15 Грудня 2020
Новини

Свято 15 грудня: чого не варто робити в цей день

Свято 15 грудня: чого не варто робити в цей день

15 грудня – багатий на події день. Саме сьогодні відзначають Міжнародний день чаю, День електричного світла, День кексу тощо. В Україні 15 грудня святкують День працівників суду, а у Нідерландах – День королівства.

Міжнародний день чаю

Щорічно 15 грудня чайна індустрія святкує свій день. І хоча це свято неофіційне, його відзначають у цілому світі. Це не випадково, адже чай вважають найпопулярнішим напоєм у світі. І хоча в Англії та Ірландії лідером серед напоїв вже тривалий час залишається пиво, однак в інших країнах чай і досі поза конкуренцією.  

Найколоритніше День чаю відзначають у тих країнах, де чайна галузь мало не в економічних передовиках. Це, зокрема, в Індії, Кенії, В’єтнамі, Танзанії, Непалі тощо.

А що у церковному календарі?

Православні християни вшановують пам’ять одного із 12 малих апостолів – пророка Авакума. На жаль, до сьогодні існує небагато згадок про нього. Відомо, що він жив, коли звоювали Єрусалим, не дочекався звільнення євреїв з єгипетського полону і саме завдяки йому вижив пророк Даниїл, якого вкинули в темницю до левів. Знаємо, що саме Авакум приносив їжу пророку і так підтримував його перебування в ув’язненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою буде погода на Миколая: чи очікує на нас зимове «бабине літо»

Традиції свята

Давні слов’яни вірили, що цей день допоможе позбутися проблем зі сном. Саме тому батьки просили в пророка Авакума міцний і спокійний сон для своїх дітей та дієве лікування безсоння для дорослих.

А щоб їхні прохання пророк вислухав, в цей день заборонялося сваритися, говорити лихих слів, думати погано, плакати та тужити. Натомість люди мали залишатися врівноваженими, спокійними, доброзичливими та щирими, аби пророк не оминув увагою їхні молитви. Також наголошувалося, що цього дня потрібно віддати всі борги і зайнятися рукоділлям, шиттям чи плетінням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято наближається: де у Луцьку можна буде купити ялинки

Що відбулося в історії цього дня?

1699 — Петро I - цар Московії, ухвалив новий юліанський календар; відтоді відлік та святкування нового року перенесли з 1 вересня на 1 січня.

1880 — у Харкові збудували перший водогін.

1917 — Українська Центральна Рада прийняла закон про створення Генерального суду.

1932 — Й. Сталін утвердив наказ, за яким українські видання та газети переходили на мову окупанта.

1934 — у Києві, в підвалах Жовтневого палацу, були розстріляні 28 наших письменників: Григорій Косинка, Олекса Влизько, Крушельницький Іван, Дмитро Фальківський, Кость Буревій тощо.

1939 — в Атланті відбулася прем’єра фільму "Розвіяні вітром", поставленого за романом Маргарет Мітчелл. Стрічка відразу побила всі рекорди касових зборів і отримала 9 "Оскарів".

1961 — суд у Єрусалимі засудив до смертної кари колишнього оберштурмбанфюрера гестапо Адольфа Ейхмана.

1964 — у Канаді прийняли державний прапор із кленовим листом.

2000 — в Україні остаточно припинила роботу Чорнобильська АЕС.

2018 — утворилася автокефальна помісна Православна церква України.

Сьогодні відзначають День ангела: Борис, Марія, Андрій, Маргарита, Володимир, Тамара, Степан, Іван, Сергій, Кирило, Микола, Ярослав, Матвій тощо.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: яке сьогодні свято
В тему