16 Квітня 2020
Новини

16 квітня: на Чистий четвер українці купаються, печуть паски, фарбують яйця

16 квітня: на Чистий четвер українці купаються, печуть паски, фарбують яйця

В Україні 16 квітня українці вшановують священика та настоятеля монастиря  Микити Сповідника.

А ще цього року на 16 квітня випадає Чистий четвер або Страсний четвер. У цей день християни вшановують Таємну Вечерю Ісуса Христа з 12 апостолами, на якій Спаситель зробив обмивання ніг своїх учнів.

Однією з найвідоміших традицій у Страсний четвер є купання – християни вірять у те, що вода в цей день має унікальні цілющі й очисні властивості – пише 24 канал.

Іменини сьогодні святкує Микита.

Народні прикмети на 16 квітня

  • Тривалий гуркіт грому цього дня – чекайте негоди на декілька днів вперед.
  • Якщо мати-й-мачуха зацвіла, то вночі трапиться щось погане.
  •  Дощ 16 квітня – прикмета того, що весна буде пізньою і похмурою.
  •  У грозу 16 квітня чути грім – незабаром почнеться негода.

Що можна робити 16 квітня

  1. Цього дня треба згадати своїх рідних, які померли та за можливості відвідати їхні могили. 

Що не можна робити 16 квітня

  1. Не рекомендується в цей день вирішувати важливі фінансові питання. 
  2. Сьогодні не можна шити і в'язати, адже згодом у вас можуть виникнути проблеми із зором. 

Що потрібно зробити в Чистий четвер: традиції

Зранку в Чистий четвер у православних храмах проводиться літургія Василя Великого, освячують миро, після літургії проводиться обряд омивання ніг, що нагадує про те, що Христос на Таємній вечері омив ноги апостолам. Цей обряд проводиться в кафедральних соборах, де архієрей омиває ноги 12 священикам, а також у деяких монастирях.

Православні в Чистий четвер сповідаються у гріхах і причащаються в церквах. Увечері в храмах проводиться служба з читанням 12 Євангелій. Віруючі в церкві стоять із запаленими свічками в руках.

За народною традицією у Великий четвер прийнято прибирати і прикрашати свій дім, пекти паски, фарбувати яйця, готувати святкові страви до Великодня, купатися (звідси й назва "Чистий четвер").

Чому прийнято купатися в Чистий четвер

Вважається, що вся вода в Великий четвер – свята і має лікувальні властивості. Віряни в цей день приймають душ, ходять у лазню, занурюються у водойми. При цьому принципово важливо мати чисті помисли й усвідомлено відмовитися від негативних і гріховних думок.

У Чистий четвер вода може змити всі гріхи і неприємності, які накопичилися за минулий рік. Обов'язковою дією під час обмивання є щире читання молитви. Віряни при цьому звертаються до Бога з проханням вигнати зі свого життя всі печалі і погані думки, а також захистити від негативного посилу недоброзичливців.

Як і коли правильно митися в Чистий четвер

Водні процедури рекомендується приймати в ніч на четвер, до настання світанку, і вже з чистими думками лягати спати.

Сімейні обряди в Чистий четвер проводяться також і вранці – кожен із членів сім'ї після пробудження повинен умитися зі срібної монетки або ложки. Вважається, що подібне умивання обдаровує людину не тільки міцним здоров'ям, але і красою та молодістю. Хворих у цей день умивають із позиченого у сусідів срібла.

Щоб "зарядити воду" для вмивання, потрібно в посудину опустити срібні вироби — ложки, прикраси — і залишити їх у воді на ніч.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, яке сьогодні свято, великдень, традиції, прикмети
В тему