16 Квітня 2020
Новини

Рада проголосувала за продаж землі: наскільки це небезпечно

Рада проголосувала за продаж землі: наскільки це небезпечно

Скільки не точилися між українцями дискусії про те, дозволити чи й надалі забороняти продаж землі, 31 березня народні депутати таки проголосували за відповідний законопроєкт № 2178 – 10.

І зробити це було вкрай важливо. Бо в інакшому випадку МВФ не надав би позики в майже 10 мільярдів доларів, а це пряма загроза до дефолту України, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Розуміючи загрозливий стан, у якому ось-ось може опинитися держава, в голосуванні принципового питання примирилися навіть «Слуги народу» Зеленського та «Європейська солідарність» Порошенка. А, щоб таке примирення стало можливим, у проголосований законопроєкт було внесено ряд суттєвих змін. Отож…

Чи продадуть іноземцям?

Якщо донедавна земельна реформа мала набрати чинності вже у жовтні цього року, то тепер вона стартує 1 липня 2021-го.

Почнемо з головного: купувати українську землю іноземцям заборонено. Дозвіл на це може бути отриманий лише після загальнонаціонального референдуму.

Та навіть якщо українці на референдумі проголосують за дозвіл продавати іноземцям нашу землю, то такого права все одно не отримають ті, хто є громадянином країни-агресора. А ще – іноземці не зможуть придбати наділів, які розташовані у радіусі 50 км від державного кордону України.

Чи не хапнуть усе олігархи?

Наступне, що турбувало людей, – ризик того, що агрохолдинги зі своїми потужними фінансовими ресурсами поскупляють тисячі гектарів полів і дрібним господарникам нічого не залишиться.

У цьому питанні теж не все так катастрофічно. Адже аж до 1 січня 2024 року купувати землю зможуть лише фізичні особи – громадяни України. Крім того, в перші два роки після відкриття ринку землю дозволятиметься в одні руки продавати не більше ніж 100 га.

І тільки з 1 січня 2024 року юридичні особи (тобто фірми та агропідприємства) зможуть купувати наділи, та й то не більше від 10 тисяч гектарів.

Серед власників землі можуть опинитися банки. Умовно: людина взяла позику, дала під заставу свій приватизований пай, позики не виплатила, і банк, замість заборгованих грошей, забрав пай. У такому випадку законопроєкт передбачає, що земельна ділянка, яка перебувала під заставою, має бути протягом двох наступних років відчужена на торгах.

Чи заберуть землю за копійки?

Наразі вартість української землі справді мізерна. У сусідній Польщі вона коштує в багато разів дорожче. А в Нідерландах гектар найдорожчого поля оцінили у 130 000 євро, тобто в майже 4 млн грн!

Так само сміхотворною можна вважати ціну за оренду паїв, що їх зараз платять селянам великі фермерські господарства та агрохолдинги.

А з урахуванням того, наскільки зубожіло наше село, є ризик, що люди майже задурно попродають свої паї й нічого не залишать дітям і внукам.

Аби цього не сталося, новий законопроєкт забороняє продавати землі сільгосппризначення дешевше від ціни, яка буде передбачена нормативно-грошовою оцінкою. Така заборона діятиме до 1 січня 2030 року.

Щоб унеможливити обіг «чорного налу» на ринку землі, законопроєкт передбачає, що розраховуватися за куплені ділянки можна буде виключно в безготівковій формі.

От тільки ніхто не гарантує, що нормативно-грошова оцінка української землі не буде занижена щодо аналогічних земель у країнах Європи.

Чи не лишиться нам тільки повітря?

Чимало на адресу нашої газети надходило листів і дзвінків від читачів, у яких люди хвилювалися: якщо дозволити продаж землі, то так, дивись, усю землю в нас під ногами порозкуплюють – і залишимося ми тільки з повітрям.

У відповідь на такі побоювання зауважимо: в законопроєкті прописано, що продавати землі сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності буде заборонено навіть після відкриття ринку землі.

Якщо проаналізувати прописане в законопроєкті, то, здається, не настільки в нас загрозлива ситуація. Але чи так воно буде на практиці і чи не приховує документ підводних рифів – побачимо з часом.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: ринок землі, сільське господарство
В тему