27 Травня 2020
Новини

Міністр у справах ветеранів Бессараб став мільйонером: оформив собі держдопомогу

Міністр у справах ветеранів Бессараб став мільйонером: оформив собі держдопомогу

Міністр у справах ветеранів України Сергій Бессараб оформив собі одноразову грошову допомогу у розмірі 525,5 тисяч гривень. Таку суму грошей генерал-лейтенанту заплатили, бо він, як виявилось, отримав  інвалідність першої групи під час проходження військової служби.

Про це стало відомо із суттєвих змін у декларації урядовця.

24 травня Бессараб задекларував дохід – одноразову грошову допомогу відповідно до постанови КМУ у розмірі 525 тисяч 500 гривень від Київського міського військового комісаріату.

Та річ у тім, що Постанова КМУ від 25.12.2013 № 975 передбачає призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві.

Та з відкритих джерел відомо, що Бессараб живий, не має військових поранень, і вочевидь, не втратив працездатність, адже станом на сьогодні очолює Міністерство ветеранів.

Враховуючи те, що для працездатної особи наразі прожитковий мінімум складає 2 102 гривень, Бессараб отримав виплату 250-кратного прожиткового мінімуму.

 Виходить, що Бессараб оформив собі інвалідність першої групи і отримав максимально високу можливу виплату, передбачену постановою (окрім летальних випадків, які передбачають 500-кратну виплату).

Звичайно, оформити інвалідність для міністра, на відміну від звичайного солдата, не є важким завданням. Ба більше, у відкритих джерелах немає жодної інформації про стан здоров’я чи можливі поранення Бессараба.

Бессараб, як на міністра, має досить скромну декларацію. Він володіє земельною ділянкою на 1000 “квадратів” у Крехаєві Козелецького району Чернігівської області. Має право користуватися службовою квартирою у Чернігові. У них з дружиною є два авто – Toyota Camry 2007 року випуску за 368 тисяч гривень та Mitsubishi Pajero 2008 року випуску за 228 тисяч гривень.

Варто зазначити, що вартість другого авто у документі занижено. На спеціалізованому сайті з продажу авто такої марки і року випуску коштує 350-450 тисяч гривень.

За минулий рік Сергій Бессараб заробив 887 тисяч 344 гривні у Генштабі ЗСУ, отримав 8 995 грн соціальної допомоги та 94 633 грн пенсії. Його дружина Алла отримала 19 800 грн. пенсії.

На трьох банківських рахунках Бессараб тримає 61 тисячу гривень, 40 тисяч гривень та 1100 доларів США. З готівки зазначено по 4 тисячі доларів США і євро. З часу подання декларації кандидата на посаду 4 березня 2020 року, Бессараб двічі вносив суттєві зміни до документа.

27 березня він задекларував розрахунок при звільненні з військової служби від Генерального штабу ЗС України у розмірі 1 мільйон 924 тисячі 87 гривень.

А 21 квітня купівлю нерухомості – квартири за 1 мільйон 766 тисяч 103 гривні.

Скандали з  Бессарабом

Відгуки про командування Бессараба до призначення міністром були різні.

Зокрема, в травні 2016 року волонтер фонду “Повернись живим” Віталій Дейнега в інтерв’ю “Громадському радіо” розповів, що генерал Бессараб забороняє українським військовослужбовцям стріляти з артилерії у відповідь на артилерійські обстріли бойовиків.

Військовий і волонтер Андрій Римарук у цьому ж контексті емоційно писав, що “командира АТО вкусив упир і він стає сепаром”.

 У червні 2016 року в мережі обговорювали навіть можливість акцій протесту з вимогою відставити Бессараба.

“Через його некомпетентність, недбалість і боягузство щодня гинуть солдати в АТО. З таким командуванням ми не тільки не виграємо війну. З таким командуванням у нас скоро закінчаться місця на цвинтарях”, — писав, зокрема, Віталій Дейнега.

Волонтер Роман Донік, своєю чергою, повідомляв про те, що керівник АТО Бессараб своїм наказом “повністю заблокував пристрілку зброї, особливо з кулеметів, у зоні АТО”.

“Вивозити із зони АТО зброю для переобладнання і модернізації заборонено. Стріляти на тимчасових полігонах в умовній близькості від лінії зіткнення (3-10 км) заборонено. Тому що нібито можна бути звинуваченими у відкритті вогню і провокації. Стрільби на полігонах в тилу зони АТО теж заборонено. Це все заборонено розпорядженням командувача АТО генерала Бессараба. Я розумію, що генералітет старої школи в основному у нас надто відірваний від реальності. Але, виявляється, відірваний сильніше, ніж я думав”, — писав Донік у червні 2016-го.

Водночас колишній волонтер, ексголова Громадської ради Міністерства соціальної політики Олексій Ліпіріді відгукується про Бессараба схвально. “Якщо Бессараб очолить Мінвет, це буде класно. Чудовий генерал. В АТО він дав мені урок, який я згадую із вдячністю”, — написав Ліпіріді.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, міністерство оборони, гроші, збройні сили україни, Корупція
В тему