2 Березня 2020
Новини

У знаної вишивальниці – аж 130 наперстків!

У знаної вишивальниці – аж 130 наперстків!

Вишиванням Наталія Грицишин почала цікавитися з дитинства. Вишивала спершу маленькі серветки, різноманітні дитячі картинки.

З часом почала братися за складнішу вишивку, йдеться у публікації у газеті «Твій вибір».

– А найбільше мені подобається вишивати одяг, – розповідає жителька міста Теребовля. – Тож десь з 15 років вишивка стала важливою частиною мого життя. А декілька років тому я відкрила для себе стародавні традиційні узори і зараз відновлюю їх через вишивку. Дуже хочу, щоб вони залишилися у спадок майбутнім поколінням.

Наталія Грицишин
Наталія Грицишин

Серед улюблених узорів – низинка. До речі, нині майстрині доводять, що це сакральна теребовлянська вишивка, яка з'явилася на світ саме у нашій місцевості. Дуже подобається техніка прутик з настилом через чисницю, качалочки. І, звісно, борщівська вишиванка. Залюбки цікавлюсь історією цих технік. А також колекціоную наперстки.

Причому, колекція наперстків у майстрині чимала – майже 130. І розпочалася вона з подорожей.

– Я дуже багато мандрувала, – розповідає пані Наталія. – І часто, заходячи в сувенірні крамниці, купувала наперстки. Бо вони маленькі, красиві і є чудовим сувеніром. Тим більше це вишивальна тема, яка для мене дуже близька. А якось вишивальниця з Харкова запропонувала надіслати мені наперсток. І я подумала, що можна почати колекціонувати їх. Згодом друзі та родичі, знаючи про моє захоплення, стали дарувати наперстки, поповнюючи таким чином мою колекцію.

експонати із колекції вишивальниці
експонати із колекції вишивальниці

Буває, що роблю наперстки сама. А є в моїй колекції один дуже давній, його знайшли на розкопках. Фахівці кажуть, що його історія сягає або часів Польщі, або ще й Австро-Угорської імперії. Є експонати, привезені з Німеччини, Англії, Польщі, Франції, Швеції і навіть з Японії. Усі вони особливі і цікаві по-своєму. Приміром, наперсток з Брюсселя має на собі скульптуру Маннекен Піс, або «Хлопчика, що пісяє». А ось наперсток із Німеччини виготовлений у формі кухля.

Однак під час роботи майстриня наперстків на пальці не одягає. Каже, що незручно. Хоча вишиває дуже багато. Сьогодні вишиванки у неї замовляють не лише з усіх куточків України, але й з-за кордону.

– Люди дуже люблять вишиванки, – каже майстриня. – Мабуть, важко знайти людину, в якої її немає. Однак переважає вишивка хрестиком. А все тому, що люди просто не знають про інші традиційні техніки. Тому я завжди розповідаю про них замовнику. А вже тоді людина сама вирішує, що їй обрати. Однак і звичайний хрестик я намагаюся розбавляти різними швами. І ніколи не сідаю до роботи в поганому настрої, бо і робота не ладиться, і готовий виріб матиме зовсім не ту енергетику. Кожен стібочок має бути зроблений з добрими, гарними думками.

Відома вишивальниця Наталія Грицишин
Відома вишивальниця Наталія Грицишин

Сьогодні я маю близько 70 готових робіт: рушників, чоловічих сорочок, жіночих суконь та блуз. А ще я виготовляю ляльки-мотанки, гердани, прикраси з бісеру, силянки, коралі. Намагаюся відвідувати майстеркласи, презентації і виставки, де постійно дізнаюся про щось нове.

Ксенія Фірковська

УВАГА!

ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНО!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: хобі, жінки
В тему