27 Травня 2020
Новини

На час карантину змінилися правила надання субсидії

На час карантину змінилися правила надання субсидії

Іще в кінці березня набула чинності урядова постанова № 247 «Про особливості надання житлових субсидій».

Відповідно до постанови, українським домогосподарствам на період карантину пообіцяли нараховувати субсидію, на 50% збільшивши соціальні нормативи, в межах яких надається допомога на оплату житлово-комунальних послуг, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

 

Припиняти призначення – заборонено!

Наполовину, зокрема, зросли нормативи на користування послуг із постачання гарячої води й газу, централізованого водовідведення, водо- та електропостачання у житлових приміщеннях.

У числах це виглядає так:

для користування послугами з централізованого водопостачання з 3,6 куб. м на 5,4 куб. м на одну особу;

для користування послугами з централізованого водовідведення з 3,6 куб. м на 5,4 куб. м на одну особу;

для користування послугами з газопостачання на плиту з 5,4 куб. м на 8,1 куб. м на особу та з 10,5 куб. м на 15,75 куб. м на особу;

для користування послугами з електропостачання у житлових приміщеннях (будинках) з 70 кВт на сім’ю + 30 кВт на кожного іншого члена сім’ї збільшили на 105 кВт на сім’ю + 45 кВт на кожного іншого члена сім’ї.

Цією ж постановою Кабмін заборонив припиняти призначення житлових субсидій на період карантину (за винятком смерті одинокої особи або зміни місця проживання отримувачами допомоги).

 

Безробітним обіцяють підтримку

Українцям, яких у період карантину звільнили з роботи, було встановлено особливості призначення субсидії.

Зокрема, особам, яких у час карантину звільнили з роботи згідно з п. 1 ч. І ст. 40 Кодексу законів про працю і які зареєструвалися у Службі зайнятості як безробітні, субсидію на оплату комуналки мають призначити на підставі заяви й інформації з центру зайнятості щодо перебування цього безробітного на обліку в ЦЗ.

Зауважимо, що під час нарахування субсидії буде враховано розмір допомоги з безробіття, але сума отриманої зарплати за попереднім місцем роботи до уваги не братиметься.

«Карантинна» тисяча не завадить

Окремо торкнемося тих категорій, які в період карантину отримали право на допомогу в розмірі однієї тисячі гривень.

Вона, зокрема, передбачена дорослим та дітям із інвалідністю, отримувачам соціальної пенсії, особам, які мають інвалідність з дитинства, а також пенсіонерам, які отримують менше від 5 тис. грн пенсії.

Багатьох читачів турбувало, чи не нашкодить «карантинна» тисяча під час розрахунку розміру субсидію. Повідомляємо: на засіданні Кабміну прийняли рішення про те, аби не враховувати цієї разової допомоги під час визначення розміру субсидії.

 

Допомогу на неопалювальний період перерахують автоматично

Із травня, коли домогосподарства вже не користуються опаленням, субсидія на неопалювальний період буде призначатися автоматично всім, хто її отримував під час опалювального періоду 2019/2020.

Громадянам не потрібно звертатись із відповідною заявою, навіть якщо:

у складі домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;

у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;

у складі домогосподарства кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб менша, ніж кількість зареєстрованих осіб;

домогосподарство орендує житлове приміщення для проживання.

Варто також зауважити, що з 1 травня до першого числа місяця, наступного за місяцем закінчення карантину, відтерміновано впровадження мінімального обов’язкового платежу за спожиті послуги розміром 20% середньомісячного сукупного доходу домогосподарства.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: карантин, субсидії, економіка, Україна
В тему