в момент відновлення роботи підприємств різко збільшить кількість цих самих викидів (що і сталося), і це завдасть навіть більшої шкоди.

Крім цього, карантин додав кількість споживаного пластика. Через перехід на одноразовий посуд, масові доставки додому продуктів і роботу ресторанів на винос, а також з-за кількості одноразових масок, рукавичок і витратних матеріалів для лікарень кількість використовуваного одноразового пластику тільки в США зросла на 250-300%. І вже зрозуміло, що утилізація цього пластика завдасть ще більшої шкоди - крім того, що тонни цього сміття вже опинилися в світовому океані, річках і озерах.

Але людству на початку пандемії були потрібні «хороші новини». Тому фейки про «цілющий ефект карантину» для природи набули неабиякої популярності.

Крім цього, якщо вже людство стрімко втрачало впевненість в завтрашньому дні, масово поширилися фейки про пророцтва пандемії. Виникли історії з фейковими цитатами з Нострадамуса, Ванги і навіть Білла Гейтса, які нібито передбачили пандемію (а деякі її запланували) - і вихід з неї. Такі «новини» публікували в соцмережах по всьому світу, а потім звідти вони перекочовували в ЗМІ. Російське телебачення навіть знайшло живого свідка, який спілкувався з Вангою і переказав її пророцтво про коронавіруси. Співрозмовника Нострадамуса вони не знайшли.

Часник, горілка, відбілювач і інші народні засоби

Коли люди нарешті повірили, що ковід - цілком реальне захворювання, а ліків від нього немає, виникли сотні, тисячі фейків про «альтернативне лікування». Чутки, телевізор, соцмережі і месенджери розносили «поради фельдшерів» з Італії, Бельгії, Китаю і Росії по всьому світу так стрімко, що ВООЗ і урядам різних країн довелося із завидною регулярністю спростовувати найдивніші, екзотичні і небезпечні «рекомендації» щодо лікування коронавірусу на дому.

Ось тільки деякі з запропонованих варіантів:

  • пити спирт, горілку або будь-який інший міцний алкоголь;
  • вдихати його;
  • пити соду з лимоном;
  • приймати гідроксихлорохін або просто хлорохін - ліки від малярії, які спочатку були включені в програму досліджень ВООЗ, однак пізніше виявилися неефективними;
  • втирати, вдихати або навіть пити засоби дезінфекції, які містять хлорне вапно, хлорохін та інші знезаражувальні засоби;
  • їсти цибулю, перець і часник;
  • засмагати під ультрафіолетовими лампами;
  • носити дивні прилади, які нібито руйнують або блокують вірус на підльоті до людини;
  • приймати аспірин і антибіотики. Як і інші медикаменти, обидва ці препарату можуть бути показані при важких формах ковіду і викликаних ним ускладненнями. Однак один з найпоширеніших фейків був пов'язаний саме із застосуванням аспірину. Стверджувалося, що люди вмирають нібито не від пневмонії, а від тромбозу, і тому потрібно лікувати ковід тільки аспірином, а апарати ШВЛ і кисень пацієнтам непотрібні. Насправді, менш ніж у 30% людей, які страждають важкою формою ковіду (тобто далеко не у всіх хворих) зустрічається тромбоз - паралельно з пневмонією. Тому кроворозріджуючі препарати дійсно іноді призначають - але пити їх в профілактичних цілях або будь-кому, хворому на ковід, не можна - іноді це може привести до дуже поганих наслідків.

Загалом, «псевдоліків» було так багато, що тільки платформа Amazon до березня видалила більше мільйона товарів, які рекламувалися як засіб від ковіду. Україна не відстає - МОЗ просуває БАДи для лікування ковіду, а глава Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов рекомендує їсти часник і сало.

Піу-піу: 5G, мухи та інші розповсюджувачі вірусу

Всупереч впевненості безлічі людей в тому, що ковіду немає і це вигадана для збагачення особисто Білла Гейтса псевдохвороба, чимало людей певні: ковід поширюють навмисно. Особливо через вишки 5G. Власне, вигадав історію про шкідливу роль вишок і технології 5G в поширенні коронавірусу відомий конспіролог Девід Айк, який подарував світу ще одну прекрасну історію - про рептилоїдів, які правлять нашим світом.

І хоча врешті-решт соцмережі заблокували акаунти Айка і інших теоретиків змови, їм допомогли в поширенні цього фейку знаменитості. Так що в підсумку люди по всьому світу стали спалювати вишки зв'язку, а православна церква Московського патріархату в Україні пішла на випередження - і закликала жителів до молитовного стояння проти цих вишок. Оскільки в Україні поки що немає цієї технології, стояти доведеться довго.

Крім цієї, найпоширенішої теорії змови щодо поширення коронавірусу, в різних частинах світу виникали і інші. Наприклад, в Індії був популярний фейк про те, що ковід передають мухи, в країнах Африки - що він передається укусом комарів.

«Намордники» і локдаун проти волі зараження

Окрема група фейків - про шкоду масок або їх неефективність. Серед фейків на цю тему - історії про те, що маски викликають кисневе голодування мозку і ведуть до отруєння вуглекислим газом. З'явилися навіть фейки про те, що маски «шкодять імунітету» і викликають захворювання шкіри. Також в соцмережах і ЗМІ посилаються на «дослідження, які довели, що маски не ефективні» або взагалі потрібні тільки хворим. Ці фейки давно спростовані, а дослідження показали ефективність масок в запобіганні захворювання.

Але є і екзотичніші версії - наприклад, про те, що «намордники» потрібні світовому уряду, щоб позбавити людей індивідуальності і зробити їх більш покірними.

Інший кластер фейків - регулярні маніпуляції на медичні теми, які стосуються виявлення ковіду або його запобігання. Наприклад, останнім часом регулярно з'являються фейки про те, що ПЛР-тести не є ефективними. Або навіть викликають запалення мозку. А група лікарів, частина з яких є ВІЛ-дисидентами, тобто заперечують існування вірусу імунодефіциту людини, завела цілий сайт про те, що ПЛР-тести взагалі не можуть виявити ковід, навіть якщо він є.

Інша група лікарів критикує карантинні заходи, називаючи їх порушенням прав людини, і рекомендує «захищати тільки вразливі групи населення».

В цілому, локдаун засудили багаторазово і тому, що людей нібито роблять «слухняними», «спеціально позбавляють роботи», «заганяють по домівках», щоб вони позбулися залишків свободи. Проти карантинних заходів пройшли масові протести в різних країнах, проте поки держави не придумали нічого більш ефективного. І в результаті другої хвилі коронавірусу різні країни знову закривають кордони і посилюють карантинні заходи. Україна вступить в такий період з 8 січня.

Вакцина страшніша за смерть

Чимало людей вірить, що вакцина - це майже абсолютне зло. Цей фейк стверджує, що під виглядом вакцини людей будуть чіпувати, а потім управляти ними - за допомогою тієї ж технології 5G. Зрозуміло, робити це буде Білл Гейтс.

Є і більш спрощена версія: вакцина - це отрута. Зовсім недавно «фельдшер з Литви» записала про це ролик, за що і була затримана литовською владою.

А ось і більш екзотична модифікація цього фейку: вакцина і є чіп. Просто рідкий - і за допомогою ферменту і квантових точок (немає часу пояснювати), які в ній нібито будуть міститися, людей будуть повністю контролювати.

Втім, більшість людей не вважає, що наука зробила крок настільки далеко. Тому фейки про вакцину проти ковіду часто влаштовані набагато простіше. Тільки в останній місяць з'явилися неправдиві повідомлення про те, що вакцина проти ковіду нібито викликає безпліддя, лейкоз у дітей, параліч - і це далеко не повний список. У міру вакцинації цих фейків буде ставати дедалі більше - поряд з реальними повідомленнями про побічні ефекти вакцини, які є у будь-якого щеплення.

Але є у розповсюджувачів фейків для людства і хороші новини: за однією з версій прихильників теорії змови QAnon, ковід - це спецоперація Дональда Трампа в рамках боротьби з сектою педофілів-канібалів. І він ось-ось переможе.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, фейкові новини, Здоров'я
В тему