13 Березня 2020
Новини

Пандемія коронавірусу: як можна врятуватися

Пандемія коронавірусу: як можна врятуватися

Пандемію коронавірусу неможливо зупинити, але її можна зменшити. Але рішення треба приймати вже зараз.

Для цього необхідні злагоджені дії громадян і влади, написав в колонці для Medium бізнесмен, віце-президент з розвитку компанії з онлайн навчання Course Hero Томас Пуейо.

Як приклад він навів Тайвань тісно пов'язану з Китаєм країну, в якій зараз менше 50 випадків хвороби.

"Вони змогли стримати поширення вірусу, але більшість країн не змогло цього зробити. Зараз Тайвань зайнятий уже іншою справою - пом'якшенням. Вони прагнуть зробити хворобу менш шкідливою", – зазначив він.

За його словами, якщо люди будуть максимально скорочувати кількість інфекцій, система охорони здоров'я зможе набагато краще справлятися з випадками захворювань, а це в свою чергу призведе до зниження летальних випадків.

"Якщо ми будемо дотримуватися цього підходу достатньо довго, ми досягнемо точки, коли інша частина суспільства зможе бути вакцинована, що дозволить повністю виключити ризик. Так що наша мета не в тому, щоб ліквідувати зараження коронавірусом, - а в тому, щоб відкласти його", – пояснив бізнесмен.

Що можуть зробити громадяни

Цей метод, переконаний Пуейо, точно працює і її здатна втілити кожна людина. Він привів у приклад китайське місто Ухань, яке стало епіцентром поширення коронавірусу. Як тільки там ввели карантин, епідемія пішла на спад.

Він нагадав думку більшості вчених, які стверджують, що вірус передається в радіусі двох метрів. Якщо хто-небудь закашляється, краплі впадуть на землю і нікого не заразять.

"Наступний шлях зараження - через прямий контакт: вірус виживає годинами або днями на різних поверхнях. Якщо він поводиться, як грип, то на металі, кераміці та пластиці він може виживати тижнями. Це означає, що такі речі, як дверні ручки, столи або кнопки ліфта, можуть бути жахливими переносниками інфекції", – підкреслив Пуейо.

Тому, необхідно якомога довше тримати людей вдома, поки не відбудеться спад.

"Це вже було доведено в минулому, а саме під час пандемії грипу 1918 року", - нагадав бізнесмен.

Що робити владі

За прикладом Італії Пуейо радить владі негайно ізолювати країну, якщо виявлені випадки зараження коронавірусів.

Італійці пішли на такі заходи:

  • Ніхто не може входити або виходити із зони карантину, якщо тільки не доведені причини, пов'язані з сім'єю або роботою.

  • Рух всередині зон має уникатися, якщо тільки воно не виправдане терміновими особистими або робочими причинами і не може бути відкладено.

  • Людям з симптомами (респіраторна інфекція і лихоманка) "настійно рекомендується" залишатися вдома.

  • Стандартний відгул для медичних працівників призупиняється.

  • Закриття всіх освітніх установ (шкіл, університетів ...), спортивних залів, музеїв, лижних станцій, культурних і соціальних центрів басейнів, театрів.

  • Бари і ресторани мають обмежений час роботи з 6 ранку до 6 вечора, з відстанню не менше одного метра між людьми.

  • Все паби і клуби повинні бути закриті.

  • Вся комерційна діяльність повинна проводитися при дотриманні відстані не менше одного метра між відвідувачами. Якщо компанія не може цього забезпечити, вона повинна бути закрита. Храми можуть залишатися відкритими до тих пір, поки вони забезпечують цю відстань.

  • Візити родичів і друзів в лікарню обмежені.

  • Робочі зустрічі повинні бути відкладені. Необхідно заохочувати роботу на дому.

  • Всі спортивні заходи і змагання, громадські або приватні, скасовуються. Важливі заходи можуть проводитися за закритими дверима.

Пуейо зазначає, що це найменше, що можна зробити. Але заради безпеки діяти треба за зразком Уханя. Люди можуть скаржитися зараз, але вони будуть вдячні потім. Коли це місто ізолювали, поширення сповільнилося.

Україна ж ввела карантин, коли в країні було зафіксовано тільки один випадок зараження коронавірусів. Потім кількість хворих зросла до двох, але один із заражених помер.

Рада національної безпеки і оборони 13 березня вдень прийняла рішення через 48 годин закрити кордон для іноземців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Світ, коронавірус
В тему